fbpx
Het proces van bekering is een prachtige reis waarin we ons hart en ons leven openstellen voor God. Het is een tijd van groei, verandering en diepere verbondenheid met onze geloofsgemeenschap. Om je te helpen bij deze belangrijke stap, delen we graag 12 tips waar je rekening mee kunt houden tijdens jouw bekering. Deze tips zijn gebaseerd op de Catechismus van de Katholieke Kerk en kunnen je begeleiden op je weg naar een diepere relatie met God.

1. Bid regelmatig:

Gebed is de sleutel tot het opbouwen van een persoonlijke relatie met God. Neem de tijd om dagelijks te bidden en je hart voor Hem te openen. Bid het Onze Vader, de Rozenkrans of spreek eenvoudigweg tot God in je eigen woorden.

2. Lees en bestudeer de Bijbel:

De Bijbel is het Woord van God en een bron van wijsheid en inspiratie. Neem de tijd om de Schrift te lezen en te bestuderen, en laat de woorden van God tot je spreken. Begin bijvoorbeeld met het lezen van de 1e Brief van heilige Johannes.

Waarom beginnen met de eerste brief van H. Johannes?

De eerste behoefte van een christen is om zeker te zijn van zijn redding. Dit betekent dat je weet dat God van je houdt en jou heeft uitgekozen. Gratis, zonder enige verdienste. God heeft jou op ‘de lijst’ gezet van degenen die Hij wil redden. Het was een vrije keuze! Liefdevol! Zonder verdienste! De kennis hiervan geeft ons de zekerheid van verlossing. En elke christen heeft het nodig.

3. Leer de Sacramenten kennen:

De Sacramenten zijn tekenen van Gods genade en liefde voor ons. Een sacrament is ‘een heilig moment’ (want sacra is heilig in het Latijn). We kunnen zeggen dat het een moment is dat God echt bij ons is op een bijzondere manier. Leer meer over de Sacramenten van de Kerk, zoals de Doop, de Eucharistie en het Vormsel, en neem actief deel aan deze heilige handelingen.

4. Zoek spirituele begeleiding:

Het is waardevol om een geestelijk begeleider te hebben tijdens je bekering. Deze persoon kan je helpen bij het stellen van vragen en het aantwoord geven ervan, het begrijpen van het geloof en het begeleiden van je spirituele groei.

5. Sluit je aan bij een geloofsgemeenschap:

Zoek een parochie of geloofsgemeenschap waar je je thuis voelt.

6. Neem deel aan de liturgie:

De liturgie is de viering van het geloofsgemeenschap en een belangrijk onderdeel van ons katholieke geloof. Neem actief deel aan de Heilige Mis en andere liturgische vieringen om je geloof te voeden en te versterken.

7. Leer van de heiligen:

De heiligen zijn inspirerende voorbeelden van geloof en heiligheid. Bestudeer het leven en de geschriften van heiligen zoals Franciscus van Assisi, Theresia van Lisieux en Augustinus van Hippo om te leren van hun toewijding aan God.

8. Beoefen naastenliefde:

Jezus leerde ons om onze naasten lief te hebben en voor hen te zorgen. Zoek manieren om liefdadigheid en dienstbaarheid in praktijk te brengen, zowel binnen als buiten de geloofsgemeenschap.

Het gebruik maken van de zeven werken van barmhartigheid is altijd een uitstekend idee:

  1. het spijzigen van hongerigen,
  2. het laven van dorstigen,
  3. het kleden van naakten,
  4. herbergen van vreemdelingen,
  5. bezoeken van zieken,
  6. het bezoeken van gevangenen,
  7. het begraven van doden.

9. Wees geduldig met jezelf:

Bekering is een proces dat tijd kost. Wees geduldig met jezelf en verwacht niet dat je alles meteen begrijpt of perfect doet. God kent onze zwakheden en is altijd bereid ons te vergeven en ons te helpen groeien.

10. Vraag om vergeving:

Als onderdeel van bekering is het belangrijk om onze zonden te erkennen en vergeving te vragen. Maak gebruik van het Sacrament van Boete en Verzoening (de biecht) om je hart te reinigen en Gods genade te ontvangen.

11. Leer van de geloofsleer:

Bestudeer de geloofsleer van de katholieke kerk en verdiep je in de fundamenten van ons geloof. De Catechismus van de Katholieke Kerk is een uitstekende bron om meer te leren over de doctrines en principes van het katholieke geloof.

12. Blijf groeien in je geloof:

Bekering is geen eenmalig evenement, maar een voortdurende reis. Blijf groeien in je geloof door middel van voortddurende geloofseducatie, het bijwonen van retraites, het lezen van spirituele boeken en het deelnemen aan geloofsgemeenschapsactiviteiten. Blijf jezelf voeden met de rijkdommen van ons geloof en laat je geloof steeds dieper wortelen in je hart.

Bekering is een prachtige reis van groei en verandering in ons geloof. Door regelmatig te bidden, de Bijbel te lezen, de Sacramenten te ontvangen, spirituele begeleiding te zoeken en actief deel te nemen aan de geloofsgemeenschap, kunnen we ons hart openstellen voor Gods genade en liefde. Wees geduldig met jezelf, vraag om vergeving en blijf groeien in je geloof.

Moge deze 12 tips je helpen bij jouw bekering en je leiden naar een diepere relatie met God.

Door:

Juan Diego Escartín

Ook interessant

De beloften van Onze-Lieve-Vrouw over het Scapulier

Er zijn twee belangrijke beloften die Onze-Lieve-Vrouw van de berg Karmel aan iedereen die het Scapulier draagt heeft gedaan: 1. Wie gekleed met het Scapulier sterft, zal het vuur van de hel niet ondergaan. Wat bedoelde Onze-Lieve-Vrouw met deze woorden? Ten eerste...

Het Angelus (Engel des Heren), hoe bid je het?

Toen ik vroeger naar school ging namen we elke middag een pauze waar we ook het Angelus baden. Ik weet nog dat het iets heel moois was om te zien, hoe alle scholieren en leerkrachten op school een paar minuten stopten met wat ze deden om Onze-Lieve-Vrouw te...

Brief van Maria, je hemelse moeder

Mijn roeping was een geschenk, een daad van God. Alles was genade, geschenk, verrassing. Ik had me nooit zoiets kunnen voorstellen. Het is werkelijk wonderbaarlijk.

Brief van Johannes de Doper, de neef van Jezus

Jezus, mijn neef, is mijn kameraad in eenvoud en liefde. Het was moeilijk te geloven dat de Messias zo nabij, zo vriendelijk en liefdevol was voor een jongen uit een afgelegen bergdorp.

Schijn bedriegt: Een diepere blik achter de oppervlakte

In een wereld waarin uiterlijkheden vaak als maatstaf worden genomen, is het essentieel om te erkennen dat ware waarde niet altijd zichtbaar is voor het blote oog.

Onze-Lieve-Vrouw van de berg Karmel en het bruine Scapulier

Volgens de legende kwamen er, op een dag, lang geleden, drie vooraanstaande mannen van God elkaar tegen in Rome. Broeder Dominicus van Guzman rekruteerde leden voor de Orde van Predikers, later bekend als de ‘Dominicanen’, die hij had opgericht. Broeder Franciscus van...

Delen is evangeliseren!