fbpx

In het digitale tijdperk waarin we leven, is technologie een integraal onderdeel van ons leven geworden. Het is echter belangrijk om na te denken over hoe het gebruik ervan onze relaties en belangrijke momenten kan beïnvloeden. Vanuit een katholiek perspectief zullen we bekijken hoe technologie ons kan verwijderen van degenen die we het meest liefhebben en hoe het ons kostbare momenten kan laten missen.

1. Technologie en emotionele disconnectie

Soms kan technologie ons verwijderen van de mensen die we het meest liefhebben. In plaats van betekenisvolle gesprekken te voeren en in het moment aanwezig te zijn, kunnen we in de verleiding komen om constant verbonden te zijn met onze elektronische apparaten. Dit kan barrières in onze relaties creëren, aangezien we niet echt aanwezig en beschikbaar zijn voor anderen. Het Catechismus van de Katholieke Kerk herinnert ons aan het belang van relaties en de ontmoeting met anderen: “De liefde van vriendschap vereist frequente en vertrouwde communicatie” (Catechismus, 2347).

2. Technologie en het verlies van speciale momenten

In ons streven om geen enkel speciaal moment te missen, kunnen we in de val trappen alles te willen documenteren met onze mobiele telefoon. Dit kan ons echter doen missen van die momenten. In plaats van volop te genieten van een ervaring, maken we ons meer zorgen om deze vast te leggen op video of foto om deze op sociale media te delen. De Kerk nodigt ons uit om volledig in het heden te leven en elk moment te waarderen als een geschenk van God: “De tijd is het domein van de vrijheid van de mens, evenals dat van zijn beproeving” (Catechismus, 2264).

3. Een waardevolle reflectie: de start van het Nieuwe Jaar

Tijdens de start van het Nieuwe Jaar bevonden duizenden mensen zich in de situatie dat ze het moment wilden filmen in plaats van het volledig te beleven. Dit voorbeeld nodigt ons uit om na te denken over hoe technologie ons kan afleiden van wat echt belangrijk is. In plaats van aanwezig te zijn en volop van het moment te genieten, missen we de kans om verbinding te maken met de mensen om ons heen en de schoonheid van dat unieke moment te ervaren.

Ik laat je de video achter en laat ons weten wat je denkt. Ik weet niet of het een echt beeld is of dat het gegenereerd is door AI (ik hoop echt dat het de tweede optie is), maar dit heeft me ertoe gebracht na te denken over het gebruik van technologie en sociale media.

Ik geloof niet dat er iets mis is met het delen van het leven via sociale media. Echt, sociale media helpen ons in contact te blijven, te zien wat onze geliefden doen, blij te zijn met de prestaties en successen van mensen die we kennen.

Maar het punt bereiken dat iedereen de komst van het Nieuwe Jaar opneemt, dat mensen elkaar niet omhelzen en kussen… doet me afvragen of we sociale media op een manier gebruiken die ons eerder van elkaar verwijdert dan dichter bij elkaar brengt.

Waar zijn we mee bezig?!

Het katholieke geloof leert ons de waarde van relaties en speciale momenten te waarderen. Jezus toont ons het belang van aanwezig zijn en betrokken zijn bij anderen, door tijd en aandacht te besteden aan degenen die we liefhebben. Hij nodigt ons uit om onze naaste lief te hebben als onszelf en in gemeenschap met anderen te leven.

Om een gezonde balans te vinden tussen technologie en onze relaties, is het belangrijk om grenzen te stellen aan het gebruik ervan. We kunnen onze apparaten uitzetten tijdens belangrijke momenten, zoals familie-etentjes of ontmoetingen met vrienden, om volledig aanwezig en beschikbaar te zijn voor anderen. Het is ook nuttig om mindfulness te beoefenen, bewust te zijn van het huidige moment en ervan te genieten zonder de constante behoefte om het te documenteren.

Technologie kan een prachtig hulpmiddel zijn, maar het kan ons ook verwijderen van de mensen die we het meest liefhebben en ons kostbare momenten laten missen. Vanuit een katholiek perspectief is het belangrijk om het belang van relaties te onthouden en volledig in het heden te leven. Door grenzen te stellen aan het gebruik van technologie en mindfulness te beoefenen, kunnen we een gezonde balans vinden en onze relaties en speciale momenten op een authentiekere en betekenisvollere manier genieten.

Door:

Juan Diego Escartín

Ook interessant

Er ontstaat tirannie en de Kerk laat het gebeuren

Deze homilie (video hieronder) werd uitgesproken door vader Daniel Nolan, priester van de priesterbroederschap Sint Petrus in het aartsbisdom van Denver (Colorado, VS), op het feest van de Heilige Familie. Vader Nolan verkondigt moedig dat hij gedwongen is zich uit te...

De donkere kant van Maarten Luther

Als we een zondebok willen vinden op wiens schouders we de ellende kunnen leggen die Duitsland over de wereld heeft gebracht - ik ben er steeds meer van overtuigd dat het ergste kwaadaardige genie van dat land niet Hitler of Bismarck of Frederik de Grote is, maar...

De Mis: Een Excuus om Al het Andere te Missen

De Mis is geen gewoon evenement of sociale bijeenkomst. Het is een heilige gelegenheid waarin we de kans krijgen om God persoonlijk te ontmoeten.

Zegeningen voor Alles en Iedereen

Dit is ongetwijfeld de meest controversiële tekst van het pontificaat van Franciscus en zal in de komende jaren veel inkt doen vloeien

De Katholieke Kerk en homohuwelijken

De Katholieke Kerk mag geen liturgische zegeningen geven aan homoseksuele verbintenissen Katholieke geestelijken mogen echtverbintenissen tussen mensen van hetzelfde geslacht niet zegenen. De Congregatie voor de Geloofsleer van het Vaticaan, het bureau dat over de...

Mogen we als christen oordelen? Dit zegt de Bijbel.

Telkens wanneer we iets posten over een controversiële kwestie, zoals abortus, gay pride, enz., Krijgen we onmiddellijk berichten en reacties van mensen met de beschuldiging dat we ‘veroordelend’ zijn, dat de Bijbel ons leert anderen niet te oordelen, dat we dat wel moeten doen. Dat we ons gewoon met onze eigen zaken moeten bemoeien. Maar is dat echt wat de Bijbel leert?

Delen is evangeliseren!