fbpx

Het is een beetje raar, toch? De kruisiging is een van de meest brute manieren van marteling, bedoeld om de veroordeelde te vernederen en zijn pijn tot onverdraaglijke limieten te verlengen. Het was gereserveerd voor de ergste misdadigers en vijanden en stond symbool voor de meest gruwelijke wreedheid.

Maar voor ons christenen is het kruis iets eervols. Raar… Nou, voor de Romeinen gebruikten veel andere volkeren het al als martelwerktuig. Het lijkt een beetje ironisch dat God juist dit symbool heeft gekozen als herinnering aan onze verlossing.

God respecteert de menselijke vrijheid, zelfs als die vrijheid wordt gebruikt om schade aan te richten. God betreurt het niet dat Hij de mensen vrijheid heeft gegeven, zelfs niet toen die vrijheid leidde tot de dood van Jezus aan het kruis. Het kruis, met Jezus erop gekruisigd, staat voor alles wat wij als mensen verkeerd hebben gedaan, het verkeerd gebruik van onze vrijheid, de haat en de verwoesting die we in de wereld hebben veroorzaakt.

Waarom is het kruis nu juist een symbool van trots voor ons christenen?

Omdat Jezus dit martelwerktuig in iets echt moois heeft veranderd. Hij vulde het met liefde en overwon de haat door Zijn liefde tot de basis van het kwaad te brengen. Toen Hij aan het kruis stierf, nam hij al het kwaad, alle geweld en alle zonde op Zich om dat te overwinnen. Van buitenaf lijkt het kruis nog steeds twee balken, een verticaal en een horizontaal. Maar na Jezus is het betekenis compleet veranderd. Voorheen was het leeg en betekende het dood. Nu is het vol liefde en leidt het tot leven. Vroeger was het een symbool van haat en wanhoop. Nu is het een symbool van totale overgave en hoop. Het verbindt ons met God en omhelst ons als broers. Zoals St. Paulus zei, het kruis is een aanstoot en een dwaasheid (1 Kor. 1, 23-24). Alleen degenen die Jezus hebben, begrijpen het. En degenen die Jezus hebben en liefhebben, zien in het kruis een symbool van trots.

Er is geen groter eer en waardigheid dan weten dat Jezus mij zo veel liefheeft dat hij bereid is zijn leven voor mij te geven. Dat is ware liefde!

Door:

Juan Diego Escartín

Ook interessant

Een symbool van trouw en verbinding: de rode lamp in de kerk

Dit licht brengt ons dichter bij Maria en Jezus en omhult de gelovigen, creërende een gevoel van samenhorigheid. Tegelijkertijd is de vlam sereen en aangeboden aan God, wat het offer symboliseert.

5 manieren om het beste uit de Goede Week te halen

De Goede Week zou voor alle christenen de belangrijkste week van het hele jaar moeten zijn. Een week waarin we het beste van onszelf geven om Christus te ontvangen tijdens de Paasviering. Dat is eigenlijk de bedoeling. We weten echter allemaal dat het dagelijkse leven...

Wat is een kardinaal en waarom benoemt de paus nieuwe kardinalen?

Een kardinaal is een hoge rang binnen de Katholieke Kerk. Ze worden gekozen door de paus en vormen een belangrijk adviesorgaan voor hem. Kardinalen zijn meestal bisschoppen, maar sommige kunnen ook priesters zijn.

Rozenkrans – Blijde Geheimen

De Blijde Geheimen van de Rozenkrans worden op maandag en zaterdag geboden. 1. De engel Gabriël brengt de blijde boodschap aan Maria. “In de zesde maand werd de engel Gabriël gezonden naar een stad in Galilea, Nazareth, tot een maagd die verloofd was met een man die...

Aswoensdag en Vastentijd

De Katholieke Kerk viert Aswoensdag. Maar… waarom?

De Catechismus van de Katholieke Kerk: Een Gids voor ons Geloof

De Catechismus van de Katholieke Kerk is een waardevolle gids voor ons geloof. Het biedt antwoorden op vele vragen en helpt ons om ons geloof te begrijpen en te verdiepen.

Delen is evangeliseren!