fbpx

We begrijpen het. Je hebt al een to-do-lijst die veel te lang is. Maar deze lijst is niet bedoeld om jou, naast jouw drukke agenda, met nog meer taken op te zadelen.

Het doel van deze lijst is om één of twee van deze acties toe te gaan passen in je dag. Het is van belang dat je het vaker herhaalt, zodat deze acties een natuurlijk onderdeel worden van wie jij bent. Maak hier essentiële gezonde gewoonten van, net zoals tandenpoetsen. Zo pas je de gewoontes straks automatisch toe, zonder hierbij na te denken.

Het is de bedoeling dat je met deze lijst meer geïnspireerd raakt om jouw dagen hier op aarde af te stemmen op hoe jij wilt dat jouw dagen er in de eeuwigheid uitzien. In het licht van de eeuwigheid lijken een paar dingen op deze lijst niet zo belangrijk. Laat jouw levensstijl jouw hoop weerspiegelen om de eeuwigheid met God de Vader door te brengen.

8 dingen die katholieken elke dag zouden moeten doen:

1. Begin de dag met gebed, jouw Bijbel en een gesprek met jouw hemelse Moeder.

Begin de dag met gebed, jouw Bijbel en een gesprek met jouw hemelse Moeder.

Het klinkt zo simpel, maar ik begrijp niet waarom ik op sommige dagen niet aan mijn gebed kan beginnen. Het is van belang dat in deze dagen deze gewoonte centraal staat. Maak er een vaste afspraak van. Stel het alarm van jouw mobiele telefoon in op een tijd waarop jij kunt bidden, zodat je God niet aan de kant laat. De ochtend is hiervoor eigenlijk het beste moment van de dag. Mocht dit voor jou echt niet werken, zoek dan een tijd in jouw dag waar het doen van het gebed wel lukt. Haal jouw Bijbel tevoorschijn en lees een paar regels. De dagelijkse lezingen zijn een geweldige plek om te beginnen!

Een doel voor elke katholieke christen is om elke dag de Rozenkrans te bidden, maar voor sommigen van ons is dat niet altijd mogelijk. Als je geen hele Rozenkrans kunt bidden, begin dan met ten minste een Weesgegroet en werk tot een tientje van de Rozenkrans.

Heilige John Vianney:

Gebed is niets anders dan een vereniging met God. Als het hart zuiver en verenigd is met God, wordt het vertroost en vervuld met zoetheid; het wordt verblind door een wonderbaarlijk licht.

2. Glimlach. Wees aardig. Geef knuffels (als het weer mag).

Glimlach. Wees aardig. Geef knuffels (als het weer mag)

Katholieke christenen zijn net zo onbeleefd en onattent geworden als ieder ander, soms zelfs nog meer dan anderen! Laten we onze christelijke liefde herwinnen door te glimlachen, anderen voorop te stellen of ouderen te helpen de straat over te steken, etc.

Heilige moeder Teresa:

Laten we elkaar altijd met een glimlach ontmoeten, want de glimlach is het begin van liefde.”

3. Ga op social media (d.w.z. communiceer!) Bel een vriend, bezoek een vriend.

Ga op social media (d.w.z. communiceer!) Bel een vriend, bezoek een vriend.

Ja, ik weet dat we altijd zeggen: “Sociale media wordt veel te veel gebruikt”, maar ga je gang en gebruik het! Gebruik het echter op een manier die God verheerlijkt; vertel een vriend of vriendin over Jezus, deel een vers uit de Schriften, deel onze artikelen, neem contact op met een oude vriend en maak dagelijks contact met mensen om nieuwe en betere relaties op te bouwen. (Stop daar echter niet, maak er een wekelijks doel van om samen te komen met een vriend of familielid, dit kan ook digitaal).

Heilige Thomas van Aquino:

Vriendschap is de bron van de grootste genoegens, en zonder vrienden worden zelfs de meest aangename bezigheden vervelend.

4. Zeg tegen iemand dat je van hem/haar houdt en waarom.

Zeg tegen iemand dat je van hem / haar houdt en waarom

Ik ken niemand die er ooit genoeg van heeft gekregen om te horen dat hij geliefd is. Het is zelfs nog beter als iemand een lijst met redenen krijgt waarom hij geliefd is! Of het nu jouw ouders, broers, zussen of jouw eigen kinderen zijn, maak er een dagelijkse gewoonte van om ten minste één persoon in jouw leven te vertellen hoeveel jij van hem of haar houdt.

