fbpx

Als we een zondebok willen vinden op wiens schouders we de ellende kunnen leggen die Duitsland over de wereld heeft gebracht – ik ben er steeds meer van overtuigd dat het ergste kwaadaardige genie van dat land niet Hitler of Bismarck of Frederik de Grote is, maar Maarten Luther.

William Ralph Inge

Anglicaanse priester, 1944

Maarten Luther was de eerstgeboren van een arm gezin van negen kinderen. Zijn vader was mijnwerker en zijn moeder was heel streng in het geloof. Luther werd onderworpen aan een opvoeding met wrede straffen en harde behandeling, waardoor hij een nors en wantrouwend kind werd. Hij had weinig gereisd en zwaarlijvigheidsproblemen die gepaard gingen met eetstoornissen, met perioden van boulimia, gevolgd door wekenlang vasten. Diep antisemitisch, maar degene die hij “het meest haatte waren de Spanjaarden en de Italianen”.

Maarten Luther en Duitse vorsten

Het hele verhaal van de Augustijner monnik, die, geschokt door het gênante schouwspel, de macht van Rome tart door de 95 stellingen op de deur van de kerk van Wittenberg te spijkeren, is werkelijk onjuist. De realiteit is dat, zonder de bescherming van de prins van Saksen, Maarten Luther geen opstandige monnik zou zijn geworden. De Duitse vorsten omarmden de (verkeerde genoemde) ‘Reformatie’ (want het was meer een breuk dan een reformatie) omdat ze het perfecte excuus hadden om met de keizer Karel V te kunnen breken.

Nadat Maarten het religieuze leven had opgegeven, want het viel veel te zwaar voor Luther, trouwde hij met een non. Ze gingen wonen in een prachtig paleis met meer dan dertig kamers dat hij als huwelijksgeschenk van de Duitse vorsten ontving. De geschiedenisboeken leren ons dat hij omringd door luxe leefde, nadat hij een schisma in het christendom had veroorzaakt dat Europa voor altijd veranderde.

Hij gaaf toe dat als een van de vorsten van geloof veranderde, kon hij al zijn onderdanen dwingen zich ertoe te bekeren aan protestantisme. Daarom was Maarten Luther verantwoordelijk voor de gigantische confiscatie van eigendommen door de Duitse vorsten, waarmee Luther en vooral de Duitse vorsten zelf immens rijk werden. Dankzij deze confiscatie van rijkdom zal ongeveer 1/3 van de eigendommen van het Heilige Roomse Rijk (Duits: Heiliges Römisches Reich), dat ongeveer was wat Duitsland nu is, van eigenaar veranderen.

Hij werd door zijn volgers als een nationale held beschouwd. De lutherse propaganda heeft hem voorgesteld als het symbool van de moderniteit tegenover het katholicisme. Volgens hen vertegenwoordigde het katholicisme het middeleeuwse obscurantisme en was niet in staat om de veranderingen aan te nemen die zich in de loop van de tijd hadden voorgedaan en die de weg versperden tot vrijheid. Niets is verder van de realiteit. Diep onverdraagzaam stond Luther zijn medeburgers nooit toe om katholiek, calvinistisch of van andere religies te zijn. Ze zouden luthers zijn of ze zouden niets zijn.

Door de Duitse vorsten te veranderen in bisschoppen die hun regio’s regeerden, was er een tegenslag op de weg naar vrijheid en moderniteit. Hij verkondigde dat “koningen, gekozen door God, de enigen gekwalificeerd zouden moeten zijn om wetten te maken”, wat een enorme achterstand betekende. Geen enkele katholieke koning had ooit zoveel macht!

Met zijn ‘Reformatie’ sneed hij de vooruitgang in het 16e-eeuwse Duitsland af, verhinderde hij de eenwording van Duitsland en dwong hij het land tot een feodaal systeem dat al in Spanje en delen van de rest van Europa afgeschaft was.

Door sommigen beschouwd als een voorloper van de ‘Verlichting’ (of Eeuw van de Rede), zei Luther dat “de rede de grootste hoer van de duivel was” en beschouwde hij “het rationalisme als de grote vijand van de mens”. Zo ver ging de lutherse propaganda.

Hij was grotendeels verantwoordelijk voor de godsdienstoorlogen (van 1522 tot 1648), die Duitsland uiteindelijk in een staat van uitputting achterlieten. Omdat, naast de conflicten met keizer Karel V, de zogenaamde Boerenoorlogen het continent eeuwenlang teisterden.

Luther was ook verantwoordelijk voor de Hispanofobie, een fenomeen dat resulteerde in de zwarte-legende over Spanje en voor de morele suprematie van protestantse Europeanen over katholieke Europeanen, van Noord-Europeanen over die van het Zuiden.

In 1923 prees Adolf Hitler Maarten Luther en noemde hem het grootste Duitse genie, die ‘de Jood zag zoals wij hem nu beginnen te zien‘.

BRON: Illinois Wesleyan University en Enrique Gomez Gonsalvo


.

Als je deze post leuk vond, kun je het delen, want delen is evangeliseren!

[Sassy_Social_Share]

Als het materiaal niet werkt of spelfouten heeft, meld dit dan graag!


Reflectie over de priesters

Reflectie over de priesters

Ik wil iets met je delen dat de laatste tijd in mijn gedachten rondspookt: wat zou er in de wereld gebeuren als alle priesters zouden verdwijnen? Het is een diepgaande vraag die ons uitnodigt om na te denken over de onschatbare rol die deze mannen van geloof spelen in onze samenleving en in ons leve…
Verder lezen…
De priester is een geschenk van God aan de wereld

De priester is een geschenk van God aan de wereld

In het katholieke geloof speelt de priester een bijzondere rol. Hij is een dienaar van God en een leider binnen de gemeenschap van gelovigen. De bijbel, specifiek de bijbel in gewone taal, biedt ons inzicht in de betekenis en het belang van de priester in het christelijk geloof en de rooms-katholiek…
Verder lezen…

Delen is evangeliseren!