fbpx

Novenen Herinneringsservice

Veelgestelde vragen (FAQ)

Meestgestelde vragen over Novenen Herinneringsservice (FAQ)

Ontdek de antwoorden op de meestgestelde vragen over de Novenen Herinneringsservice. We hebben de meest voorkomende vragen verzameld en van duidelijke antwoorden voorzien om je te helpen snel de informatie te vinden die je nodig hebt.

Wat is een Noveen?

Een noveen (uit het Latijn “novena“, dit betekent negen) is een bijzonder gebed dat gedurende negen dagen wordt gebeden. Dit doe je om een bijzondere gunst of genade te verkrijging of ter voorbereiding op een grote feestdag. De Noveen van de Heilige Judas bijvoorbeeld, wordt gebeden om de Heilige Judas te vragen voor bemiddeling bij een smeekbede die bijzonder nijpend lijkt.

Deze vorm van gebed vinden we in de Bijbel, bij de Apostelen, die met de Maagd Maria, de Moeder van de Heer, negen dagen lang de komst van de Heilige Geest afsmeekten (Handelingen 1:14). Deze negen dagen van onophoudelijk gebed door de Apostelen, op aanwijzing van Jezus, leidden tot Pinksteren. Dit is wanneer de Heilige Geest neerdaalde op de discipelen als “tongen van vuur” (Handelingen 2:1-4). Daarom is de bekendste noveen de Pinksternoveen, ter voorbereiding van het Pinksterfeest in navolging van de Apostelen en de Maagd Maria. Dit patroon van 9 dagen gebed vormt de basis voor de noveens die we vandaag bidden.

Dus, de noveen is een navolging van het bevel van de Heer aan de Apostelen toen ze baden gedurende 9 dagen in afwachting van de komst van de Heilige Geest.

Novenen waren al bekend vóór de middeleeuwen als een bijzonder krachtige gebedsvorm.

Hoe bid je een Noveen?

Als je je bij ons aanmeldt, sturen we je aankondiging voor elke noveen, een herinnering en de dagelijkse gebeden voor de 9 dagen van de noveen. We sturen je ook een e-mail op de feestdag of de laatste dag van de noveen, evenals gedeelde verhoorde gebeden van andere mensen die bij ons bekend zijn gemaakt.

Het enige wat je hoeft te doen is de dagelijkse gebeden met een oprecht hart zeggen. Het is niet nodig om op dezelfde tijd elke dag te bidden (hoewel je dat kunt doen), of te vasten, of de Heilige Rozenkrans te bidden naast de noveen; je kunt echter al deze dingen doen naast het bidden, maar ze zijn niet vereist. Als dat wel het geval is, zullen we het je laten weten in onze e-mails.

Let op! Novenen moeten niet worden gezien als magische bezweringen die gewenste resultaten garanderen. God beheerst het universum en wij controleren zeker God niet. Hij is geen geest in een lamp, maar Hij is een liefdevolle Vader in de hemel. Dit betekent dat wat voor goede intenties we ook bidden, we moeten accepteren dat God weet wat het beste voor ons is, of we Zijn goddelijke bedoeling begrijpen of niet. “Uw wil geschiede” is de juiste houding van elk christelijk gebed.

Desalniettemin herinnert Jezus ons eraan in het Evangelie om volhardend te zijn in gebed en een noveen is een geweldige hulp om dat te doen!

Wat als ik een dag mis van de noveen?

Dat is niet erg, het gebeurt! Als je een dag mist, kun je een van de volgende dingen doen…

Je kunt ofwel:

1) de dag die je hebt gemist helemaal overslaan,

2) twee van de dagelijkse gebeden op één dag zeggen om bij te komen, of

3) het gebed van de dag die je hebt gemist zeggen en gewoon één dag achterlopen op iedereen.

Het is aan jou, en wat je ook kiest is prima. Er zijn geen “regels” en er zijn geen “gevolgen.” God is vergevingsgezind en barmhartig!

Moet ik dezelfde intentie hebben gedurende alle 9 dagen of moet ik voor elke dag een andere intentie hebben?

Je kunt beide doen. Wat het belangrijkst is, is hoe je naar de Heer komt met die intentie – met een oprecht hart dat openstaat voor Gods wil.

Zijn mensen echt verhoord door het bidden van een noveen?

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Waarom is mijn gebed niet verhoord? Heb ik iets verkeerd gedaan?

Het spijt ons zo dat je gebed niet verhoord is. We verzekeren je dat je niets verkeerd hebt gedaan. God heeft absoluut je gebed gehoord en Hij kent al je behoeften – zelfs voordat je ze Hem toefluistert. Geef alsjeblieft de hoop niet op.

Terwijl jij je kruis draagt, draagt Jezus jou in Zijn hand.

Voor elk verhoord gebed dat we delen, weten we dat er minstens evenveel onverhoorde gebeden zijn – zo niet meer; en we weten dat onverhoorde gebeden ontmoedigend kunnen zijn.

Maar we willen niet dat je de hoop verliest, of stopt met bidden.

