fbpx

Er zijn veel volwassenen, jongeren en kinderen voor wie het geloof geen onderdeel meer van hun leven is. Zelfs als ze gedoopt zijn en de eerste communie hebben gedaan, doen ze niets meer met hun geloof. Velen simpelweg omdat ze de gelegenheid niet hebben gehad om te ervaren wat geloof is, en zonder dat op een persoonlijke manier te ervaren, zie je de waarde er niet meer van in.

Catechese verzorgen is een belangrijke taak van iedere parochie. Maar waarom is Catechese dan zo belangrijk? Het antwoord is simpel: De volwassenen en jonge christenen voor wie het geloof niet meer aanwezig is in hun leven, beseffen niet meer dat het christelijke geloof hen alleen gelukkig maakt als zij hun geloof in volheid beleven en niet in middelmatigheid. De kerk, in het algemeen, en in het bijzonder de catechese, biedt het antwoord op de worsteling die we terugvinden in de maatschappij van tegenwoordig als het bijvoorbeeld gaat om de samenleving en sociale relaties. Vandaag de dag draait het veel te veel om presteren, om successen te behalen, waarbij het ook nog ieder voor zich is.

Waarom is catechese zo belangrijk?

Onze relatie met God kan ons leven volmaken en daarvoor, zowel voor jong en oud, is een voorafgaande religieuze vorming noodzakelijk. Dit betekent dat we van de oppervlakkigheid van het leven van tegenwoordig naar het herstel van de relatie tussen God en de mens (zichzelf) zouden moeten gaan. Hier heeft de catechese een essentiële rol.

Catechese leert ons over de verhalen van de Bijbel, maar dat niet alleen. Verhalen hebben altijd een grote rol gespeeld bij het overdragen van waarden en normen en vervullen van een cruciale rol in het vormen van je wereldbeeld. In alle religies en culturen spelen verhalen van oudsher een rol. Misschien wel een belangrijkere rol dan ooit gedacht.

Catechese leert ons niet alleen gebedjes, maar ook hoe we kunnen bidden – hoe we met God, onze Vader, kunnen praten en naar Hem kunnen luisteren.

Bij catechese leer je ook over de liefde van God voor de mens, het leven van Jezus en hoe we als christenen, als volgelingen van Jezus, ons leven horen in te richten, namelijk, met liefde voor onze naasten. Liefde, respect, voorzichtigheid, solidariteit, rechtvaardigheid… maar ook gematigdheid (tegenwoordig erg onbekend) zijn sommige van de waarde die kinderen en jongeren via de catechese (en het geloof) leren te hebben en in het dagelijkse leven in de praktijk leren te brengen.

De rol van de ouders en verzorgers is ook heel belangrijk bij catechese. Een kind leert niet door te doen wat de ouders zeggen, maar door te doen wat zij doen (imitatie). Zij zijn namelijk de belangrijkste catechisten van hun kinderen. Een tijdje geleden hebben zij hen laten dopen om hen christenen te maken en sommigen de Eerste Communie laten ontvangen. Nu hebben zij hen nodig om hun liefde voor Jezus, voor God, te laten groeien, door al die waarden op een praktische en leerzame manier te leren.

Daarom is het belangrijk dat de kinderen elke week niet alleen naar voetbal, hockey, muziekles, …, gaan, maar ook naar catechese, zodat zij zowel fysiek, mentaal als moreel goed getraind zijn: “Mens sana in corpore sano” (uit het Latijn “Een gezonde geest in een gezond lichaam”).


Als je deze post leuk vond, kun je het delen, want delen is evangeliseren!

[Sassy_Social_Share]

Als het materiaal niet werkt of spelfouten heeft, meld dit dan graag!


Gerelateerde artikelen

verwateren geloof

De gevaren van het verwateren van het geloof

Is het je ooit opgevallen dat er een verband is tussen wat iets ons heeft gekost en de waarde die wij eraan geven? Ik denk dat het ook zo is met ons geloof – waar we vandaag de dag weinig waarde aan geven. Een paar sneakers Ik heb een paar sneakers waar ik ontzettend blij mee ben: ze waren erg…
Verder lezen…
Vastentijd Wat is dat?

De Vastentijd, wat is dat?

Christenen van over de hele wereld bereiden zich voor om veertig dagen van bekering, boetedoening en vernieuwing te beleven door middel van opoffering, vasten en abstinentie (onthouding). Deze veertig dagen zullen eindigen in de belangrijkste week van de katholieke liturgische kalender, de Heilige W…
Verder lezen…
Valentijsdag liefde

Valentijnsdag oppervlakkig… of juist niet?

Vandaag is het Valentijnsdag, maar ik ken veel mensen die niet van Valentijnsdag houden. Ze zeggen dat het een oppervlakkige, commerciële dag  is. In hun woorden: ‘Het is te commercieel, een excuus om meer te verkopen en de liefde te verwarren met het sensuele.’ Voor een deel klopt het wel. Van…
Verder lezen…

Delen is evangeliseren!