fbpx

Als je katholiek bent of katholiek wil worden, merk je meteen dat er veel verwarring is over het katholieke geloof tussen de niet-katholieken.

Veel mensen hebben hun eigen idee van wat het katholieke geloof inhoudt. Hetzij uit persoonlijke ervaring, hetzij omdat hun dominee of pastor hen iets over de katholieke kerk heeft geleerd, maar altijd ontbreekt er iets. Meestal worden halve waarheden verteld en dat zijn de ergste leugens.

Meestal worden katholieke christenen door protestanten (vooral evangelische protestanten) ondervraagd. Heel vaak worden katholieke christen beschuldigd van allerlei standaard misvattingen over het katholieke geloof. Idealiter zouden we ongeveer tien minuten willen hebben om een antwoord te geven, om een ​​Katholieke Vesting-type antwoord te kunnen geven – met context, geschiedenis en citaten uit het officiële Magisterium van de Kerk.

Helaas hebben we niet altijd zoveel tijd, en alles over het geloof onthouden is makkelijker gezegd dan gedaan. Als we een goed antwoord willen geven over zoveel onjuistheden over de Katholieke Kerk, moeten we voorbereid zijn met snelle, gemakkelijk te onthouden en directe antwoorden.

Dus laten we het eens proberen! Hier zijn enkele van de meest voorkomende mythen en leugens over de Rooms-Katholieke Kerk waar we regelmatig naar worden gevraagd of beter, waarvan we beschuldigd en voor veroordeeld worden. Elk wordt beantwoord in slechts een paar zinnen.

Dus laten we er meteen in duiken met de allergrootste leugen van allemaal: “Katholieken zijn geen christenen“.

1. “Katholieken zijn geen christenen”

Zijn Katholieken ook christenen

Telkens wanneer je zoiets belachelijks hoort, moet je de taal van de ander leren spreken. Dan moet je hem eraan herinneren dat ons geloof volledig over Christus gaat, dat Jezus onze Heer en Heiland is, het enige doel van onze aanbidding. De afgelopen 2000 jaar zijn we elke zondag samengekomen om aan zijn leven te denken en Hem eer te geven, allemaal in de hoop meer op Hem te gaan lijken.

We vieren elke dag tijdens de Heilige Mis Zijn laatste avondmaal, hebben afbeeldingen van Hem in elk van onze gebouwen, lezen Zijn Evangeliën; je kunt Zijn Naam vinden in elk document dat de Kerk ooit heeft geschreven. Katholieken zijn absoluut christenen omdat alles wat we doen over Christus gaat. Bovendien waren de eerste christenen katholiek, zo werden ze genoemd (katholieken), sinds het einde van de eerste eeuw.

2. “Katholieken aanbidden Maria en de heiligen”

Katholieken aanbidden Maria niet

Het korte antwoord is, nee dat doen katholieken niet.

Net als beroemde atleten en oorlogshelden zijn er mensen van ons geloof die het waard zijn om herinnerd te worden met beelden en schilderijen.

Katholieken doen dit omdat we hun leven bewonderen en we zoals hen willen zijn, niet omdat we denken dat ze God zijn!

Net zoals we naar onze vrienden en familie gaan om voor ons te bidden in tijden van strijd, zo gaan we naar de heiligen om hen te vragen te bidden voor ons bij God. We zijn met hen in gemeenschap door de doop, en zij zijn in gemeenschap met God in de Hemel, zoals het boek Openbaring ons vertelt.

3. “De Katholieke Kerk heeft heel veel geld. Waarom verkoopt het niet al zijn spullen en geeft het niet aan de armen?”

Katholieke Kerk helpt armen

Velen kijken naar de grote kathedralen en wereldberoemde kunst van de katholieken en suggereren dat de Katholieke Kerk rijk is. Het feit is dat deze dingen gedurende vele eeuwen zijn gebouwd en verworven. We kunnen de Sint-Pietersbasiliek niet zomaar verkopen. Onbetaalbare kunstwerken zijn precies dat: onbetaalbaar.

De Kerk onderhoudt deze artefacten voor het plezier van iedereen, maar wordt er niet rijk van. De meeste van onze kerken zijn eigenlijk best arm, krijgen veel te weinig aalmoezen, en toch blijft de Katholieke Kerk de grootste liefdadigheidsorganisatie ter wereld!

4. “Katholieken geloven dat alleen katholieken naar de Hemel zullen gaan”

alleen katholieken naar de Hemel

Laten we eerlijk zijn: we weten niet wie er zal worden gered. En iedereen die suggereert dat ze het zeker weten, houdt zichzelf voor de gek.

Wij geloven in een liefdevolle en barmhartige God die niets liever wil dan dat de hele schepping terugkeert naar de schepper. Betekent dit dat God mensen zal redden simpelweg omdat ze ‘goede mensen’ zijn? Leiden alle religies tot redding? Nee.

Redding is alleen door Christus, maar dat betekent niet dat iemand niet kan worden gered ondanks dat hij geen formele band met de Kerk heeft – God redt wie God wil.

