fbpx
Er zijn veel volwassenen, jongeren en kinderen voor wie het geloof geen onderdeel meer van hun leven is. Zelfs als ze gedoopt zijn en de eerste communie hebben gedaan, doen ze niets meer met hun geloof. Velen simpelweg omdat ze de gelegenheid niet hebben gehad om te ervaren wat geloof is, en zonder dat op een persoonlijke manier te ervaren, zie je de waarde er niet meer van in.

Catechese verzorgen is een belangrijke taak van iedere parochie. Maar waarom is Catechese dan zo belangrijk? Het antwoord is simpel: De volwassenen en jonge christenen voor wie het geloof niet meer aanwezig is in hun leven, beseffen niet meer dat het christelijke geloof hen alleen gelukkig maakt als zij hun geloof in volheid beleven en niet in middelmatigheid. De kerk, in het algemeen, en in het bijzonder de catechese, biedt het antwoord op de worsteling die we terugvinden in de maatschappij van tegenwoordig als het bijvoorbeeld gaat om de samenleving en sociale relaties. Vandaag de dag draait het veel te veel om presteren, om successen te behalen, waarbij het ook nog ieder voor zich is.

Onze relatie met God kan ons leven volmaken en daarvoor, zowel voor jong en oud, is een voorafgaande religieuze vorming noodzakelijk. Dit betekent dat we van de oppervlakkigheid van het leven van tegenwoordig naar het herstel van de relatie tussen God en de mens (zichzelf) zouden moeten gaan. Hier heeft de catechese een essentiële rol.

Catechese leert ons over de verhalen van de Bijbel, maar dat niet alleen. Verhalen hebben altijd een grote rol gespeeld bij het overdragen van waarden en normen en vervullen van een cruciale rol in het vormen van je wereldbeeld. In alle religies en culturen spelen verhalen van oudsher een rol. Misschien wel een belangrijkere rol dan ooit gedacht.

Catechese leert ons niet alleen gebedjes, maar ook hoe we kunnen bidden – hoe we met God, onze Vader, kunnen praten en naar Hem kunnen luisteren.

Bij catechese leer je ook over de liefde van God voor de mens, het leven van Jezus en hoe we als christenen, als volgelingen van Jezus, ons leven horen in te richten, namelijk, met liefde voor onze naasten. Liefde, respect, voorzichtigheid, solidariteit, rechtvaardigheid… maar ook gematigdheid (tegenwoordig erg onbekend) zijn sommige van de waarde die kinderen en jongeren via de catechese (en het geloof) leren te hebben en in het dagelijkse leven in de praktijk leren te brengen.

De rol van de ouders en verzorgers is ook heel belangrijk bij catechese. Een kind leert niet door te doen wat de ouders zeggen, maar door te doen wat zij doen (imitatie). Zij zijn namelijk de belangrijkste catechisten van hun kinderen. Een tijdje geleden hebben zij hen laten dopen om hen christenen te maken en sommigen de Eerste Communie laten ontvangen. Nu hebben zij hen nodig om hun liefde voor Jezus, voor God, te laten groeien, door al die waarden op een praktische en leerzame manier te leren.

Daarom is het belangrijk dat de kinderen elke week niet alleen naar voetbal, hockey, muziekles, …, gaan, maar ook naar catechese, zodat zij zowel fysiek, mentaal als moreel goed getraind zijn: “Mens sana in corpore sano” (uit het Latijn “Een gezonde geest in een gezond lichaam”).

Door:

Juan Diego Escartín

Ook interessant

Bezwijk niet voor deze pandemische waanzin

Deze homilie (video hieronder) werd uitgesproken door vader Daniel Nolan, priester van de Petrusbroederschap in het aartsbisdom van Denver (Colorado, VS), op 19 december 2021. Vader Nolan denkt na over het feit dat wanneer mensen Christus verlaten, ze in een...

Krachtige preek van kardinaal Burke

Kardinaal Raymond Burke heeft de wereld gewaarschuwd voor het gevaar van “bepaalde krachten” die COVID-19 als dekking gebruiken om “angst” te zaaien, de vrijheid en het gezin aan te vallen, en zo de “Great Reset” te bevorderen.

Wie heeft de Bijbel samengesteld en wanneer?

De boeken uit het Oude Testament werden ruim voor Jezus' menswording geschreven. Alle boeken van het Nieuwe Testament werden ongeveer tegen het einde van de eerste eeuw na Christus geschreven. Echter, de Bijbel als geheel werd pas aan het einde van de vierde eeuw...

Het leven van Paus Emeritus Benedictus XVI

Op 31 december 2022 is ons een paus ontvallen. Maar dit keer geen witte rook of ‘habemus papam’, want een ‘nieuwe paus’ zit er al voor bijna tien jaar.

Mythen en leugens over de Rooms-Katholieke Kerk

Als je katholiek bent of katholiek wil worden, merk je meteen dat er veel verwarring is over het katholieke geloof tussen de niet-katholieken. Veel mensen hebben hun eigen idee van wat het katholieke geloof inhoudt. Hetzij uit persoonlijke ervaring, hetzij omdat hun...

Heeft de Katholieke Kerk boeken aan de Bijbel toegevoegd?

Dit is een algemene vraag tussen de protestanten omdat hun Bijbels minder boeken hebben (66 boeken) dan de Bijbel van de Katholieke Kerk (73 boeken). Helaas leren protestanten niet de volledige geschiedenis van de samenstelling van de Bijbel. Allereerst moeten we...

Delen is evangeliseren!