fbpx

Don Bosco was een Italiaanse priester en opvoeder die zich inzette voor de jeugd en de arme in Italië. Hij stond bekend om zijn passie en liefde voor jongeren, en richtte onder andere de Salesianen van Don Bosco en de Zusters van Don Bosco ofwel Dochters van Maria Hulp der Christenen.

Hij heeft ons veel ideeën achtergelaten over hoe we jongeren kunnen helpen in de moderne wereld. Ik wil graag deze tien tips met jullie delen, aangezien het ook mijn passie is om jongen mensen te helpen en op te voeden:

  • Wees bewust van de uitdagingen waar jongeren van tegenwoordig mee te maken hebben, zoals drugs, drank, pornografie, bendeactiviteiten, suïcidale gedachten, materialisme, verslaving (ook aan de telefoon of gaming) en ongehoorzaamheid. Dit is de slechte omgeving waarin ze verkeren en we moeten ons bewust zijn van deze gevaren voor hun spirituele welzijn.
  • Stop nooit met bidden voor hen. Bidden is net zo belangrijk voor onze ziel als zuurstof voor onze longen. Volgens Jezus en de brieven van Paulus is het belangrijk om aanhoudend te bidden en nooit hoop te verliezen. Laten we daarom nooit vergeten om voor onze jongeren te bidden.
  • Maak verbinding met de tieners, vooral als ouder. Het werken met jongeren kan uitdagend zijn, maar we mogen niet opgeven, net zoals Don Bosco. Zoek manieren om met hen verbinding te maken, want hoe rebellieker de tieners lijken, hoe meer aandacht en liefde ze nodig hebben van hun ouders.
  • Besteed tijd met hen, bijvoorbeeld tijdens het eten. Studies tonen aan hoe belangrijk etenstijd is voor gezinnen, vooral voor jongeren in de pubertijd. Het is bewezen dat als ouders samen eten en praten met hun tienerkinderen, zullen de jongeren beter presteren op school, minder depressief zijn en een algeheel gevoel van vreugde en welzijn ervaren.
  • Houd telefoons weg tijdens het eten. Er is veel teveel elektronica aanwezig in hun leven, waardoor ze zich afsluiten in hun eigen wereld, terwijl ze fysiek samen aan tafel zitten. Dit is een moderne vorm van afgoderij, omdat we iets hoger aanschrijven dan de waarde van de mens, die gemaakt is naar Gods beeld. Tieners hebben dat moment van elektronika-rust nodig tijdens het eten.
  • Praat met elkaar tijdens het eten. Begin bijvoorbeeld met een gebed, luister naar hun verhalen, deel jouw verhalen en de waarheid met hen. Luister naar andere familieleden zonder vooroordelen. Deel waarheid, bijbelverhalen, persoonlijke ervaringen en anekdotes. Zo belangrijk…
  • Speel met hen samen. Speel een spelletje, een boardspel of vraag hen jou te leren gamen. We hoeven niet echt goed te leren gamen, het gaat om een leuk moment samen door te brengen. En praat met hen tijdens het spel. Lach en bemoedig elkaar. Het is niet echt een moment om iets te verwijten.
  • Slaapgesprekken kunnen een dieper niveau van gesprekken tussen ouders en jongeren helpen creëren. Dit kan bereikt worden door ’s avonds bij het slapengaan een paar vragen over hun dag te stellen of er iets is dat hen dwarszit.
  • Als je kind moreel mislukt, is vergiffenis de juiste aanpak in plaats van opgeven. Dit kan door te laten zien dat God liefde is en altijd bereid is om te vergeven, zolang we ons verontschuldigen en bereid zijn om te veranderen. Het Sacrament van Bichten is beste de bron van vergiffenis.
  • Het Onbevlekte Hart van Maria kan als veilige toevlucht dienen voor jongeren in stormen en strijd in het leven. Leer ze dit korte maar krachtige gebed: “Zoet Hart van Maria, wees mijn verlossing”. Door een waar toevlucht te vinden in het Onbevlekte Hart van Maria zullen we geleid worden naar het Heilige Hart van Jezus en de haven van eeuwige verlossing. Nooit is bekend dat iemand die om haar bescherming vraagt en haar hulp inroept, verlaten is.

Ik hoop dat je deze tips handig vond en ze je kunnen helpen. Als dat zo is of als je iemand weet die ze kan helpen, deel dan dit artikel met hen!

Door:

Juan Diego Escartín

Ook interessant

Wie heeft de Bijbel samengesteld en wanneer?

De boeken uit het Oude Testament werden ruim voor Jezus' menswording geschreven. Alle boeken van het Nieuwe Testament werden ongeveer tegen het einde van de eerste eeuw na Christus geschreven. Echter, de Bijbel als geheel werd pas aan het einde van de vierde eeuw...

De gevaren van het verwateren van het geloof

Is het je ooit opgevallen dat er een verband is tussen wat iets ons heeft gekost en de waarde die wij eraan geven? Ik denk dat het ook zo is met ons geloof – waar we vandaag de dag weinig waarde aan geven. Een paar sneakers Ik heb een paar sneakers waar ik ontzettend...

Valentijnsdag oppervlakkig… of juist niet?

Vandaag is het Valentijnsdag, maar ik ken veel mensen die niet van Valentijnsdag houden. Ze zeggen dat het een oppervlakkige, commerciële dag  is. In hun woorden: ‘Het is te commercieel, een excuus om meer te verkopen en de liefde te verwarren met het sensuele.’...

Wat kan ik op Goede Vrijdag doen?

25 dingen die wij op Goede Vrijdag kunnen doen om het offer van Christus te gedenken. Goede vrijdag is voor christenen de meest plechtige dag van het jaar. Dit is de dag waarop we de dood van Jezus aan het Kruis gedenken. We herinneren ons het lijden dat Hij ter wille...

Rozenkrans – Droevige Geheimen

De Droevige Geheimen van de Rozenkrans worden op dinsdag en vrijdag geboden. 1. Jezus bidt in doodsangst tot zijn hemelse Vader “Hij liep van hen weg, ging ongeveer een steenworp verder, wierp zich op de knieën en bad: ‘Vader, als Gij wilt, laat dan deze beker...

Rozenkrans – Blijde Geheimen

De Blijde Geheimen van de Rozenkrans worden op maandag en zaterdag geboden. 1. De engel Gabriël brengt de blijde boodschap aan Maria. “In de zesde maand werd de engel Gabriël gezonden naar een stad in Galilea, Nazareth, tot een maagd die verloofd was met een man die...

Delen is evangeliseren!