Veel protestantse christenen beschouwen het Vagevuur als een puur katholieke leerstelling, maar wat zij onder het Vagevuur verstaan, is vaak omgeven door mythen en misverstanden. In deze blog willen we de vijf meest voorkomende misvattingen over het Vagevuur verhelderen.

Om te helpen deze misvattingen te verduidelijken, delen we de 5 meest voorkomende mythen:

1. Het Vagevuur is een tweede kans op redding

De waarheid is dat het Vagevuur geen tweede kans op redding biedt. Het lot van de ziel is na de dood definitief bepaald; een ziel zal de eeuwigheid doorbrengen in de hemel of in de hel. Het Vagevuur is geen plaats waar iemand zijn uiteindelijke bestemming kan veranderen, maar een “plaats” van zuivering voor degenen die al op weg zijn naar de hemel. Hier wordt de ziel gezuiverd en voorbereid om in de volheid van Gods aanwezigheid te treden.

2. Het Vagevuur staat niet in de Bijbel

Veel mensen geloven dat het concept van het Vagevuur niet in de Bijbel te vinden is, maar dat is een misverstand. In zijn eerste brief aan de Korinthiërs (1 Kor. 3:15) beschrijft Paulus een periode na de dood waarin een christen wordt gezuiverd door vuur, wat door de katholieke traditie wordt opgevat als een verwijzing naar het Vagevuur. Verder spreekt Jezus in Matteüs 12:32 over de mogelijkheid van vergeving na de dood, en in 2 Makkabeeën 12:45 wordt het gebed voor de doden aanbevolen, wat geen betekenis zou hebben zonder een tussenliggende zuivering zoals het Vagevuur.

3. Het Vagevuur is een manier om gered te worden zonder Christus

Het idee dat het Vagevuur een manier is om gered te worden zonder Christus, is onjuist. Het Vagevuur is uitsluitend bedoeld voor degenen die in vriendschap met Christus zijn gestorven en al zeker zijn van hun plaats in de hemel. Het zuiveringsproces dat in het Vagevuur plaatsvindt, gebeurt volledig door de genade van Jezus Christus. Het Vagevuur staat dus niet in concurrentie met Christus’ verlossende genade, maar is een manifestatie daarvan.

4. Aflaten zijn een manier om redding te kopen

Een veelvoorkomende misvatting is dat aflaten een manier zijn om redding te kopen. In werkelijkheid is een aflaat een middel waarmee de Kerk, door de genade van Christus, de tijdelijke straffen van zonden kan verminderen of wegnemen. Aflaten bepalen niet of iemand naar de hemel of de hel gaat; ze kunnen echter de noodzaak van het Vagevuur verkorten. De Kerk heeft misstanden rond de verkoop van aflaten, bekend als simonie, veroordeeld.

5. Bidden voor de doden is een late middeleeuwse corruptie van het geloof

Sommigen denken dat het bidden voor de doden een middeleeuwse toevoeging is aan het geloof, maar dit is niet waar. Het gebed voor de doden was al een Joodse praktijk vóór de tijd van Jezus, zoals blijkt uit 2 Makkabeeën 12:45. Het was ook een veelvoorkomende praktijk in de vroege Kerk, wat aangeeft dat het geen latere toevoeging is, maar een diep geworteld onderdeel van de christelijke traditie.

Het Vagevuur blijft een belangrijk onderdeel van het katholieke geloof, en door deze misvattingen te verhelderen, kunnen we een beter begrip krijgen van deze leerstelling en haar betekenis in ons spirituele leven.

Laten we daarom bidden voor de zielen in het Vagevuur!

Door:

Juan Diego Escartín

Ook interessant

De Mis: Een Excuus om Al het Andere te Missen

De Mis is geen gewoon evenement of sociale bijeenkomst. Het is een heilige gelegenheid waarin we de kans krijgen om God persoonlijk te ontmoeten.

Brief van Longinus, die de zijde van Jezus doorstak

Toen zij echter bij Jezus kwamen en zagen dat Hij reeds dood was, sloegen zij Hem de benen niet stuk, maar een van de soldaten doorstak zijn zijde met een lans; terstond kwam er bloed en water uit.  (Johannes 19, 33-34)Beste Theo, Ik schrijf je vandaag met een zwaar...

Is paus Franciscus een controversiële figuur in de moderne Kerk?

Paus Franciscus staat bekend als een polariserende figuur, zelfs binnen de katholieke gemeenschap. Zijn uitspraken en acties leiden regelmatig tot verwarring en debat, wat hem zowel bewondering als kritiek oplevert. Zijn leiderschap en benadering van religieuze...

De Goede Week van dag tot dag

De Goede Week: een tijd intens beleefd door katholieken over de hele wereld. Het is een week vol met symboliek en vieringen, die zelfs familiaire en populaire tradities zijn geworden. Het gaat om de laatste dagen van het leven van Jezus op aarde en Zijn verrijzenis....

De aanbidding van de Magiërs van Fray Juan Bautista Maíno

God wil ook vandaag nog tot ons spreken, door zijn ster, door zijn Woord, door zijn Kerk. Hij wil ook vandaag nog ons hart binnentreden, door zijn genade, door zijn Geest, door zijn Sacramenten.

Carlo Acutis: Een Inspirerend Voorbeeld van Heiligheid

Carlo Acutis, een naam die binnenkort in de katholieke wereld zal resoneren als de eerste heilige van het millennialtijdperk.

Nieuwe producten

Delen is evangeliseren!