Artikelen

Aswoensdag en Vastentijd

De Katholieke Kerk viert Aswoensdag. Dat betekent dat jouw katholieke vrienden zwarte vlekken op hun hoofd zullen hebben die min of meer op een kruis lijken.

Christenen van over de hele wereld bereiden zich voor om veertig dagen van bekering, boetedoening en vernieuwing te beleven, door middel van opoffering, vasten en abstinentie (onthouding). Deze veertig dagen zullen eindigen in de belangrijkste week van de katholieke liturgische kalender, de Heilige Week (ook wel ‘Goede Week’ genoemd).

  • Maar… waarom?
  • Wat is het en waarom hebben we het nodig?
  • En wat betekent de Vastentijd?

De Vastentijd of Veertigdagentijd begint op Aswoensdag met het opleggen van het kruis van as op ons voorhoofd, vergezeld door de uitdrukking ‘Bekeer en geloof in het evangelie’ of ‘Gedenk, mens, dat je stof bent en tot stof zult wederkeren’. Deze dag is ook gewijd aan abstinentie (onthouding) voor alle christenen die tussen 18 en 59 jaar oud zijn.

Voor katholieken betekent de Vastentijd een speciale gelegenheid om God innig te naderen, om alle pijn en opoffering, die Hij heeft geleden om ons te redden van de zonde, te herinneren en om gebruik te maken van één van de meest geweldige geschenken die God ons heeft gegeven: het sacrament van de vergeving (ook sacrament van boete en verzoening genoemd). De Vastentijd is een perfect moment om dichter bij God te komen, berouwvol te voelen over onze zonden en met een vernieuwd hart naar Pasen te kunnen toeleven.

De Vastentijd eindigt op Witte Donderdag, wanneer we de eucharistie vieren. Op dat moment begint het Paastriduüm. Deze periode begint met de avondmis van Witte Donderdag en loopt tot en met de vespers van Paaszondag, waarin het lijden, de dood en verrijzenis van Christus worden herdacht. Eigenlijk duurt Pasen zeven weken en eindigt het op de dag van Pinksteren.

In deze video proberen we in het kort een antwoord te geven aan al deze vragen!


Als je deze post leuk vond, kun je het delen, want delen is evangeliseren!

Als het materiaal niet werkt of spelfouten heeft, meld dit dan graag!


Gerelateerde artikelen

5 manieren om het beste uit de Goede Week te halen

5 manieren om het beste uit de Goede Week te halen

De Goede Week zou voor alle christenen de belangrijkste week van het hele jaar moeten zijn. Een week waarin we het beste van onszelf geven om Christus te ontvangen tijdens de Paasviering. Dat is eigenlijk de bedoeling. We weten echter allemaal dat het dagelijkse leven soms gewoon in de weg zit. W…
Verder lezen…
Goede Vrijdag - wat kan ik doen op goed vrijdag

Wat kan ik op Goede Vrijdag doen?

25 dingen die wij op Goede Vrijdag kunnen doen om het offer van Christus te gedenken. Goede vrijdag is voor christenen de meest plechtige dag van het jaar. Dit is de dag waarop we de dood van Jezus aan het Kruis gedenken. We herinneren ons het lijden dat Hij ter wille van ons heeft doorstaan.…
Verder lezen…