fbpx
Als student kan de druk van examens en studie soms overweldigend zijn. Gelukkig zijn er in de katholieke traditie verschillende heiligen die bekend staan om hun bijzondere steun aan studenten. Laten we enkele van deze heiligen beter leren kennen en ontdekken hoe ze je kunnen helpen tijdens je studie en examens:

1. Heilige Jozef van Cupertino

Heilige Jozef van Cupertino staat bekend als de beschermheilige van studenten die examens afleggen. Zijn leven was een voorbeeld van eenvoud en nederigheid. Geboren in 1603 in Cupertino, Italië, had Jozef moeite met leren en werd hij vaak als traag beschouwd. Desondanks wilde hij priester worden en na veel moeite en gebed werd hij toegelaten tot het priesterschap. Zijn bijzondere devotie en het wonder dat hij tijdens zijn examen precies de enige vraag kreeg die hij kon beantwoorden, maakten hem tot een steun voor studenten in nood.

Een gebed tot de heilige Jozef van Cupertino:

O Heilige Jozef van Cupertino, die door je gebed verkreeg dat je slechts die vragen kreeg waarop je een antwoord wist, smeek voor ons de hulp van de Heilige Geest zodat wij ons herinneren wat wij geleerd hebben. Amen.

2. Heilige Thomas van Aquino

Heilige Thomas van Aquino, de beroemde theoloog en filosoof uit de 13e eeuw, wordt vaak aangeroepen door studenten die wijsheid en begrip zoeken. Thomas was een briljante denker en zijn werken worden nog steeds bestudeerd. Hij is de beschermheilige van alle katholieke onderwijsinstellingen en studenten.

Een gebed tot de heilige Thomas van Aquino:

Heilige Thomas van Aquino, patroonheilige van studenten, ik vraag je om je voorspraak voor mijn studie. Help mij om wijsheid te verwerven, mijn kennis te verdiepen en altijd de waarheid na te streven. Amen.

3. Heilige Dimpna van Geel

Heilige Dimpna van Geel is vooral bekend als de beschermheilige van de geestelijke gezondheid, maar ze wordt ook aangeroepen door studenten die worstelen met stress en angst. Geboren in de 7e eeuw in Ierland, vluchtte Dimpna naar België om te ontsnappen aan de ongewenste huwelijksplannen van haar vader. Haar leven eindigde tragisch, maar haar moed en vastberadenheid blijven een inspiratie.

Een gebed tot de heilige Dimpna:

Heilige Dimpna, jij die de beschermheilige bent van degenen die lijden aan angst en stress, kom mij te hulp in tijden van druk en zorgen. Help mij om rust te vinden en mijn gedachten helder te houden tijdens mijn studie en examens. Amen.

4. Heilige John Henry Newman

Heilige John Henry Newman, een bekeerling tot het katholicisme en een vooraanstaand intellectueel uit de 19e eeuw, wordt gezien als een belangrijke beschermer van studenten en academici. Newman benadrukte het belang van intellectuele vorming en het zoeken naar waarheid in zijn geschriften. Zijn leven en werken moedigen studenten aan om een dieper begrip van hun geloof en academische studies na te streven.

Een gebed tot de heilige John Henry Newman:

Heilige John Henry Newman, jij die de wijsheid van zowel geloof als rede hebt nagestreefd, begeleid mij in mijn studie en help mij om de waarheid te vinden in alles wat ik leer. Bid voor mij, opdat ik zowel intellectueel als spiritueel mag groeien. Amen.

5. Heilige Expeditus

Heilige Expeditus is een minder bekende heilige die vaak wordt aangeroepen voor dringende zaken en snelle hulp. Studenten die onder tijdsdruk staan of last-minute hulp nodig hebben, kunnen zich tot hem wenden. Hij was een Romeins soldaat die zich tot het christendom bekeerde en standvastig in zijn geloof bleef, ondanks zware vervolgingen.

