fbpx

FEESTDAG 6 JULI

Op 24 juni 1950 verzamelde een menigte van 250.000 mensen zich voor de heiligverklaring van een twaalfjarig meisje op het Sint-Pietersplein in Rome. Maria Goretti stierf terwijl ze zich verzette tegen een poging tot verkrachting.

heilige maria goretti

Maria was de derde van zes kinderen van een Italiaanse boer en zijn vrouw. Haar ouders, Luigi en Assunta Goretti, die goede en vrome mensen waren, werden gedwongen hun boerderij te verkopen, pacht houden en een huis te delen met Giovanni Serenelli en zijn zoon, Alessandro.

Haar vader stierf aan Malaria toen zij negen was. Haar moeder en broers en zus werkten op het land, terwijl Maria het huishouden deed en op haar zusje lette.

Alessandro begon Maria te stalken. Hoewel Maria bang was, zei ze niets tegen haar moeder omdat hij had gedreigd om haar te vermoorden.

Toen Maria op een dag bovenaan de buitentrap naast hun huis aan het naaien was terwijl haar zusje in de buurt was, sleepte Alessandro haar naar binnen en bedreigde haar met een mes als ze zich niet aan hem zou onderwerpen. Ze worstelde uit alle macht, terwijl ze de hele tijd schreeuwde: “Nee, God wil het niet, het is een zonde! Je zou ervoor naar de hel gaan!”. Alessandro probeerde haar te wurgen, maar ze hapte naar adem dat ze liever zou sterven dan zich te onderwerpen. Woedend trok hij een scherpe dolk en stak haar elf keer neer. Toen het gewonde meisje de deur probeerde te bereiken, hield hij haar tegen door haar nog drie keer neer te steken.

Bij het gehuil van de bange baby vonden Assunta en Giovanni Maria en brachten haar naar het ziekenhuis. Ze stierf vierentwintig uur later, met een kruisbeeld tegen haar borst geklemd en de Heilige Maagd aanroepend. In het ziekenhuis vergaf zij haar moordenaar voor dat zij stierf.

Alessandro, die eerder tot levenslange gevangenisstraf was veroordeeld, kreeg dertig jaar celstraf omdat hij (net) minderjarig was op het moment van het misdrijf. Er wordt gezegd dat Assunta, de moeder van Maria, ook voor hem bemiddelde tijdens de rechtszaak.

Drie jaar lang bleef hij nors en weinig communicatief totdat een plaatselijke bisschop, Giovanni Blandini, hem bezocht. Alessandro onthulde aan hem een visoen van Maria die hem lelies overhandigde. Na dit gesprek met de bisschop maakte hij een volledige bekering en werd na zevenentwintig jaar vrijgelaten op goed gedrag. Hij verklaarde ook dat Maria inderdaad als maagd stierf.

heilige maria goretti en heilige johannes paulus II

Het eerste wat hij deed toe hij vrijgelaten werd was Assunta, de moeder van Maria, zoeken en haar huilend en geknield om vergiffenis smeken. Dit schonk ze graag door te zeggen: “Als Maria je vergaf, kan ik niet minder doen”, en de volgende dag woonden ze samen de Heilige Mis bij.

Maria’s moeder, haar drie broers en een zus woonden haar zaligverklaring bij in 1947. Drie jaar later, op 24 juni 1950, was Alessandro samen met Maria’s moeder aanwezig bij haar heiligverklaring. Paus Pius XII noemde Maria “de heilige Agnes van de twintigste eeuw”.

Alessandro trad als lekenbroeder tot de Orde van de Minderbroeders toe en stierf vredig in 1970.

Van heilige Maria Goretti kunnen we leren dat men nooit voor zichzelf mag houden als iemand jou wil dwingen of misbruiken, vooral met betrekking tot seksueel misbruik. Wie het dan ook is die het misbruik pleegt, we moeten het altijd bij de autoriteiten of bij een vertrouwenspersoon melden.


.

Als je deze post leuk vond, kun je het delen, want delen is evangeliseren!

[Sassy_Social_Share]

Als het materiaal niet werkt of spelfouten heeft, meld dit dan graag!


Reflectie over de priesters

Reflectie over de priesters

Ik wil iets met je delen dat de laatste tijd in mijn gedachten rondspookt: wat zou er in de wereld gebeuren als alle priesters zouden verdwijnen? Het is een diepgaande vraag die ons uitnodigt om na te denken over de onschatbare rol die deze mannen van geloof spelen in onze samenleving en in ons leve…
Verder lezen…
De priester is een geschenk van God aan de wereld

De priester is een geschenk van God aan de wereld

In het katholieke geloof speelt de priester een bijzondere rol. Hij is een dienaar van God en een leider binnen de gemeenschap van gelovigen. De bijbel, specifiek de bijbel in gewone taal, biedt ons inzicht in de betekenis en het belang van de priester in het christelijk geloof en de rooms-katholiek…
Verder lezen…
7 Intrigerende Rituelen en Tradities in de Katholieke Kerk

7 Intrigerende Rituelen en Tradities in de Katholieke Kerk

De katholieke kerk heeft een rijke geschiedenis van rituelen en tradities die diepgeworteld zijn in haar geloof en spiritualiteit. Deze rituelen en tradities zijn niet alleen symbolisch, maar dragen ook een diepere betekenis en helpen gelovigen om zich te verbinden met God en hun geloof te verdiepen…
Verder lezen…

Delen is evangeliseren!