fbpx

SYCAMORE CURSUS

Informele cursus over het katholieke geloof

Wat geloof jij?

Sycamore is een informele cursus over het christelijke geloof en de relevantie ervan voor het leven van vandaag. Het biedt je ruimte om andere mensen te ontmoeten, ideeën te delen, je overtuigingen te verkennen en na te denken over vragen die er echt toe doen. Elke sessie omvat een korte film en tijd voor discussie. Iedereen is welkom.

Waarom meedoen?

Misschien heb je gehoord van een Sycamore-groep bij jou in de buurt, of ben je uitgenodigd om deel te nemen aan een online groep – en je vraagt je af of je moet gaan en wat je kunt verwachten.

Hier zijn vier redenen om te komen

KOM VOOR DE FILM

Elke sessie omvat een korte, prikkelende film over de grote levensvragen en de kernovertuigingen van het christelijke geloof. De films zijn prachtig geproduceerd op locaties in heel het Verenigd Koninkrijk. Ze vangen de schoonheid van het Engelse platteland, de energie en opwinding van onze steden en de zeemeeuwen van het Brighton-strand!

De belangrijkste presentatie wordt verzorgd door Pater Stephen Wang, een katholieke priester en populaire spreker. Er zijn straatinterviews met mensen van zeer uiteenlopende achtergronden, die een fris perspectief bieden op de grote vragen. Er zijn gasten die hun ervaringen delen. En om de paar minuten verschijnt er een vraag op het scherm om de discussie op gang te brengen.

KOM VOOR HET GESPREK

Bij een typische Sycamore-sessie ontstaat het gesprek gewoon! Sycamore biedt de gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, ideeën te delen, je overtuigingen te verkennen en na te denken over vragen die er echt toe doen. Iedereen is welkom. Er heerst een echte gemeenschapsgeest en een geest van vriendschap. Dit geldt zowel voor fysieke groepen als voor online groepen.

Er is geen druk en geen verplichting. Als je verlegen bent, kun je op de achtergrond blijven. Als je vol ideeën en vragen zit, is dit een ruimte om ze te delen. Je kunt jezelf zijn zonder angst om beoordeeld te worden.

KOM VOOR DE GEZELLIGHEID

Veel van de Sycamore-groepen beginnen met een heerlijke gratis maaltijd of lekkere hapjes samen met de andere deelnemers. Of op zijn minst met een kopje koffie en een koek!

Sycamore is een kans om samen met anderen te ontspannen tijdens een maaltijd of een drankje – het draait niet alleen om diepgaande discussies. Voor een keer kun je stoppen met haasten en gewoon genieten van een moment om te zitten voor lekker eten en goed gesprek. En als je in een online groep zit, kun je je favoriete snack meenemen en de anderen laten zien wat ze missen…

KOM VOOR HET AVONTUUR

Ja, het is een risico om in het onbekende te stappen. De meesten van ons hebben een hekel aan onzekerheid en blijven graag in onze eigen routines. Maar waarom zou je geen risico nemen en iets nieuws proberen? “Wie niet waagt, wie niet wint”. Er zijn zo weinig kansen om nieuwe mensen te ontmoeten, even afstand te nemen van de haast van het leven, en ruimte te maken om te denken en te praten.

Je hebt niets te verliezen. In ieder geval krijg je een gratis maaltijd en heb je een goed gesprek. En misschien wordt het wel iets meer, en misschien zelfs het begin van een levensveranderend avontuur.

België en Nederland

SYCAMORE Locaties

Nederland

– Heilige Gerardus Majellaparochie
Thomas a Kempis Leerhuis, Broerestraat 12, Utrecht
Info en aanmelden: Br Richard Maria – van de Broeders van St. Jan Bel of app: 06 15 52 63 58 of via: richard.stegenga@gmail.com
Website: https://gerardusmajella.nl/sycamore/

– Parochie Heilige Lebuinus
Broederenstraat 18, Deventer 7411LB

– Onze Lieve Vrouwekerk (Church of Our Lady)
Keizersgracht 218 A, Amsterdam, 1016 DZ
Info en aanmelden: sycamore@olvkerk.nl

– Saint Bavo Kathedraal
Leidsevaart 146, Haarlem 2014 HE

– Heilige Lodewijkparochie
Steenschuur 19, Leiden 2311 ES

Julianaklooster, Heiligdom Onze Lieve Vrouwe ter Nood
Hoogeweg 65, Heiloo
Info en aanmelden: etimmermans@olvternood.nl of tel. 072 5051288

Pastoraal Centrum
Jorislaan 51, Eindhoven
Info en aanmelden: pasenpinksteren@gmail.com

Parochiehuis Sevenum
Markt 1, 5975 AN Sevenum
Info en aanmelden: Maureen Fredriksen (secretariaat Sevenum): alpha.sevenum@gmail.com of 06 – 514 722 81
Website: https://parochiefederatie-horst-sevenum.nl/geloofscursus-sycamore/

Zaal kerk van Asten
Wilhelminastraat, 5721 Asten
Info en aanmelden: diaken Jack Swaanen: pastoraalteam@rkfranciscus.nl

R.K. Parochie H. Maria Magdalena
Dorpsstraat 38, Elst
Info en aanmelden: www.rkparochiemariamagdalena.nl

R.K. Parochie Heilige Oda
Borchmolendijk 19a, Sint-Oedenrode
Info en aanmelden: www.heiligeodaparochie.nl

R.K. Parochie H. Lambertus
Kerkplein 7, Kerkrade
Info en aanmelden: Henk Charlier (henkc1968@gmail.com)
phl-kerkrade.nl

België

– Geloofscafé in Gent
Biezekapelstraat 4, Ghent, 9000, Belgium

– Parochie H. Franciscus van Assisi in Assenede Evergem Zelzate
Pastorijstraat 1, Ertvelde, 9940, Belgium

– Dekenaat Zottegem
Zavel 15, Zottegem 9620, Belgium

Blijf op de hoogte!​

Ontvang alle informatie over het katholieke geloof direct in je inbox.

Delen is evangeliseren!