Een gebed tot de heilige Expeditus:

Heilige Expeditus, jij die de beschermer bent van dringende zaken, kom mij te hulp in mijn tijd van nood. Help mij om mijn studies tijdig af te ronden en geef mij de kracht en moed om mijn examens met succes af te leggen. Amen.

6. Heilige Judas Taddeüs

Heilige Judas Taddeüs, een van de twaalf apostelen, wordt vaak aangeroepen als de patroonheilige van hopeloze en moeilijke zaken. Zijn toewijding en geloof zijn een inspiratiebron voor studenten die zich overweldigd voelen door hun studie en examens. Judas Taddeüs staat bekend om zijn krachtige voorspraak bij God.

Een gebed tot de heilige Judas Taddeüs:

Heilige Judas Taddeüs, apostel van Christus en helper in wanhopige zaken, ik vraag je om je voorspraak voor mijn studies. Help mij om mijn angsten te overwinnen en mijn examens met vertrouwen en succes af te leggen. Amen.

Praktische Tips en Inspiratie voor Studenten:

Naast het bidden tot deze heiligen, zijn er ook enkele praktische tips die je kunnen helpen tijdens je studie en examens:

  • Plan je studietijd: Maak een realistisch studeerschema dat je helpt om je tijd effectief te beheren.
  • Blijf gezond: Zorg voor voldoende slaap, eet gezond en neem regelmatig pauzes om je energie op peil te houden.
  • Zoek steun: Praat met vrienden, familie of medestudenten over je zorgen en angsten. Soms kan een luisterend oor al veel helpen.
  • Blijf positief: Houd een positieve mindset en geloof in je eigen capaciteiten. Het is belangrijk om vertrouwen in jezelf te hebben.

Het bidden tot heiligen kan een bron van troost en inspiratie zijn, vooral in tijden van stress en onzekerheid. Door je te richten op hun levens en hun voorbeeld van standvastigheid en geloof, kun je moed en kracht putten voor je eigen uitdagingen.

Deze heiligen staan klaar om je te helpen, dus aarzel niet om hun voorspraak te vragen. Of je nu op zoek bent naar wijsheid, moed, snelle hulp of een uitweg uit een moeilijke situatie, er is altijd een heilige die je kan bijstaan.

Veel succes met je studie en examens! Moge de heiligen je bijstaan en je leiden naar succes en vervulling in je academische en spirituele reis.

Door:

Juan Diego Escartín

Ook interessant

Hoe bid je de Rozenkrans?

De oorsprong van de Rozenkrans gaat terug tot het jaar 800 maar het gebed is in de loop van de tijd veranderd tot de manier waarop we het nu bidden. De Rozenkrans nodigt ons uit om over het leven van Jezus en de heilige Maria na te denken. Alleen of samen kunnen we...

“Het gebedenboek voor vermoeide ouders” – een boek voor jou en jouw gezin!

Dit boek biedt praktische hulp en inspiratie voor ouders die worstelen om hun gebedsleven in evenwicht te brengen met hun drukke gezinsleven.

Het leven van Paus Emeritus Benedictus XVI

Op 31 december 2022 is ons een paus ontvallen. Maar dit keer geen witte rook of ‘habemus papam’, want een ‘nieuwe paus’ zit er al voor bijna tien jaar.

Uitgebreide gids om alles te begrijpen over de Eucharistische aanbidding

Tijdens de aanbidding van het Allerheiligste Sacrament zijn we in de echte, levende, actieve aanwezigheid van Christus. Wat een wonder!

Vaccins uit geaborteerde foetus

Zondigen degenen die bewust en vrijwillig zulke vaccinaties toedienen of ontvangen, wetend dat ze afkomstig zijn van geaborteerde baby’s?

De 7 Deugden: Levenslessen van de Kerk

De 7 deugden bieden ons waardevolle levenslessen die ons kunnen helpen bij het ontwikkelen van een deugdzaam leven. Ze vormen een leidraad voor ons gedrag en helpen ons om te groeien in onze relatie met God en onze medemensen.

Delen is evangeliseren!