fbpx

Lieve Jezus,

Ik voel bijna de afkeurende blikken van de parochianen in mijn achterhoofd, maar ik durf me niet om te draaien en te kijken…

Ik zit voorop van de aanbiddingskapel met mijn drie energieke kinderen, in een wanhopige poging tot meditatie, met gekke bekken van mijn kinderen terwijl ze naar de uitgang sprinten of zich voorbereiden om de paaskaars te beklimmen.

Mijn concentratie schommelt heen en weer tussen mijn gebeden, kleine stemmen giechelen en grote stemmen die schreeuwen om zichzelf te horen echoën over het plafond van de kathedraal.

We zijn tenminste hier bij U, Jezus. We doen ons best. Zegen ons dat we U beter zullen leren kennen tijdens onze tijd hier.

Eucharistische aanbidding voor kinderen
Waarom (en hoe) jij jouw kinderen naar Eucharistische Aanbidding brengt

“Laat ze naar Mij toe komen en houd ze niet tegen!” (Mc 10, 13-16)

Lieve ouder,

Ik kwam niet voor het volmaakte – niet alleen voor degenen die volwassen zijn in geloof of gevorderd in intellect. Ik ben niet alleen gekomen voor degenen die Mij al kennen.

Ik kwam voor iedereen die op reis is. Iedereen die Mij beter wil leren kennen, die dieper van Mij wil houden, groeien in deugdzaamheid en opoffering.

Kinderen zijn daar een perfect voorbeeld van. Hun enige taak is leren en groeien. Ze hebben een enorm vermogen tot liefde. Ik wil graag dat kinderen tot Mij komen, om bij Mij te zijn, om hun geest en hart voor Mij te openen. In deze tedere vormingsjaren is het belangrijk dat ze een relatie – een vriendschap – met Mij bouwen, en Ik met hen.

Het is jullie verantwoordelijkheid, als ouder, om jullie kinderen bij Mij te brengen. Natuurlijk kun je ze thuis in gebed bij Mij brengen, ja. Maar breng ze ook bij Mij thuis, in de kerk: tijdens de zondagsmis, de dagelijkse mis, tijdens aanbidding en kleine en korte bezoeken op elk moment van de dag. Jullie doen je best om ervoor te zorgen dat ze regelmatig bezoeken en speelafspraken hebben met hun vrienden. Wees net zo bewust over het plannen van tijd voor je kinderen om bij Mij op bezoek te komen.

Zo helpen jullie je kinderen Mij te kennen en lief te hebben! Spreek een tijd met hen af om hen bij Mij, buiten de mis op zondag en in de kerk te laten komen, al is het maar voor een paar minuten. Zet het in je agenda en behandel het zoals je het zou doen met een speelafspraak of andere belangrijke afspraak.

Het kan misschien niet gemakkelijk zijn, maar als beste vriend is het belangrijk dat jullie je kinderen deze tijd bij Mij gunnen. En Ik geniet er zo veel van!

Volhardt! Ik ben bij jullie.

Jezus.

Wees kinderlijk

Jezus moedigt niet alleen ouders hun kinderen tot Hem te laten komen, maar ook ons allemaal om als een kind tot Hem te komen.

“Wie het Koninkrijk Gods niet aanneemt als een kind, zal er zeker niet binnengaan.” (Mc 10, 13-16)

Denk ook aan hoe de kinderen de kerk binnengaan voor de Heilige Mis. Kinderen willen zichzelf graag zegenen met wijwater. Ze rennen door het gangpad naar Jezus toe. Ze knielen met flair. Hun enthousiasme is hartverwarmend!

Bij aanbidding nestelen ze zich comfortabel op de banken. Ze kijken naar Jezus’ Eucharistie met eenvoud en open hart. Als het tijd is om te vertrekken, rennen ze regelrecht naar de trap voor het altaar of naar het middenpad. Ze knielen en zeggen, soms stil maar vol respect en enthousiasme: “Dag Jezus! Ik hou van U!” en werpen hun handen uit in een nadrukkelijke zwaai.

Kinderen Eucharistische Aanbidding

Kinderen benaderen Jezus op veel mooie, energieke en oprechte manieren. Ze doen het niet oppervlakkig – ze zijn nog steeds zichzelf. Ze vervelen zich ook; ze worden kronkelig; ze worden luidruchtig en baldadig. Ze staan er niet stil bij als ze de slappe lach krijgen tijdens het stilste deel van de mis, of in de stilte schreeuwen om hun stemmen tegen de muren te horen weerkaatsen.

Ze zijn zichzelf. In al hun schoonheid en aanbidding en dwaasheid en gekte houden ze van Jezus.

Ze moeten nog veel leren maar dat is niet erg.

