fbpx

In een katholieke kerk is de rode lamp bij het Tabernakel bijna altijd aan en het is het symbool van het eeuwige offer. De Godslamp, een ander symbool in de Heilige Katholieke Kerk, is een zachte, knipperende rode vlam die aangeeft dat Christus echt aanwezig is. Dit licht brengt ons dichter bij Maria en Jezus en omhult de gelovigen, creërende een gevoel van samenhorigheid. Tegelijkertijd is de vlam sereen en aangeboden aan God, wat het offer symboliseert.

De Godslamp creëert een sfeer die perfect past bij ons als mensen, met subtiel licht dat de kerk versterkt, zonder te overweldigend te zijn. De warmte van de vlam werpt rustige en respectvolle schaduwen, heel anders dan de uitzinnige lichten van een discotheek of koude neon- en ledverlichting van tegenwoordig. Stel je voor, als in plaats van de Godslamp een ledlamp was, de harde en koude ledverlichting vernietigt de schaduwen.

In een donkere kerk, verlicht door één enkele Godslamp, brengt de vlam eer aan de Schepper en waakt altijd, zoals een trouwe ziel die in aanbidding voor God knielt, terwijl zoveel mensen Hem verlaten of zich tegen Hem keren. Als het licht kon praten, zou het zeggen: “Ik ben trouw. Ik ben van jou, o Heer. Ondanks dat ik klein ben onder alle mensen, ben ik van jou, ik besta alleen voor jou. In de grootste onzekerheid en duisternis, zal ik jou blijven volgen, wat er ook gebeurt. Ik ben ervan overtuigd dat mijn trouw iets betekent voor jou.”

De rode lamp in de kerk vertelt ons over de band tussen God en Zijn volgelingen en biedt een rustige plek voor onze ziel. Het echoot de woorden van Jezus: Ik ben de weg, de waarheid en het leven. Niemand komt tot de Vader tenzij door Mij” (Johannes 14:6), net als drie kerkklokken die in perfecte harmonie klinken. Het is een subtiel licht dat ons een aangename en rustige sfeer geeft, ver weg van de harde en koude verlichting die we tegenwoordig overal zien.

Laat we de Godslamp waarderen voor wat het symboliseert en de boodschap die het ons brengt.

Door:

Alberto Ramos

Ook interessant

De Goede Week van dag tot dag

De Goede Week: een tijd intens beleefd door katholieken over de hele wereld. Het is een week vol met symboliek en vieringen, die zelfs familiaire en populaire tradities zijn geworden. Het gaat om de laatste dagen van het leven van Jezus op aarde en Zijn verrijzenis....

Ontdek de Sociale Leer van de Kerk: Een Bron van Wijsheid en Inspiratie

De sociale leer van de Kerk is het geheel van principes en richtlijnen die de Kerk heeft ontwikkeld om sociale kwesties te begrijpen en aan te pakken.

Instelling van de Eucharistie

Jezus heeft de Eucharistie ingesteld, met dezelfde woorden die tijdens de Consecratie worden gebruikt. Deze vinden we in de Evangeliën van Mattheus, Marcus en Lucas. In het Evangelie van Johannes wordt dat niet verteld maar in hoofdstuk 6 heeft Jezus het erg...

Aswoensdag en Vastentijd

De Katholieke Kerk viert Aswoensdag. Maar… waarom?

Wat is een Dogma?

Een dogma is bindend voor alle katholieken en mag niet worden betwist of genegeerd. Het vereist volledige instemming en gehoorzaamheid van de gelovigen.

Wat kan ik op Goede Vrijdag doen?

25 dingen die wij op Goede Vrijdag kunnen doen om het offer van Christus te gedenken. Goede vrijdag is voor christenen de meest plechtige dag van het jaar. Dit is de dag waarop we de dood van Jezus aan het Kruis gedenken. We herinneren ons het lijden dat Hij ter wille...

Delen is evangeliseren!