fbpx

Het is een beetje raar, toch? De kruisiging is een van de meest brute manieren van marteling, bedoeld om de veroordeelde te vernederen en zijn pijn tot onverdraaglijke limieten te verlengen. Het was gereserveerd voor de ergste misdadigers en vijanden en stond symbool voor de meest gruwelijke wreedheid.

Maar voor ons christenen is het kruis iets eervols. Raar… Nou, voor de Romeinen gebruikten veel andere volkeren het al als martelwerktuig. Het lijkt een beetje ironisch dat God juist dit symbool heeft gekozen als herinnering aan onze verlossing.

God respecteert de menselijke vrijheid, zelfs als die vrijheid wordt gebruikt om schade aan te richten. God betreurt het niet dat Hij de mensen vrijheid heeft gegeven, zelfs niet toen die vrijheid leidde tot de dood van Jezus aan het kruis. Het kruis, met Jezus erop gekruisigd, staat voor alles wat wij als mensen verkeerd hebben gedaan, het verkeerd gebruik van onze vrijheid, de haat en de verwoesting die we in de wereld hebben veroorzaakt.

Waarom is het kruis nu juist een symbool van trots voor ons christenen?

Omdat Jezus dit martelwerktuig in iets echt moois heeft veranderd. Hij vulde het met liefde en overwon de haat door Zijn liefde tot de basis van het kwaad te brengen. Toen Hij aan het kruis stierf, nam hij al het kwaad, alle geweld en alle zonde op Zich om dat te overwinnen. Van buitenaf lijkt het kruis nog steeds twee balken, een verticaal en een horizontaal. Maar na Jezus is het betekenis compleet veranderd. Voorheen was het leeg en betekende het dood. Nu is het vol liefde en leidt het tot leven. Vroeger was het een symbool van haat en wanhoop. Nu is het een symbool van totale overgave en hoop. Het verbindt ons met God en omhelst ons als broers. Zoals St. Paulus zei, het kruis is een aanstoot en een dwaasheid (1 Kor. 1, 23-24). Alleen degenen die Jezus hebben, begrijpen het. En degenen die Jezus hebben en liefhebben, zien in het kruis een symbool van trots.

Er is geen groter eer en waardigheid dan weten dat Jezus mij zo veel liefheeft dat hij bereid is zijn leven voor mij te geven. Dat is ware liefde!

Door:

Juan Diego Escartín

Ook interessant

Het Doopsel, het eerste sacrament

Het Doopsel is het fundamentele sacrament van christelijke initiatie.

Waarom verkeert de Kerk in zo’n chaos?

Als we naar de Katholieke Kerk van 15 jaar terug kijken , zien we dat het niet was in de staat die het nu is. Om eerlijk te zijn, vraag ik me af hoeveel mensen de kracht hebben om door te gaan met het onderzoek dat hen leidt om te geloven dat de Kerk, de ene is die...

“Het gebedenboek voor vermoeide ouders” – een boek voor jou en jouw gezin!

Dit boek biedt praktische hulp en inspiratie voor ouders die worstelen om hun gebedsleven in evenwicht te brengen met hun drukke gezinsleven.

8 dingen die elke katholieke christen elke dag zou moeten doen

We begrijpen het. Je hebt al een to-do-lijst die veel te lang is. Maar deze lijst is niet bedoeld om jou, naast jouw drukke agenda, met nog meer taken op te zadelen. Het doel van deze lijst is om één of twee van deze acties toe te gaan passen in je dag. Het is van...

Brief van Caspar een van de wijzen uit het Oosten

Mijn grootste opdracht kwam toen de ster verscheen en we op weg waren naar de pasgeboren Koning der Joden.

Traditiones Custodes – paus Franciscus en de Tridentijse Mis

Traditiones Custodes U zult het vast voorbij hebben zien komen op katholieke nieuwssites: Paus Franciscus heeft op 16 juli een motu proprio naar buiten gebracht onder de naam “Traditiones Custodes”. Dit betekent zoveel als ‘bewaarders van traditie’. Sommigen binnen de...

Delen is evangeliseren!