De Heilige Mis is het hoogtepunt van ons geloof en een ontmoeting met God zelf. Om ten volle te profiteren van de rijke spirituele vruchten die de Eucharistieviering biedt, is het belangrijk om deel te nemen met eerbied en toewijding.

Hier zijn 12 gouden regels die je helpen om de Mis optimaal te beleven en actief deel te nemen aan de Eucharistie:

1. Geen mobiele telefoon – je hebt deze niet nodig om met God te spreken

Laat je telefoon je niet afleiden van wat echt belangrijk is. Gebruik deze niet om te bellen of berichten te verzenden. Alleen in geval van nood mag men een oproep beantwoorden, maar dan buiten de kerk.
Een telefoon kan wél discreet gebruikt worden voor geestelijke lezingen of gebeden.

2. Vasten vóór de Eucharistieviering

Bereid je ziel en lichaam voor door ten minste één uur voor de Heilige Communie niets te eten of te drinken, behalve water of noodzakelijke medicijnen.
Zieken zijn hiervan vrijgesteld. Dit vasten helpt je om met een zuiver hart Jezus in de Eucharistie te ontvangen.

3. Niet eten of drinken in de kerk

De kerk is een plaats van gebed en eerbied. Neem geen tussendoortjes mee en drink alleen als het echt nodig is, bijvoorbeeld:

✅ Water voor de priester of koorleden (met discretie)
✅ Melk of drinken voor baby’s en kleine kinderen
✅ Water voor zieken

4. Geen kauwgom kauwen

Kauwgom verbreekt het vasten en is ongepast in een heilige ruimte. Het leidt af en draagt niet bij aan een houding van gebed en eerbied.

5. Geen hoed, pet of handschoenen dragen

Zoals men een hoofddeksel afzet bij het afleggen van een eed, zo doet men dat ook in de kerk als teken van respect voor Gods aanwezigheid.

6. Jezelf zegenen met wijwater bij binnenkomst en vertrek

Bij het binnengaan en verlaten van de kerk is het een mooie gewoonte om jezelf te zegenen met wijwater. Dit herinnert aan je Doopsel, het sacrament waardoor je een kind van God bent geworden. Maak bewust het kruisteken en bid een kort schietgebed.

7. Gepaste kleding dragen

Als je je netjes kleedt voor een feest, is er des te meer reden om dit te doen voor de Mis, waarin je Jezus zelf ontmoet. Kies voor kleding die respect uitstraalt en passend is voor de heilige liturgie.

8. Op tijd komen

Kom enkele minuten vóór de aanvang van de Mis om je hart voor te bereiden in stilte en gebed.
Als je te laat bent, neem dan plaats achterin om anderen niet te storen.

9. Knielen voor het Tabernakel

Bij binnenkomst en vertrek uit de kerk kniel je voor het Tabernakel als eerbetoon aan Christus. Wie fysiek niet kan knielen, maakt een eerbiedige buiging. Ook bij het passeren van het altaar of Tabernakel tijdens de Mis is een hoofdknik op zijn plaats.

10. Stilte bewaren in de kerk

Een kerk is een huis van gebed. Bij binnenkomst hoort men stil te zijn. Als je moet spreken, doe dit dan zacht en kort.
Ouders met kleine kinderen: voel je vrij om even naar buiten te gaan als dat nodig is, maar leer je kinderen door je eigen voorbeeld hoe ze zich in de kerk moeten gedragen. Kinderen raken niet getraumatiseerd als ze op een liefdevolle en krachtige manier te horen krijgen dat er in de kerk stilte in acht wordt genomen uit respect voor God en anderen.

11. Buigen bij het ontvangen van de Communie

We ontvangen niet zomaar brood, maar Jezus zelf. Een eerbiedige buiging voor het ontvangen van de Communie is een teken van respect. Wie wil, kan ook een kniebuiging maken en Jezus op de tong ontvangen, dat is nog beter!

12. Blijven tot de slotzegen

De Mis eindigt pas na de zegen. Blijf tot het einde om volledig deel te nemen aan de liturgie. Het is een mooie gewoonte om na afloop nog even een dankgebed te bidden.
Bij het verlaten van de kerk, doe dit in stilte, zodat anderen rustig kunnen blijven bidden.

Door deze eenvoudige maar krachtige regels te volgen, toon je eerbied voor God en groei je in liefde voor de Eucharistie. Laten we de Mis beleven met een vurig en toegewijd hart!

Door:

Silvia del Río

Ook interessant

Waarom geeft Jezus zichzelf aan ons als eten en drinken in de Eucharistie?

Jezus geeft zichzelf aan ons in de Eucharistie als geestelijk voedsel, omdat Hij van ons houdt. Gods hele plan voor onze redding is gericht op onze deelname aan het leven van de Drie-eenheid, de gemeenschap van Vader, Zoon en Heilige Geest. Ons aandeel in dit leven...

De Heilige Mis in de buitengewone vorm

De Heilige Mis in de buitengewone vorm gevierd (ook "Tridentijnse Mis" genoemd). De term "buitengewoon" is door paus Benedictus XVI gekozen om te benadrukken dat er maar één ritus is, die in twee vormen - de gewone en de buitengewone - gecelebreerd kan worden....

De Geschiedenis van de Eucharistische Aanbidding: Een Eeuwenoude Traditie van Liefde en Aanbidding

De oorsprong van Eucharistische Aanbidding kan worden teruggevoerd tot het Nieuwe Testament, waar Jezus ons opdraagt om zijn lichaam en bloed te ontvangen in de Eucharistie.

Instelling van de Eucharistie

Jezus heeft de Eucharistie ingesteld, met dezelfde woorden die tijdens de Consecratie worden gebruikt. Deze vinden we in de Evangeliën van Mattheus, Marcus en Lucas. In het Evangelie van Johannes wordt dat niet verteld maar in hoofdstuk 6 heeft Jezus het erg...

Is de Eucharistie echt Jezus?

De Heer Jezus deelde de avond voordat Hij aan het kruis leed nog een laatste maaltijd met Zijn discipelen. Tijdens deze maaltijd heeft onze Heiland het Sacrament van Zijn Lichaam en Bloed ingesteld (het Sacrament van de Eucharistie). Hij deed dit om het kruisoffer...

Breng jouw kinderen naar Eucharistische aanbidding (waarom en hoe)

“Lieve Jezus, Ik voel bijna de afkeurende blikken van de parochianen in mijn achterhoofd, maar ik durf me niet om te draaien en te kijken… Ik zit voorop van de aanbiddingskapel met mijn drie energieke kinderen, in een wanhopige poging tot meditatie, met gekke bekken...

Delen is evangeliseren!