Artikelen

Aswoensdag en Vastentijd

De Katholieke Kerk viert Aswoensdag. Dat betekent dat jouw katholieke vrienden zwarte vlekken op hun hoofd zullen hebben die min of meer op een kruis lijken.

Christenen van over de hele wereld bereiden zich voor om veertig dagen van bekering, boetedoening en vernieuwing te beleven, door middel van opoffering, vasten en abstinentie (onthouding). Deze veertig dagen zullen eindigen in de belangrijkste week van de katholieke liturgische kalender, de Heilige Week (ook wel ‘Goede Week’ genoemd).

  • Maar… waarom?
  • Wat is het en waarom hebben we het nodig?
  • En wat betekent de Vastentijd?

De Vastentijd of Veertigdagentijd begint op Aswoensdag met het opleggen van het kruis van as op ons voorhoofd, vergezeld door de uitdrukking ‘Bekeer en geloof in het evangelie’ of ‘Gedenk, mens, dat je stof bent en tot stof zult wederkeren’. Deze dag is ook gewijd aan abstinentie (onthouding) voor alle christenen die tussen 18 en 59 jaar oud zijn.

Voor katholieken betekent de Vastentijd een speciale gelegenheid om God innig te naderen, om alle pijn en opoffering, die Hij heeft geleden om ons te redden van de zonde, te herinneren en om gebruik te maken van één van de meest geweldige geschenken die God ons heeft gegeven: het sacrament van de vergeving (ook sacrament van boete en verzoening genoemd). De Vastentijd is een perfect moment om dichter bij God te komen, berouwvol te voelen over onze zonden en met een vernieuwd hart naar Pasen te kunnen toeleven.

De Vastentijd eindigt op Witte Donderdag, wanneer we de eucharistie vieren. Op dat moment begint het Paastriduüm. Deze periode begint met de avondmis van Witte Donderdag en loopt tot en met de vespers van Paaszondag, waarin het lijden, de dood en verrijzenis van Christus worden herdacht. Eigenlijk duurt Pasen zeven weken en eindigt het op de dag van Pinksteren.

In deze video proberen we in het kort een antwoord te geven aan al deze vragen!


Als je deze post leuk vond, kun je het delen, want delen is evangeliseren!

Als het materiaal niet werkt of spelfouten heeft, meld dit dan graag!


Gerelateerde artikelen

Werken van barmhartigheid tijdens Adventstijd

De Werken van Barmhartigheid in de Adventstijd

Wij naderen weer de tijd van Kerst. Hoewel veel Nederlanders deze feestdag niet meer om religieuze redenen vieren staat toch een thema centraal: Liefde. Veel gezinnen en families zoeken elkaar op om Kerstmis samen door te brengen en te genieten van elkaars aanwezigheid en verhalen. Christenen voelen…
Verder lezen…
Kerstmis

Adventstijd: 3 symbolen voor Kerst

We zitten midden in de adventstijd en bereiden ons voor op Kerstmis. Advent en Vastentijd zijn de voorbereiding van de twee belangrijkste feesten van het jaar, Kerst en Pasen. Deze feesten hebben belangrijke spirituele betekenissen. Daarom geeft de traditie van de Kerk ons enkele materiële symbolen …
Verder lezen…