fbpx

Veel protestantse christenen beschouwen het Vagevuur als een puur katholieke leerstelling, maar wat zij onder het Vagevuur verstaan, is vaak omgeven door mythen en misverstanden. In deze blog willen we de vijf meest voorkomende misvattingen over het Vagevuur verhelderen.

Om te helpen deze misvattingen te verduidelijken, delen we de 5 meest voorkomende mythen:

1. Het Vagevuur is een tweede kans op redding

De waarheid is dat het Vagevuur geen tweede kans op redding biedt. Het lot van de ziel is na de dood definitief bepaald; een ziel zal de eeuwigheid doorbrengen in de hemel of in de hel. Het Vagevuur is geen plaats waar iemand zijn uiteindelijke bestemming kan veranderen, maar een “plaats” van zuivering voor degenen die al op weg zijn naar de hemel. Hier wordt de ziel gezuiverd en voorbereid om in de volheid van Gods aanwezigheid te treden.

2. Het Vagevuur staat niet in de Bijbel

Veel mensen geloven dat het concept van het Vagevuur niet in de Bijbel te vinden is, maar dat is een misverstand. In zijn eerste brief aan de Korinthiërs (1 Kor. 3:15) beschrijft Paulus een periode na de dood waarin een christen wordt gezuiverd door vuur, wat door de katholieke traditie wordt opgevat als een verwijzing naar het Vagevuur. Verder spreekt Jezus in Matteüs 12:32 over de mogelijkheid van vergeving na de dood, en in 2 Makkabeeën 12:45 wordt het gebed voor de doden aanbevolen, wat geen betekenis zou hebben zonder een tussenliggende zuivering zoals het Vagevuur.

3. Het Vagevuur is een manier om gered te worden zonder Christus

Het idee dat het Vagevuur een manier is om gered te worden zonder Christus, is onjuist. Het Vagevuur is uitsluitend bedoeld voor degenen die in vriendschap met Christus zijn gestorven en al zeker zijn van hun plaats in de hemel. Het zuiveringsproces dat in het Vagevuur plaatsvindt, gebeurt volledig door de genade van Jezus Christus. Het Vagevuur staat dus niet in concurrentie met Christus’ verlossende genade, maar is een manifestatie daarvan.

4. Aflaten zijn een manier om redding te kopen

Een veelvoorkomende misvatting is dat aflaten een manier zijn om redding te kopen. In werkelijkheid is een aflaat een middel waarmee de Kerk, door de genade van Christus, de tijdelijke straffen van zonden kan verminderen of wegnemen. Aflaten bepalen niet of iemand naar de hemel of de hel gaat; ze kunnen echter de noodzaak van het Vagevuur verkorten. De Kerk heeft misstanden rond de verkoop van aflaten, bekend als simonie, veroordeeld.

5. Bidden voor de doden is een late middeleeuwse corruptie van het geloof

Sommigen denken dat het bidden voor de doden een middeleeuwse toevoeging is aan het geloof, maar dit is niet waar. Het gebed voor de doden was al een Joodse praktijk vóór de tijd van Jezus, zoals blijkt uit 2 Makkabeeën 12:45. Het was ook een veelvoorkomende praktijk in de vroege Kerk, wat aangeeft dat het geen latere toevoeging is, maar een diep geworteld onderdeel van de christelijke traditie.

Het Vagevuur blijft een belangrijk onderdeel van het katholieke geloof, en door deze misvattingen te verhelderen, kunnen we een beter begrip krijgen van deze leerstelling en haar betekenis in ons spirituele leven.

Laten we daarom bidden voor de zielen in het Vagevuur!

Door:

Juan Diego Escartín

Ook interessant

De Vlucht naar Egypte door Giotto di Bondone

Wanneer we naar het schilderij kijken, worden we getransporteerd naar het moment waarop een engel Jozef waarschuwt in een droom.

Krachtige preek van kardinaal Burke

Kardinaal Raymond Burke heeft de wereld gewaarschuwd voor het gevaar van “bepaalde krachten” die COVID-19 als dekking gebruiken om “angst” te zaaien, de vrijheid en het gezin aan te vallen, en zo de “Great Reset” te bevorderen.

De Goddelijke Barmhartigheid en Heilige Faustina Kowalska

Heilige Faustina Kowalska werd geboren in 1905 in Polen. Ze was het derde kind van een arm Pools gezin met tien kinderen. Op vijftienjarige leeftijd, na slechts drie jaar school, begon ze te werken om het gezin te onderhouden. Op twintigjarige leeftijd volgde ze haar...

Tien verrassende dingen die gebeuren als je vaker naar aanbidding gaat

De eucharistie wordt in de catechismus beschreven als de ‘bron en hoogtepunt’ van ons geloof. Het kan moeilijk zijn om de tijd te vinden om naar Aanbidding te gaan. Maar als het lukt, jezelf committeren, met een open hart, aan regelmatige aanbidding, kan verrassende...

Brief van de herder die het kindje Jezus aanbad

Plotseling overspoelde een verblindend licht alles om me heen. Het voelde alsof de dag in de nacht viel.

Brief van Johannes de Doper, de neef van Jezus

Jezus, mijn neef, is mijn kameraad in eenvoud en liefde. Het was moeilijk te geloven dat de Messias zo nabij, zo vriendelijk en liefdevol was voor een jongen uit een afgelegen bergdorp.

Nieuwe producten

Delen is evangeliseren!