fbpx
In het digitale tijdperk waarin we leven, is technologie een integraal onderdeel van ons leven geworden. Het is echter belangrijk om na te denken over hoe het gebruik ervan onze relaties en belangrijke momenten kan beïnvloeden. Vanuit een katholiek perspectief zullen we bekijken hoe technologie ons kan verwijderen van degenen die we het meest liefhebben en hoe het ons kostbare momenten kan laten missen.

1. Technologie en emotionele disconnectie

Soms kan technologie ons verwijderen van de mensen die we het meest liefhebben. In plaats van betekenisvolle gesprekken te voeren en in het moment aanwezig te zijn, kunnen we in de verleiding komen om constant verbonden te zijn met onze elektronische apparaten. Dit kan barrières in onze relaties creëren, aangezien we niet echt aanwezig en beschikbaar zijn voor anderen. Het Catechismus van de Katholieke Kerk herinnert ons aan het belang van relaties en de ontmoeting met anderen: “De liefde van vriendschap vereist frequente en vertrouwde communicatie” (Catechismus, 2347).

2. Technologie en het verlies van speciale momenten

In ons streven om geen enkel speciaal moment te missen, kunnen we in de val trappen alles te willen documenteren met onze mobiele telefoon. Dit kan ons echter doen missen van die momenten. In plaats van volop te genieten van een ervaring, maken we ons meer zorgen om deze vast te leggen op video of foto om deze op sociale media te delen. De Kerk nodigt ons uit om volledig in het heden te leven en elk moment te waarderen als een geschenk van God: “De tijd is het domein van de vrijheid van de mens, evenals dat van zijn beproeving” (Catechismus, 2264).

3. Een waardevolle reflectie: de start van het Nieuwe Jaar

Tijdens de start van het Nieuwe Jaar bevonden duizenden mensen zich in de situatie dat ze het moment wilden filmen in plaats van het volledig te beleven. Dit voorbeeld nodigt ons uit om na te denken over hoe technologie ons kan afleiden van wat echt belangrijk is. In plaats van aanwezig te zijn en volop van het moment te genieten, missen we de kans om verbinding te maken met de mensen om ons heen en de schoonheid van dat unieke moment te ervaren.

Ik laat je de video achter en laat ons weten wat je denkt. Ik weet niet of het een echt beeld is of dat het gegenereerd is door AI (ik hoop echt dat het de tweede optie is), maar dit heeft me ertoe gebracht na te denken over het gebruik van technologie en sociale media.

Ik geloof niet dat er iets mis is met het delen van het leven via sociale media. Echt, sociale media helpen ons in contact te blijven, te zien wat onze geliefden doen, blij te zijn met de prestaties en successen van mensen die we kennen.

Maar het punt bereiken dat iedereen de komst van het Nieuwe Jaar opneemt, dat mensen elkaar niet omhelzen en kussen… doet me afvragen of we sociale media op een manier gebruiken die ons eerder van elkaar verwijdert dan dichter bij elkaar brengt.

Waar zijn we mee bezig?!

Het katholieke geloof leert ons de waarde van relaties en speciale momenten te waarderen. Jezus toont ons het belang van aanwezig zijn en betrokken zijn bij anderen, door tijd en aandacht te besteden aan degenen die we liefhebben. Hij nodigt ons uit om onze naaste lief te hebben als onszelf en in gemeenschap met anderen te leven.

Om een gezonde balans te vinden tussen technologie en onze relaties, is het belangrijk om grenzen te stellen aan het gebruik ervan. We kunnen onze apparaten uitzetten tijdens belangrijke momenten, zoals familie-etentjes of ontmoetingen met vrienden, om volledig aanwezig en beschikbaar te zijn voor anderen. Het is ook nuttig om mindfulness te beoefenen, bewust te zijn van het huidige moment en ervan te genieten zonder de constante behoefte om het te documenteren.

Technologie kan een prachtig hulpmiddel zijn, maar het kan ons ook verwijderen van de mensen die we het meest liefhebben en ons kostbare momenten laten missen. Vanuit een katholiek perspectief is het belangrijk om het belang van relaties te onthouden en volledig in het heden te leven. Door grenzen te stellen aan het gebruik van technologie en mindfulness te beoefenen, kunnen we een gezonde balans vinden en onze relaties en speciale momenten op een authentiekere en betekenisvollere manier genieten.

Door:

Juan Diego Escartín

Ook interessant

Waarom verkeert de Kerk in zo’n chaos?

Als we naar de Katholieke Kerk van 15 jaar terug kijken , zien we dat het niet was in de staat die het nu is. Om eerlijk te zijn, vraag ik me af hoeveel mensen de kracht hebben om door te gaan met het onderzoek dat hen leidt om te geloven dat de Kerk, de ene is die...

Waarom Catechese?

Er zijn veel volwassenen, jongeren en kinderen voor wie het geloof geen onderdeel meer van hun leven is. Zelfs als ze gedoopt zijn en de eerste communie hebben gedaan, doen ze niets meer met hun geloof. Velen simpelweg omdat ze de gelegenheid niet hebben gehad om te...

Vaccins uit geaborteerde foetus

Zondigen degenen die bewust en vrijwillig zulke vaccinaties toedienen of ontvangen, wetend dat ze afkomstig zijn van geaborteerde baby’s?

De Mis: Een Excuus om Al het Andere te Missen

De Mis is geen gewoon evenement of sociale bijeenkomst. Het is een heilige gelegenheid waarin we de kans krijgen om God persoonlijk te ontmoeten.

De Katholieke Kerk en homohuwelijken

De Katholieke Kerk mag geen liturgische zegeningen geven aan homoseksuele verbintenissen Katholieke geestelijken mogen echtverbintenissen tussen mensen van hetzelfde geslacht niet zegenen. De Congregatie voor de Geloofsleer van het Vaticaan, het bureau dat over de...

8 dingen die elke katholieke christen elke dag zou moeten doen

We begrijpen het. Je hebt al een to-do-lijst die veel te lang is. Maar deze lijst is niet bedoeld om jou, naast jouw drukke agenda, met nog meer taken op te zadelen. Het doel van deze lijst is om één of twee van deze acties toe te gaan passen in je dag. Het is van...

Delen is evangeliseren!