fbpx

Ik wil iets met je delen dat de laatste tijd in mijn gedachten rondspookt: wat zou er in de wereld gebeuren als alle priesters zouden verdwijnen? Het is een diepgaande vraag die ons uitnodigt om na te denken over de onschatbare rol die deze mannen van geloof spelen in onze samenleving en in ons leven.

Onlangs vierden we Pasen, een moment om na te denken over de geschenken die Jezus ons heeft nagelaten op Witte Donderdag. Onder deze geschenken bevindt zich het sacrament van het priesterschap, ingesteld door Christus zelf tijdens het Laatste Avondmaal. Priesters voorzien ons niet alleen van de sacramenten, zoals de Eucharistie en de Biecht, maar zijn ook levende getuigen van Jezus’ liefde voor elk van ons.

Het is waar dat sommigen de belangrijkheid van priesters in twijfel kunnen trekken, door zich uitsluitend te concentreren op hun daden en werken. Echter, de ware waarde van een priester gaat verder dan zijn externe acties. Zijn identiteit wordt gemarkeerd door een goddelijke roeping, door ambassadeurs van Christus op aarde te zijn.

Het is makkelijk om in de verleiding te komen om priesters te beoordelen op basis van hun fouten of de schandalen die de Kerk in het verleden hebben geschokt. Maar we mogen het licht dat veel priesters brengen in de duisternis niet uit het oog verliezen. In tijden van ziekte of lijden kan de aanwezigheid van een priester een straal van hoop zijn, een tastbare herinnering aan Gods liefde en barmhartigheid.

Persoonlijk heb ik de belangrijkheid van priesters in mijn leven ervaren, vooral in moeilijke tijden. Hun spirituele begeleiding en bemoedigende woorden zijn als een balsem voor mijn ziel geweest, mij herinnerend dat ik nooit alleen ben op mijn geloofspad.

Daarom moedig ik je aan om na te denken over de waarde van priesters in jouw leven en in de wereld om je heen. Ze zijn een geschenk van God, een manifestatie van Zijn liefde en genade in ons leven. Laten we dankbaar zijn voor hun aanwezigheid en bidden voor hun volharding en trouw in hun roeping.

Gastschrijver

Ook interessant

De protestantse jongen, de Bijbel en de Maagd Maria

Het gebed van de katholieke christenen Een prachtig verhaal over hoe de liefde van onze hemelse Moeder het hart van een jonge jongen raakte en hem naar de Kerk riep. Een zesjarige protestantse jongen had zijn katholieke vrienden vaak het Weesgegroet horen bidden. Hij...

Heiligen en studenten: Je hemelse hulp bij examens

Als student kan de druk van examens en studie soms overweldigend zijn. Gelukkig zijn er in de katholieke traditie verschillende heiligen die bekend staan om hun bijzondere steun aan studenten.

Zijn geconsacreerde brood en wijn “slechts symbolen”?

In de alledaagse taal noemen we een 'symbool' iets dat buiten zichzelf naar iets anders verwijst, vaak naar meerdere andere werkelijkheden tegelijk. Het getransformeerde brood en de wijn die het Lichaam en Bloed van Christus zijn, zijn niet symbolen, ze zijn werkelijk...

Valentijnsdag oppervlakkig… of juist niet?

Het Valentijnsdag, maar ik ken veel mensen die niet van Valentijnsdag houden. Ze zeggen dat het een oppervlakkige, commerciële dag is. In hun woorden: ‘Het is te commercieel, een excuus om meer te verkopen en de liefde te verwarren met het sensuele.’ Voor een deel...

“Het gebedenboek voor vermoeide ouders” – een boek voor jou en jouw gezin!

Dit boek biedt praktische hulp en inspiratie voor ouders die worstelen om hun gebedsleven in evenwicht te brengen met hun drukke gezinsleven.

De priester is een geschenk van God aan de wereld

In het katholieke geloof speelt de priester een bijzondere rol. Hij is een dienaar van God en een leider binnen de gemeenschap van gelovigen. De bijbel, specifiek de bijbel in gewone taal, biedt ons inzicht in de betekenis en het belang van de priester in het...

Delen is evangeliseren!