fbpx

Don Bosco was een Italiaanse priester en opvoeder die zich inzette voor de jeugd en de arme in Italië. Hij stond bekend om zijn passie en liefde voor jongeren, en richtte onder andere de Salesianen van Don Bosco en de Zusters van Don Bosco ofwel Dochters van Maria Hulp der Christenen.

Hij heeft ons veel ideeën achtergelaten over hoe we jongeren kunnen helpen in de moderne wereld. Ik wil graag deze tien tips met jullie delen, aangezien het ook mijn passie is om jongen mensen te helpen en op te voeden:

  • Wees bewust van de uitdagingen waar jongeren van tegenwoordig mee te maken hebben, zoals drugs, drank, pornografie, bendeactiviteiten, suïcidale gedachten, materialisme, verslaving (ook aan de telefoon of gaming) en ongehoorzaamheid. Dit is de slechte omgeving waarin ze verkeren en we moeten ons bewust zijn van deze gevaren voor hun spirituele welzijn.
  • Stop nooit met bidden voor hen. Bidden is net zo belangrijk voor onze ziel als zuurstof voor onze longen. Volgens Jezus en de brieven van Paulus is het belangrijk om aanhoudend te bidden en nooit hoop te verliezen. Laten we daarom nooit vergeten om voor onze jongeren te bidden.
  • Maak verbinding met de tieners, vooral als ouder. Het werken met jongeren kan uitdagend zijn, maar we mogen niet opgeven, net zoals Don Bosco. Zoek manieren om met hen verbinding te maken, want hoe rebellieker de tieners lijken, hoe meer aandacht en liefde ze nodig hebben van hun ouders.
  • Besteed tijd met hen, bijvoorbeeld tijdens het eten. Studies tonen aan hoe belangrijk etenstijd is voor gezinnen, vooral voor jongeren in de pubertijd. Het is bewezen dat als ouders samen eten en praten met hun tienerkinderen, zullen de jongeren beter presteren op school, minder depressief zijn en een algeheel gevoel van vreugde en welzijn ervaren.
  • Houd telefoons weg tijdens het eten. Er is veel teveel elektronica aanwezig in hun leven, waardoor ze zich afsluiten in hun eigen wereld, terwijl ze fysiek samen aan tafel zitten. Dit is een moderne vorm van afgoderij, omdat we iets hoger aanschrijven dan de waarde van de mens, die gemaakt is naar Gods beeld. Tieners hebben dat moment van elektronika-rust nodig tijdens het eten.
  • Praat met elkaar tijdens het eten. Begin bijvoorbeeld met een gebed, luister naar hun verhalen, deel jouw verhalen en de waarheid met hen. Luister naar andere familieleden zonder vooroordelen. Deel waarheid, bijbelverhalen, persoonlijke ervaringen en anekdotes. Zo belangrijk…
  • Speel met hen samen. Speel een spelletje, een boardspel of vraag hen jou te leren gamen. We hoeven niet echt goed te leren gamen, het gaat om een leuk moment samen door te brengen. En praat met hen tijdens het spel. Lach en bemoedig elkaar. Het is niet echt een moment om iets te verwijten.
  • Slaapgesprekken kunnen een dieper niveau van gesprekken tussen ouders en jongeren helpen creëren. Dit kan bereikt worden door ’s avonds bij het slapengaan een paar vragen over hun dag te stellen of er iets is dat hen dwarszit.
  • Als je kind moreel mislukt, is vergiffenis de juiste aanpak in plaats van opgeven. Dit kan door te laten zien dat God liefde is en altijd bereid is om te vergeven, zolang we ons verontschuldigen en bereid zijn om te veranderen. Het Sacrament van Bichten is beste de bron van vergiffenis.
  • Het Onbevlekte Hart van Maria kan als veilige toevlucht dienen voor jongeren in stormen en strijd in het leven. Leer ze dit korte maar krachtige gebed: “Zoet Hart van Maria, wees mijn verlossing”. Door een waar toevlucht te vinden in het Onbevlekte Hart van Maria zullen we geleid worden naar het Heilige Hart van Jezus en de haven van eeuwige verlossing. Nooit is bekend dat iemand die om haar bescherming vraagt en haar hulp inroept, verlaten is.

Ik hoop dat je deze tips handig vond en ze je kunnen helpen. Als dat zo is of als je iemand weet die ze kan helpen, deel dan dit artikel met hen!

Door:

Juan Diego Escartín

Ook interessant

Waarom verlaten Duitse bisschoppen de Katholieke Kerk niet?

Spanningen tussen de Duitse bisschoppen en het Vaticaan over de voorgestelde hervormingen van de Katholieke Kerk in Duitsland, waaronder de wijding van vrouwen, een einde aan het priestercelibaat en veranderingen in morele seksuele leerstellingen. Het lijkt erop dat de bisschoppen ondanks hun onorthodoxe voorstellen de Kerk niet zullen verlaten. Waarom?

Aswoensdag en Vastentijd

De Katholieke Kerk viert Aswoensdag. Maar… waarom?

Onze-Lieve-Vrouw van de berg Karmel en het bruine Scapulier

Volgens de legende kwamen er, op een dag, lang geleden, drie vooraanstaande mannen van God elkaar tegen in Rome. Broeder Dominicus van Guzman rekruteerde leden voor de Orde van Predikers, later bekend als de ‘Dominicanen’, die hij had opgericht. Broeder Franciscus van...

De Vastentijd, wat is dat?

Christenen van over de hele wereld bereiden zich voor om veertig dagen van bekering, boetedoening en vernieuwing te beleven door middel van opoffering, vasten en abstinentie (onthouding). Deze veertig dagen zullen eindigen in de belangrijkste week van de katholieke...

In welke volgorde zou ik de Bijbel kunnen lezen?

De Bijbel bestaat uit 73 boeken die op verschillende tijdstippen zijn geschreven, dus het lineair lezen kan best ingewikkeld zijn. Veel mensen beginnen de Bijbel te lezen maar worden heel snel ontmoedigd omdat ze geen goede leiding hebben. Het is belangrijk om te...

De Ethiek van Staatscontrole: Een Katholiek Perspectief

In onze moderne samenleving staat staatscontrole en privacy steeds vaker ter discussie. Maar wat zegt de katholieke ethiek hierover? Deze blog verkent het belang van privacy en individuele vrijheid vanuit een katholiek perspectief. Het respecteren van de menselijke waardigheid en het vinden van een evenwicht tussen veiligheid en vrijheid zijn cruciaal in deze discussie. Ontdek hoe de katholieke sociale leer en subsidiariteit kunnen bijdragen aan een evenwichtige benadering van staatscontrole. Lees verder om meer te weten te komen over de ethische overwegingen rondom dit complexe onderwerp.

Delen is evangeliseren!