De Katholieke Kerk is de enige ware weg waarvan we weten dat tot Jezus en dus tot redding leidt, maar dat betekent niet dat God geen andere manieren of wegen kan gebruiken.

5. “Als je zelfmoord pleegt, word je onmiddellijk tot de hel veroordeeld”

Er is hoop in het geloof - zelfmoord

Dit was helaas de pastorale reactie op zelfmoord vele decennia geleden, maar dat is het niet meer. Het oorspronkelijke idee was dat door op deze manier iemands leven te verspelen, men actief God uitdaagde zonder enkele kans op vergeving.

Echter, hoe meer we over psychische aandoeningen hebben geleerd, hoe meer we erkennen dat mensen vaak verre van vrij zijn als ze zich op deze manier gedragen. Ze hebben pijn en handelen vaak met een uiterst troebel oordeel.

We geloven in een liefdevolle en barmhartige God die weet wie we zijn en waar we mee te maken hebben, en die ons niet alleen van de zonde wil verlossen, maar ook van onze fysieke en psychische kwalen. In deze situaties drukken we grote hoop op God uit.

6. “De Katholieke Kerk verbiedt echtscheidingen”

Rooms-Katholieke Kerk en echtscheidingen

Geen twijfel dat katholieke christenen het huwelijk erg serieus nemen, aangezien wij de enige christenen zijn die het huwelijk als een onverbrekelijke band behandelen.

Als je eenmaal getrouwd bent, kan het niet meer ongedaan worden gemaakt, en de meeste pogingen zullen schade toebrengen aan het gezin.

Dat gezegd hebbende, erkent de kerk dat het soms nodig is – zoals in het geval van misbruik – en verbiedt het niet ronduit.

Gescheiden katholieken kunnen in volledige gemeenschap blijven en krijgen geen straf. Het enige canonieke probleem doet zich voor wanneer mensen gaan scheiden en hertrouwen. Aangezien die eerste band in Gods ogen nooit echt verbroken wordt, maakt dit de tweede potentieel problematisch.

7. “Katholieken geloven dat homo zijn een zonde is”

Homo zijn is geen zonde

Zoals duidelijk vermeld in de Catechismus, is dit gewoon niet waar.

Wat we altijd moeten onthouden, is dat er in de katholieke moraaltheologie een onderscheid is tussen gedachten, gevoelens en neigingen enerzijds en handelingen anderzijds. Een gezindheid hebben die van nature al bestaat sinds de geboorte, verlangt misschien niet naar het beste, maar het kan niet zondig zijn.

Alleen daden zijn zondig, geen gevoelens of aantrekkingskracht!

Lees meer over homoseksualiteit en de Katholieke Kerk in onze artikelen.

8. “Katholieke leringen worden niet in de Bijbel gevonden”

Katholieke geloof niet in Bijbel

Nou moe!

Bij veel protestanten heerst het idee dat iets niet waar is, tenzij het expliciet in de Bijbel wordt uitgelegd. Maar als dit waar is, waar komt de Bijbel dan vandaan, en wie zegt dat het waar is?

Katholieke christenen, degenen die de Bijbel hebben samengesteld, weten dat de geloofsgemeenschap al bestond voordat de Bijbel werd geschreven, en het was God die door hen heen werkte waardoor de Bijbel tot stand kwam.

Er zijn dus vormen van waarheid en autoriteit die buiten en voorafgaand aan de Heilige Schrift bestaan. Ze zijn de Traditie en het Magisterium van de Kerk.

Alleen omdat iets niet in de Bijbel staat, wil nog niet zeggen dat God niet heeft geopenbaard dat het waar is.

Lees meer hierover in ons artikel “Is de katholieke leer Bijbels?

9. “Katholieken geloven dat rechtvaardiging komt door geloof en werken”

Rechtvaardiging door genade, werken en geloof

Net als protestanten geloven katholieken dat rechtvaardiging een gratis geschenk van God is dat niet kan worden verdiend of gekocht. Geen enkele hoeveelheid goede daden kan onze eigen rechtvaardiging krijgen.

Dat gezegd hebbende, rechtvaardiging is slechts de helft van het verhaal. Jezus kan ons vrijlaten, maar het is aan ons om in die heiligheid te groeien in een proces dat heiliging wordt genoemd.

Zie het op deze manier: Jezus koopt het treinkaartje voor ons om naar de hemel te gaan. We kunnen het niet verdienen; niets wat we doen, zal ons een kaartje opleveren. Maar we moeten nog steeds onze eigen koffers pakken; we moeten op tijd in de trein stappen.

Jezus rechtvaardigt ons door geloof, maar we moeten groeien in heiliging door met deugd te leven.

10. “De Katholieke Kerk is roofzuchtig en een onveilige plek voor kinderen”

Seksueel misbruik

Het lijdt geen twijfel dat sommige mensen binnen de Kerk ernstige schade heeft toegebracht door seksueel misbruik en de daaropvolgende verdoezeling. Die zonde ligt in onze handen, en om eerlijk te zijn, we hebben er niet volledig voor verzoend.

