fbpx

De eucharistie wordt in de catechismus beschreven als de ‘bron en hoogtepunt’ van ons geloof. Het kan moeilijk zijn om de tijd te vinden om naar Aanbidding te gaan. Maar als het lukt, jezelf committeren, met een open hart, aan regelmatige aanbidding, kan verrassende resultaten opleveren.

Terwijl ze aan het eten waren, nam Hij wat brood, en na een zegen brak Hij het en gaf het hun en zei: “Neem het; dit is mijn Lichaam.” En toen Hij een beker had genomen en bedankt had, gaf Hij die aan hen, en ze dronken er allemaal uit. En Hij zei tegen hen: “Dit is mijn bloed van het nieuwe verbond, dat voor velen wordt vergoten.” (Marcus 14: 22-24)

Tegenwoordig wordt het idee van innerlijke vooruitgang drastisch ondergewaardeerd; vaak wordt het beschouwd als tijdverspilling of iets van vroeger, van onze naïeve voorouders. Aan de andere kant is uiterlijke en meer materiële vooruitgang iets  van echte waarde.

Het belangrijkste verschil tussen de twee (materieel en innerlijk) is dat materiële vooruitgang buiten je blijft. Het zal je bepaalde positieve sensaties geven, maar het is altijd gekleurd met een vluchtige en inconsistente soort gebeurtenis. Een innerlijke vooruitgang betekent daarentegen dat jij het bent die verandert. De tijd die jij aan aanbidding besteedt, kan jou op de volgende tien manieren verbazen:

Eucharistische aanbidding

1. Je ontwikkelt een gevoel van ontzag en verwondering

Er gaat niets boven de sfeer van een stille kapel of kerk, de geur van wierook en de pracht van de monstrans om je te helpen de waarheid te begrijpen van wat er in Aanbidding gebeurt. We zijn er echt vóór Jezus Christus, Zijn lichaam, bloed, ziel en goddelijkheid. Hoe meer je wegzinkt in die stilte vóór de Hostie, hoe meer je beseft dat de enige reactie ontzag en verwondering is over de grootsheid van onze God.

2. Je ervaart rust op andere gebieden van je leven

Jezus zei: “Vrede laat ik met u, mijn vrede geef ik u.” (Johannes 14:27) De uiterlijke vrede die we kunnen ervaren in Aanbidding (de rust en de stilte) gaat veel dieper. Het leidt tot een innerlijke rust die alle aspecten van ons leven beïnvloedt. Het betekent niet dat alles in ons leven perfect zal zijn en zonder lijden, maar de vrede van Christus betekent dat we weten dat de stormen van het leven ons niet kunnen schudden.

3. Je begint naar buiten te kijken

Jezus zei ons “elkaar lief te hebben zoals ik jullie heb liefgehad”. (Johannes 13:34) Tijd doorbrengen in Aanbidding verbindt ons met de hele wereld – we brengen tenslotte tijd door met de Schepper van alle dingen! Meer tijd om God te prijzen en te aanbidden betekent dat je verder kunt kijken dan je eigen zorgen en de behoeften van anderen in je leven en in de wereld waarin we leven kunt zien.

4. Je verveelt je soms

Er zullen momenten zijn waarop Aanbidding allesbehalve heerlijk kan voelen. Je raakt afgeleid, je gedachten beginnen af ​​te dwalen, je hoort iemand anders naast je rommelen. Misschien was Aanbidding in het begin vol geweldige gevoelens! Regelmatige aanbidding is wanneer het dagelijkse leven begint en het kan ervoor zorgen dat het niet zo speciaal aanvoelt. Maar dat devalueert niet en neemt niets weg van de waarheid van wat aanbidding is. Ons geloof is meer dan alleen gevoelens en God zal nog steeds in je werken. Dit is de schoonheid van de incarnatie – God is mens geworden, die in al onze spanningen, angsten, problemen komt – en ja, ook verveling. Een ding is zeker, wanneer je een uur besteed aan Aanbidding geef je God het beste geschenk mogelijk, jouw tijd en gezelschap. Ook als je voortdurend terug naar Hem moet keren omdat je gedachten afdwalen.

5. Maar je krijgt zin om naar de Aanbidding te gaan

Hoe meer tijd je besteedt aan Aanbidding om te ontdekken dat God een God is die van je houdt en tijd met je wil doorbrengen, hoe vaker je wilt gaan. Als Aanbidding ooit als een hele klus voelde, zou je er zelfs zin krijgen om te gaan!

