fbpx

De school is uit, het weer wordt warmer en de ijscoman rijdt weer rond. De zomer is hier! Zomertijd betekent voor veel mensen minder lessen (en minder huiswerk!), kortere werkdagen en vakanties. Het is een gelukkige tijd en ook een geweldige tijd om herinneringen op te bouwen.

Het kan echter een periode zijn waarin veel mensen een pauze nemen van hun spirituele leven. De zomer is de tijd voor jeugdgroepen en andere parochievrijwilligers om op vakantie te gaan. Maar dat betekent niet dat je God moet verwaarlozen. De zomer is misschien een geweldige tijd om jezelf uit te dagen en dichter bij Jezus te komen, aangezien je meer vrije tijd hebt.

Hier zijn 10 suggesties om deze zomer door te brengen:

1. God neemt geen vakanties, dus neem ook geen vakantie van Hem.

Geen vakantie van God

Zomertijd houdt meestal een meer casual en ontspannen schema in, maar laat dat geen invloed hebben op je gebedstijd. Als je laat naar bed gaat, zorg er dan voor dat je nog steeds bidt voordat je gaat slapen. Nodig ’s ochtends God bovendien in gebed uit om bij je te zijn door de dag heen.

In de ochtend, HEER, hoor je mijn stem; in de ochtend leg ik mijn verzoeken voor je neer en wacht vol verwachting. (Psalm 5:4)

2. Kies zelf je doelen

Kies zelf je doelen

De mensen met wie we omgaan, hebben invloed op hoe we ons leven leiden, of we dat nu leuk vinden of niet. Kies ervoor om jezelf te omringen met mensen die je zullen bemoedigen in je geloof en je naar heiligheid zullen ‘duwen’. Zoek naar mensen die vreugde in het leven kunnen vinden, ongeacht hun omstandigheden.

Een trouwe vriend is een stevige schuilplaats: hij die er een heeft gevonden, heeft een schat gevonden. Er is niets zo kostbaar als een trouwe vriend, en geen meetschaal kan zijn uitmuntendheid meten. Een trouwe vriend is een levenskruid; wie de Heer vrezen zullen er een vinden. (Sirach 6:14-16)

3. Zorg voor iemand anders

zorg-voor-de-medemens

“No shoes, no shirt, no service”, je hebt misschien zo’n bord als dit gezien bij de ingang van een winkel op een vakantieplaats. Hoewel dit bedoeld is als een waarschuwing voor onvoorzichtige strandgangers om zich adequaat te kleden voordat ze de winkel of restaurant betreden, is het een feit dat veel mensen in onze samenleving geen schoenen en kleding hebben. Maak er deze zomer je persoonlijke missie van om een manier te vinden om de armen te helpen. Kies tijdens deze zomer voor een opvang voor daklozen, een crisiszwangerschapscentrum, een vluchtelingen opvangcentrum of een zomerkamp voor probleemjongeren om op de een of andere manier te helpen…

Wie de armen onderdrukt, toont minachting voor hun Maker, maar wie vriendelijk is voor de behoeftigen eert God. (Spreuken 14:31)

4. Reis naar een nieuwe heilige plaats

Reis naar een nieuwe heilige plaats

Bedevaarten naar het Heilige Land behoren niet tot het verleden. We hebben nu nog de kans om ze te bereizen, en we kunnen onze vakantietijd gebruiken om zo dichter bij God te komen. Tijdens deze zomer heb je de mogelijkheid om een ​​heiligdom, een kathedraal, een kapel of een van de (lokale) bedevaartsoorden te bezoeken. Door zo’n reis en bijbehorend gebed kom jij mogelijk in aanmerking voor een plenaire aflaat.

Kom, laten we opgaan naar de berg des HEREN, naar het huis van de God van Jakob; opdat Hij ons zou leren over Zijn wegen en dat wij op Zijn paden mogen wandelen. (Jesaja 2:3)

5. Zoek een mentor en meld jezelf aan als mentor

Mentor

Als je deze zomer wat vrije tijd hebt, gebruik die dan door in iemand anders te investeren. Investeer eerst en vooral in jezelf. Vraag of God je aan iemand kan voorstellen die als spirituele mentor voor jou kan dienen. Aankloppen bij een priester, peetouder, geestelijk directeur of een leider van een jeugdgroep van vroeger, kan een goed begin zijn. Het is van cruciaal belang om iemand te hebben die jou begeleidt zoals jij anderen zou willen leiden. Zoek niet alleen in jezelf, maar zoek ook iemand voor wie je een mentor zou kunnen zijn.