Het lijdt geen twijfel dat er structuren in de Katholieke Kerk zijn waardoor deze vreselijke zonde zich kon verspreiden. Deze zijn en moeten nog worden aangepakt. Maar we zijn helaas zeker niet de enige met dit probleem, of leidend daarin. Op basisscholen worden meer kinderen mishandeld dan door de Katholieke Kerk; andere organisaties hebben een net zo hoog gruwelijk tarief als de Kerk. Het is een ziekte die overal en altijd kan voorkomen en heel serieus moet worden aangepakt.

Alle studies tonen aan dat het pedofilieprobleem binnen de Katholieke Kerk het resultaat is van homoseksuele geestelijken en niet echt van het celibaat. Aan de andere hand, om te suggereren dat dit probleem alleen het resultaat is van het celibaat of van homo zijn, suggereert dat alle alleenstaanden personen potentiële ‘roofdieren’ zijn of dat homobuurten van steden meer mishandelingen plegen. Geen van deze dingen is waar. Er is hier ook geen bewijs van ondersteuning voor te vinden.

Dat gezegd hebbende, vond de overgrote meerderheid van de gevallen meer dan dertig jaar geleden plaats, en sindsdien heeft de Katholieke Kerk hervormingen doorgevoerd die een Kerk tot een van de veiligste plekken ter wereld voor een kind hebben gemaakt.

11. “De Kerk is tegen de wetenschap. Kijk maar naar Galileo

big bang theorie katholieke_kerk

De Katholieke Kerk hield zeker een proces tegen Galileo en hem zijn onderwijsbevoegdheid verwijderd. Dat gebeurde. En dat is alles wat er is gebeurd. Maar niet omdat de Kerk niet van wetenschap hield, maar omdat Galileo dat niet deed. Het probleem met Galileo was dat hij op scholen onderwees wat hij nog niet kon bewijzen, precies de antithese van wetenschappelijk onderzoek.

Het belachelijke idee dat de Katholieke Kerk niet van wetenschap houdt, negeert het feit dat Galileo in de eerste plaats lesgaf bij een katholieke universiteit, dat de Kerk de wetenschappelijke methode heeft uitgevonden en dat, onder andere, de vader van de genetica en de theoreticus van de oerknaltheorie beide katholieke priesters waren.

De verklaring dat de Katholieke Kerk is tegen wetenschap is nooit waar geweest, en is het resultaat van de negentiende-eeuwse propaganda tegen de Kerk.

12. “Katholieken zijn preuts en houden niet van seks”

Katholieken zijn preuts en houden niet van seks

Historisch gezien is dit gewoon lachwekkend. Een van de belangrijkste aanvallen op katholieken in de beginperiode was dat we te losjes waren met onze seksualiteit, dat we te vrijuit spraken over plezier, getrouwde stellen te veel aanmoedigden en veel te veel seks hadden.

De Katholieke Kerk heeft zeker parameters om in dit opzicht te handelen, maar is nooit preuts of repressief. Integendeel: het maakt te veel uit om niet serieus te nemen.

13. “De paus is onfeilbaar”

Pauselijke onfeilbaarheid

Hoewel veel katholieken zelfs geloven dat dit waar is, is het gewoon niet waar. De paus is een mens, net als de rest van ons, in staat om te dwalen en zeer zeker in staat om te zondigen.

De leer van de onfeilbaarheid stelt dat de paus onder bepaalde omstandigheden, wanneer hij lesgeeft over het geloof of moraal, in overeenstemming met het lichaam van de magistrale leer, vrij kan zijn van fouten. In feite, sinds de onfeilbaarheid van de paus in deze specifieke gevallen werd afgekondigd, is het maar één keer gebruikt.

14. En tot slot, misschien wel het allerbelangrijkste: “de Kerk is een vervagende instelling”

Katholieke jongeren

Kijk naar Europa en de Verenigde Staten, en je zult lege kerken en een ouder wordende menigte zien. Aanwezigheid en roepingen zijn beide gedaald.

Maar dat is niet overal het geval. In het oosten van Europa, Zuid-Amerika en het zuiden van de Verenigde Staten groeit de Kerk. Over het algemeen nemen het aantal roepingen feitelijk toe, en nog belangrijker, de Kerk is wereldwijd groter dan het ooit is geweest.

Als we het over de Kerk hebben, is het zo belangrijk om iemands ervaring niet naar de hele wereld te extrapoleren. We zijn een grote Kerk, en we groeien absoluut met grote sprongen in Afrika, Zuid- en Midden-Amerika en Azië. De Kerk is misschien niet meer wat het was in jouw omgeving, maar de missie van Christus gaat nergens heen.

BRON: Breaking in the Habit


Als je deze post leuk vond, kun je het delen, want delen is evangeliseren!

[Sassy_Social_Share]

Als het materiaal niet werkt of spelfouten heeft, meld dit dan graag!


Gerelateerde artikelen

De donkere kant van Maarten Luther

Als we een zondebok willen vinden op wiens schouders we de ellende kunnen leggen die Duitsland over de wereld heeft gebracht – ik ben er steeds meer van overtuigd dat het ergste kwaadaardige genie van dat land niet Hitler of Bismarck of Frederik de Grote is, maar Maarten Luther. William Ralph Ing…
Verder lezen…

Delen is evangeliseren!