Aanbidding is verslavend, niet alleen vanwege de dingen die we voor onszelf kunnen winnen, maar omdat we gemaakt zijn om te aanbidden. Zoals we in de Heilige Mis zeggen, is het “juist en rechtvaardig” dat we de Heer moeten danken! Aanbidding is in ons hart gedrukt en “onze harten zijn rusteloos totdat ze onze rust in Hem vinden”! (Bedankt, Sint-Augustinus!)

6. Genade komt je leven binnen

Het is verbazingwekkend hoe een simpele handeling van zelfs maar een korte tijd van regelmatige Aanbidding, zo’n enorm verschil maakt voor de rest van je leven. Je kunt dat moment dat je in Zijn aanwezigheid bent lang met je meedragen nadat je de kerk of kapel hebt verlaten. Zijn genade ondersteunt je op elk moment, vooral op momenten van verleiding. Verleiding wordt gemakkelijker te weerstaan ​​als je meer tijd  bij de Aanbidding doorbrengt. Soms is het echt zo eenvoudig.

7. Je realiseert je hoe gelukkig je bent

Als het zo simpel voor je is als in de auto stappen en naar de kerk te rijden voor Aanbidding, of zelfs naar de kapel in de buurt te lopen, besef je hoeveel je het als vanzelfsprekend kunt beschouwen. Er zijn mensen die graag meer tijd met Jezus in Aanbidding willen doorbrengen, maar die aan huis gebonden zijn (zieken of drukke ouders met kinderen). Dan zijn er over de hele wereld mensen die hun leven op het spel zetten voor de Eucharistie, op plaatsen waar ze worden vervolgd vanwege hun geloof. Als je je herinnert aan degenen die uren of dagen in gevaarlijke situaties wandelen om bij Jezus aanwezig te zijn, besef je wat een gave het is om openlijk te kunnen bidden, om nog maar te zwijgen van het hebben van een priester om de sacramenten te bedienen.

8. Je realiseert je dat God gevoel voor humor heeft

Hoe meer je in staat bent om te zitten en God tot je te laten spreken (in plaats van al je tijd te besteden aan het vullen van de stilte door met Hem te praten), zul je merken dat God een heel goed gevoel voor humor heeft. Hij houdt van een paar grapjes, en soms zijn deze momenten grappig genoeg om je hardop te laten lachen. Verrassend misschien, maar de beste ouders tonen hun liefde ook met humor!

9. Je wilt nog meer en vaker gaan biechten

Dit klinkt misschien eng, maar dat is het niet. Belijdenis stelt ons in staat de machtige grenzeloze oceaan te ervaren die Gods genade is. Zijn barmhartigheid verzwelgt al onze zonden en geeft ons een ware soort vrijheid. Een vrijheid zonder angst, die ons in staat stelt de sprong te maken naar Zijn liefde en goedheid, compleet met al Zijn volmaakte plannen voor ons leven. Keer op keer versterkt naar de biecht gaan de wetenschap dat we in de armen springen van een vader die heel veel van ons houdt en “nooit moe wordt om ons te vergeven”. (Paus Franciscus).

10. Je wordt verliefd

Uiteindelijk kun je het niet helpen! Als je meer tijd met een open hart in Aanbidding doorbrengt en Christus gewoon van je laat houden, dan word je ook verliefd. Die liefde zal je definiëren en je in staat stellen jezelf te zijn. “Ik kwam om ze te laten leven, leven in al zijn volheid.” (Johannes 10:10)

BRON: Catholic-Link


Als je deze post leuk vond, kun je het delen, want delen is evangeliseren!

[Sassy_Social_Share]

Als het materiaal niet werkt of spelfouten heeft, meld dit dan graag!


Gerelateerde artikelen:
Reflectie over de priesters

Reflectie over de priesters

Ik wil iets met je delen dat de laatste tijd in mijn gedachten rondspookt: wat zou er in de wereld gebeuren als alle priesters zouden verdwijnen? Het is een diepgaande vraag die ons uitnodigt om na te denken over de onschatbare rol die deze mannen van geloof spelen in onze samenleving en in ons leve…
Verder lezen…

Delen is evangeliseren!