Heilige Francis de Sales:

Je leert spreken door te spreken, te studeren door te studeren, te rennen door te rennen, te werken door te werken. Net zo leer je lief te hebben door lief te hebben. Allen die denken op een andere manier te leren, bedriegen zichzelf.

5. Praat over God.

Over God praten met anderen

Maak God een deel van jouw gehele dag en laat Hem niet alleen in jouw gebed zijn. Praat over hem in gesprekken met vrienden, familie en zelfs collega’s als je kunt. We praten over dingen waar we van houden; films, restaurants, mensen… maar we praten vaak niet op dezelfde manier over God.

Paus Franciscus:

Maar dit betekent niet dat we de evangelisatiemissie moeten uitstellen; in plaats daarvan zouden we allemaal manieren moeten vinden om met Jezus te communiceren, waar we ook zijn. We zijn allemaal geroepen om anderen een nadrukkelijke getuigenis te geven van de reddende liefde van de Heer, die ons ondanks onze onvolmaaktheden Zijn nabijheid, Zijn Woord en Zijn kracht biedt en zin geeft aan ons leven.

6. Iets opofferen.

Een offer doen

Het is zo belangrijk dat we leren om dagelijkse offers te brengen en deze aan de Heer op te offeren. Het hoeft niets geks te zijn. Zo kun je brood zonder boter eten of de radio uitzetten en in stilte rijden. Het zijn de kleine dingen die onze heiligheid laat groeien en ons helpt om onze gehechtheid aan dingen van de wereld te overwinnen.

Heilige paus Johannes Paulus II:

Er is geen plaats voor egoïsme en geen plaats voor angst! Wees dus niet bang als liefde eisen stelt. Wees niet bang als liefde opoffering vereist.

7. Wees een dienaar.

Anderen dienen

Zoek elke dag een manier om iemand te dienen. Nogmaals, dit hoeft niet iets groots te zijn, zoals naar de missies in Afrika te gaan. Je kunt bijvoorbeeld thuis de afwas doen of afval ophalen wanneer je over straat loopt. Laat geen dag voorbijgaan waarin jij niets voor iemand anders hebt gedaan.

Heilige Theresia van het Kind Jezus:

Je weet dat onze Heer niet kijkt naar de grootheid of moeilijkheid van ons handelen, maar naar de liefde waarmee je het doet. Wat heb je dan te vrezen?

8. Denk na over je dag.

Over je hele dag nadenken

Neem aan het einde van elke dag een paar minuten de tijd om terug de denken aan de dag. Een gewetensonderzoek is een uitstekende manier om dit te doen. Is er iemand die je moet vergeven? Is er iemand van wie je vergeving moet vragen? Denk na over de manieren waarop de Heer voor jou heeft gezorgd en wees dankbaar voor Zijn vele zegeningen. Bedank Hem! Vraag jezelf af: “Ben ik door mijn daden vandaag dichterbij God of verder van God gekomen? Hoe kan ik het morgen beter doen?

Heilige Alphonsus Rodriguez:

U moet met alle mogelijke zorg streven om God te behagen op een manier die niets doet of ziet, zonder Hem eerst te raadplegen, en in alles Hem alleen en Zijn heerlijkheid te zoeken.

Voor jouw wekelijkse en maandelijkse planning:

Elke week:

  • Ga op zondag naar de Heilige Mis (en vaker als je kunt gedurende de week)
  • Ga naar Aanbidding
  • Ontmoet een vriend persoonlijk en / of ga eropuit met je partner
  • Geef aalmoezen

Elke maand:

  • Ga biechten (minstens één keer per maand, vaker als het nodig is)
  • Doe iets voor je parochie, gemeenschap of de Kerk. (Zoals het helpen bij een jeugdgroep, helpen bij de voedselbank, dienen in een restaurant voor arme mensen, enz.)
  • Lees een boek over het geloof
  • Ontmoet een geestelijk begeleider

Elk jaar:

  • Ga op retraite

BRON: Catholic-Link


Als je deze post leuk vond, kun je het delen, want delen is evangeliseren!

[Sassy_Social_Share]

Als het materiaal niet werkt of spelfouten heeft, meld dit dan graag!


Gerelateerde artikelen:

Delen is evangeliseren!