fbpx

In een katholieke kerk is de rode lamp bij het Tabernakel bijna altijd aan en het is het symbool van het eeuwige offer. De Godslamp, een ander symbool in de Heilige Katholieke Kerk, is een zachte, knipperende rode vlam die aangeeft dat Christus echt aanwezig is. Dit licht brengt ons dichter bij Maria en Jezus en omhult de gelovigen, creërende een gevoel van samenhorigheid. Tegelijkertijd is de vlam sereen en aangeboden aan God, wat het offer symboliseert.

De Godslamp creëert een sfeer die perfect past bij ons als mensen, met subtiel licht dat de kerk versterkt, zonder te overweldigend te zijn. De warmte van de vlam werpt rustige en respectvolle schaduwen, heel anders dan de uitzinnige lichten van een discotheek of koude neon- en ledverlichting van tegenwoordig. Stel je voor, als in plaats van de Godslamp een ledlamp was, de harde en koude ledverlichting vernietigt de schaduwen.

In een donkere kerk, verlicht door één enkele Godslamp, brengt de vlam eer aan de Schepper en waakt altijd, zoals een trouwe ziel die in aanbidding voor God knielt, terwijl zoveel mensen Hem verlaten of zich tegen Hem keren. Als het licht kon praten, zou het zeggen: “Ik ben trouw. Ik ben van jou, o Heer. Ondanks dat ik klein ben onder alle mensen, ben ik van jou, ik besta alleen voor jou. In de grootste onzekerheid en duisternis, zal ik jou blijven volgen, wat er ook gebeurt. Ik ben ervan overtuigd dat mijn trouw iets betekent voor jou.”

De rode lamp in de kerk vertelt ons over de band tussen God en Zijn volgelingen en biedt een rustige plek voor onze ziel. Het echoot de woorden van Jezus: Ik ben de weg, de waarheid en het leven. Niemand komt tot de Vader tenzij door Mij” (Johannes 14:6), net als drie kerkklokken die in perfecte harmonie klinken. Het is een subtiel licht dat ons een aangename en rustige sfeer geeft, ver weg van de harde en koude verlichting die we tegenwoordig overal zien.

Laat we de Godslamp waarderen voor wat het symboliseert en de boodschap die het ons brengt.

Door:

Alberto Ramos

Ook interessant

Wie heeft de Bijbel samengesteld en wanneer?

De boeken uit het Oude Testament werden ruim voor Jezus' menswording geschreven. Alle boeken van het Nieuwe Testament werden ongeveer tegen het einde van de eerste eeuw na Christus geschreven. Echter, de Bijbel als geheel werd pas aan het einde van de vierde eeuw...

Don Bosco: Een heilige die inspireert!

Zijn passie om te dienen was niet alleen te zien in zijn werk, maar ook in zijn persoonlijkheid. Hij was beminnelijk, oprecht, warm en vriendelijk, en had een vrolijke en uitbundige persoonlijkheid die aantrekkelijk was voor jongeren.

Paus Franciscus: Een Veranderend Perspectief

In de vroege dagen van het pausschap van paus Franciscus verdedigde ik hem enthousiast in elk debat met mijn vrienden, wat het gevoel van velen weerspiegelde. Maar na verloop van tijd veranderde mijn perspectief.

Biechten – 38 vragen om het beste gewetensonderzoek te doen

“Als je geen priester kunt vinden om te biechten, praat dan met God, die jouw Vader is, en vertel hem de waarheid: ‘Heer, ik heb dit gedaan, dit, dit ... Vergeef me’. En vraag Hem om vergeving met heel je hart, met de daad van berouw, en beloof Hem: "Ik zal later...

5 manieren om het beste uit de Goede Week te halen

De Goede Week zou voor alle christenen de belangrijkste week van het hele jaar moeten zijn. Een week waarin we het beste van onszelf geven om Christus te ontvangen tijdens de Paasviering. Dat is eigenlijk de bedoeling. We weten echter allemaal dat het dagelijkse leven...

Veertigdagentijd tips: hoe maak je het meeste van je voorbereiding voor Pasen

Tijdens de vastentijd geven we aan God alles wat we bereiken, bieden kleine offers aan en bidden om dichter bij God te komen. Vraag God wat Hij van je wil tijdens de vastentijd en onthoud dat het niet alleen gaat om persoonlijke ontwikkeling.

Delen is evangeliseren!