Jezus wil dat wij naar Hem toe komen en op diezelfde manier van Hem houden. Hij wil dat ons enthousiasme en ijver als dat van een kind zijn. Maar Hij wilt ook dat wij open en transparant zijn over onze fouten en tekortkomingen.

Mijn Jezus, ik wil van U houden als een kind! Ik besluit mijn kinderen te zien in hun omgang met U, thuis en in de kerk, en na te denken over hoe we van U kunnen houden zoals zij. Geef me de nederigheid om van hen te leren.

Niet nodig om je te verontschuldigen

Als onze tijd voor aanbidding voorbij is, verzamelen we al onze boekjes. Een kind stormt voor me door het gangpad en het andere loopt achter me aan, terwijl ik een ander in mijn armen neem.

Als ik me omdraai om te gaan, zet ik mijn beste verontschuldigende glimlach op, bereid om te fluisteren: “Sorry dat we zo afleidden.”

Voorzichtig kijk ik naar de oudere dame die achter ons zit. Ze keert terug, geen blik, maar een glimlach. Voordat ik iets kan zeggen, fluistert ze: “Heel erg bedankt voor het brengenvan hun.”  de studente een paar rijen terug vertelt me: “Ze zijn zo kostbaar!” De bezoekende priester glimlacht met een duim omhoog. De vaste aanbidder stapt het gangpad in en geeft elk van mijn kinderen een aai over hun bol .

Ik voelde me onzeker en maakte me zorgen over het brengen van de kinderen naar aanbidding. Maar onze afwijzing was alleen maar ingebeeld. Mijn hart is gesmolten door de acceptatie en steun van de andere aanbidders. En als ze ernaar uitkijken de kinderen daar te zien, hoeveel te meer wacht Jezus, in vreugdevolle verwachting op hun bezoek aan Hem!

Dat geeft me de kracht en de moed om mijn kinderen weer tot Jezus te laten komen.

Helaas ervaart niet iedereen dezelfde overweldigende steun. Als je aan de ontvangende kant bent geweest van vuile blikken, ontmoediging en de houding “kinderen horen niet in de kerk”, gaat mijn hart naar alle ouders die dat wel doen. Geef niet op! Zelfs als anderen je schattige, kronkelende (soms schreeuwende) baby’s en peuters of je afleidbare oudere kinderen niet waarderen. Jezus wil dat ze daar zijn! Hij verheugt zich erop dat ze komen! Hij wacht reikhalzend op hen in de tabernakel! Volhard, beste ouders. Breng jouw kinderen bij Hem.

Enkele Tips voor Eucharistische Aanbidding met kinderen

Hier zijn enkele tips die jij kunt proberen wanneer jij kinderen naar aanbidding brengt:

  1. Plan vooruit: kies een dag, kies een tijd, pak je koffers in met boeken en kleurboeken, haal diep adem.
  2. Begin klein: probeer vijf minuten, tien, vijftien, terug naar vijf… werk je omhoog naar een redelijk doel.
  3. Wees zelfverzekerd: ga vooraan zitten, fluister tegen hen over Jezus, glimlach naar de andere aanbidders, weet dat jij het juiste doet!
  4. Onthoud: Jezus wacht op hen! Vertel ze hoe opgewonden Hij is om ze te zien! De andere mede-aanbidders moeten weten dat we hun steun nodig hebben. Dat ze medeleven met ouders die kinderen naar de kerk brengen moeten hebben, en hen vooral een brede glimlach moeten geven en zeker een duim omhoog – het maakt een wereld van verschil! Jezus wil het op deze manier.

BRON: Catholic-Link


Als je deze post leuk vond, kun je het delen, want delen is evangeliseren!

[Sassy_Social_Share]

Als het materiaal niet werkt of spelfouten heeft, meld dit dan graag!


Gerelateerde artikelen:
Reflectie over de priesters

Reflectie over de priesters

Ik wil iets met je delen dat de laatste tijd in mijn gedachten rondspookt: wat zou er in de wereld gebeuren als alle priesters zouden verdwijnen? Het is een diepgaande vraag die ons uitnodigt om na te denken over de onschatbare rol die deze mannen van geloof spelen in onze samenleving en in ons leve…
Verder lezen…
De priester is een geschenk van God aan de wereld

De priester is een geschenk van God aan de wereld

In het katholieke geloof speelt de priester een bijzondere rol. Hij is een dienaar van God en een leider binnen de gemeenschap van gelovigen. De bijbel, specifiek de bijbel in gewone taal, biedt ons inzicht in de betekenis en het belang van de priester in het christelijk geloof en de rooms-katholiek…
Verder lezen…

Delen is evangeliseren!