IJzer wordt met ijzer gescherpt: zo wordt een mens gescherpt door zijn evenmens. (Spreuken 27:17)

6. Bid als je buiten bent

Bid als je buiten bent

Als je de warmte van de zon kunt voelen of de golven van de zee kunt horen beuken, kan het je herinneren aan Gods overweldigende aanwezigheid. Neem deze zomer de tijd (of enkele momenten!) om buiten te bidden, midden in Gods schepping.

Luister hiernaar, Job; stop en overweeg Gods wonderen. Weet je hoe God de wolken bestuurt en zijn bliksem doet flitsen? Weet je hoe de wolken in evenwicht hangen, die wonderen van hem die volmaakte kennis heeft? (Job 37:14-16)

7. Lol maken

Waterballonnengevecht

Zoek een leuke manier om de tijd door te brengen. Een waterballonnengevecht is bijvoorbeeld een geweldige en verfrissende manier om plezier te hebben. In de zomer is er zoveel VREUGDE om te hebben en te delen met anderen! Denk eens aan de dingen die je vroeger leuk vond als kind, toen je vrij was van de stress van het leven. Doe minstens één van die dingen nog een keer en prijs God dan voor het geschenk van pure vreugde die alleen in Hem te vinden is.

En hij zei: Voorwaar, Ik zeg u: als gij niet opnieuw wordt als de kleine kinderen, zult gij het Rijk der Hemelen zeker niet binnengaan. (Mattheüs 18:3)

8. Schakel uit!

Uitschakkelen

Neem even de tijd om al jouw gadgets uit te schakelen en uit te loggen bij sociale media. Als je er niet helemaal uit kunt komen, kies dan een dag waarop je alles on hold kunt zetten. Zeg een gebed in plaats van op je telefoon of computer te kijken als je daartoe in de verleiding komt. Als je het lawaai van de wereld uitzet, kun je beter luisteren naar God die tot je spreekt.

Hoor mijn stem, Heer, als ik roep; heb medelijden met mij en antwoord mij. “Kom”, zegt mijn hart, “zoek zijn aanschijn”; uw aanschijn, Heer, zoek ik! (Psalm 27:7-8)

9. De Schrift uit je hoofd leren

Schrift uit je hoofd leren

Onthoud een vers uit de Bijbel dat je leuk vindt. Herhaal het als je gestrest bent. Zing het als je blij bent. Laat het jouw motto zijn voor deze zomer.

Want het woord van God is levend en krachtig. Het is scherper dan een tweesnijdend zwaard en dringt door tot het raakpunt van ziel en geest, van gewrichten en merg. Het ontleedt de bedoelingen en gedachten van de mens. (Hebreeën 4:12)

10. Breng tijd door in Aanbidding en ga naar de Heilige Mis

Ga naar de Heilige Mis

Meer ‘ik’-tijd betekent niet altijd meer tijd om te niksen. Besteed je tijd verstandig en neem alles in je op wat God je te bieden heeft tijdens de Heilige Mis en Eucharistische Aanbidding.

Deze tien ideeën zou je kunnen volgen als je deze zomer in heiligheid wilt groeien. Wat zou jij zelf nog aan deze lijst toevoegen?

BRON: Catholic-link


.

Als je deze post leuk vond, kun je het delen, want delen is evangeliseren!

[Sassy_Social_Share]

Als het materiaal niet werkt of spelfouten heeft, meld dit dan graag!


heilige maria goretti

Wat kunnen we leren van Heilige Maria Goretti?

FEESTDAG 6 JULI Op 24 juni 1950 verzamelde een menigte van 250.000 mensen zich voor de heiligverklaring van een twaalfjarig meisje op het Sint-Pietersplein in Rome. Maria Goretti stierf terwijl ze zich verzette tegen een poging tot verkrachting. Maria was de derde van zes kinderen van een …
Verder lezen…

Delen is evangeliseren!