In feite zijn veel van de heiligen waar we om voorspraak vragen geweldige voorbeelden dat we volhardend moeten zijn in onze gebeden en ons geloof sterk moeten houden. Sint-Monica bijvoorbeeld bad bijna twee decennia voordat haar gebeden volledig werden verhoord.

Je kunt ons je onverhoorde gebed per e-mail sturen en we kunnen het (anoniem) publiceren, zodat anderen ook voor jouw specifieke intentie kunnen bidden!

Waarom is er een extra 'slotgebed' op de laatste dag van de noveen?

We bidden dit gebed aan het einde van elke noveen – het is een soort viering, en de meeste noveens die we bidden eindigen op een feestdag, dus het is ook een laatste feestdaggebed. De reden waarom we negen dagen bidden tot aan de laatste dag van het gebed (de 10e dag) is gebaseerd op (Handelingen 1:14) en (Handelingen 2:1-4). Jezus vroeg Zijn discipelen om negen dagen te bidden, en op de tiende dag zond Hij hun de Heilige Geest. Dus we bidden negen dagen en hebben dan een laatste gebed op de tiende dag ter herdenking van die eerste noveen, de Heilige Geest Noveen.

Wie is de patroonheilige van...

Alle heilige mannen en vrouwen in de hemel zijn goede voorsprekers voor allerlei intenties, maar hier zijn de beschermheiligen van enkele populaire intenties en heiligen:

  • Onmogelijke zaken: Sint Judas, Sint Rita, Sint Frances Xavier Cabrini
  • Op zoek naar werk: Sint Jozef, Sint Cajetanus
  • Op zoek naar een huis en het verkopen van een huis: Sint Jozef
  • Op zoek naar een echtgenoot/echtgenote en het bepalen van een huwelijk: Sint Anna, Sint Antonius van Padua
  • Het bepalen van een roeping: Sint Theresia van Lisieux
  • De jeugd, kinderen: Sint Johannes Bosco, Sint Maria Goretti, Sint Aloysius Gonzaga, Sint Domenico Savio
  • Depressie en angst: Sint Dymphna, Sint Theresia van Lisieux
  • Kankerpatiënten: Sint Peregrinus
  • Getrouwde vrouwen en moeilijke huwelijken: Sint Monica, Sint Rita, Sint Anna
  • Onvruchtbaarheid en ouderschap: Sint Anna, Sint Rita
  • Zwangerschap en bevalling: Sint Gerardus Majella
  • Genezing: Sint Anna, Sint Judas, Sint Rita, Sint Peregrinus
  • Alcoholisten: Sint Monica
  • Verslaafden: Sint Maximiliaan Kolbe
  • Dieren en natuur: Sint Franciscus van Assisi
  • Sporters: Sint Sebastiaan
  • Dood: Sint Michaël, Sint Gabriël, Sint Rafaël, Sint Jozef
  • Verloren voorwerpen: Sint Antonius van Padua
  • Militairen: Sint Jeanne d’Arc
  • Parochiepriesters: Sint Johannes Maria Vianney
  • De armen: Sint Laurentius, Sint Antonius van Padua
Ik kan een noveen niet vinden

Je kunt hier een lijst bekijken van alle novenen. Als er een noveen is die je echt wilt bidden en die niet op die lijst staat, laat het ons dan weten! Je kunt ons mailen naar: novenen@katholiekevesting.nl

Zullen jullie voor mij bidden?

Absoluut, wij zullen en we bidden voor jou!

Bidden andere mensen die jullie novenen ontvangen ook voor mij?

Ja, dat doen ze! Voor elke noveen die we bidden, vragen we aan iedereen om te bidden voor anderen die met ons meebidden – dat betekent jou! We nodigen je ook uit, samen met iedereen, om je gebedsintenties online te plaatsen, zodat anderen die kunnen zien en voor ze kunnen bidden. De beste manier om ons jouw intenties te laten weten is e-mail, en ons e-mailadres is: novenen@katholiekevesting.nl

Hoe kan ik contact met jullie opnemen?

De beste manier om ons te bereiken is via ons contactformulier. We lezen elke e-mail die we ontvangen en we proberen zo snel mogelijk te reageren op vragen. Wees geduldig met ons, want we zijn maar een klein team en we ontvangen veel e-mails nu deze bediening is gegroeid.

Hoe kan ik bijdragen aan Katholieke Vesting?

Door Katholieke Vesting te ondersteunen, draag je bij aan het creëren van kwaliteitsinhoud en bereik je zo een grotere evangelisatie via sociale netwerken.

Dit belangrijke apostolische werk wordt alleen volbracht dankzij jouw financiële vrijgevigheid en gebeden. We zijn getuige van de vrucht die het elke dag draagt ​​door de verhalen van degenen wier leven op een diepgaande manier positief is beïnvloed.

Doneer en maak deel uit van een wereld van enthousiastelingen die werken voor Christus en de Kerk!

Je kunt ons helpen via Patreon of stuur ons gewoon een e-mail naar info@katholiekevesting.nl en laat ons weten hoe je ons werk wilt steunen. God zegene je!

Blijf op de hoogte!​

Ontvang alle informatie over het katholieke geloof direct in je inbox.

Delen is evangeliseren!