Artikelen

Mogen katholieken Halloween vieren?

Een exorcist legt de mogelijke gevaren van Halloween uit.

Veel katholieken vragen zich af: “Is het oké om Halloween te vieren?”

Met de huidige cultuurperceptie van deze feestdag, kan men gemakkelijk denken dat het een zonde zou kunnen zijn of een uitnodiging voor de demonische.

Maar volgens exorcist Vader Vincent Lampert, het is eigenlijk de manier waarop het wordt gevierd die een uitnodiging tot het kwaad kan zijn.

Laten we eerst eens kijken naar enkele feiten over Halloween en waar het vandaan kwam. Onderstaande foto is een geweldige uitleg!

Halloween’s geschiedenis en tradities:

Halloween vieren - katholiek christen

Wat een exorcist zegt over Halloween en zijn mogelijke gevaren:

In een artikel gepubliceerd op Catholic Online, Vr. Vincent Lampert, een exorcist in het aartsbisdom Indianapolis, legde uit dat ouders zich bewust moeten zijn van de christelijke oorsprong van dit feest en moeten vermijden het kwaad te verheerlijken.

Vr. Lampert zegt dat hij niets verkeerds ziet als kinderen zich verkleden in onschuldige kostuums, zoals een cowboy of Assepoester, en om snoep te vragen. “Dat is allemaal goed, gewoon leuk.”

Hij voegde eraan toe dat het ook prima is om je als een geest te kleden met een laken en wat gaten erin.

Het artikel legt vervolgens uit dat er gevaar schuilt in kostuums die ‘opzettelijk het kwaad verheerlijken en mensen angst genereren’. Bovendien is het gevaarlijk, zelfs als het ‘gewoon voor de lol’ is.

Vr. Lampert verwijst vervolgens naar Deuteronomium 18 en legt uit dat het hoofdstuk “gaat over geesten van de doden niet proberen te raadplegen en degenen die zich bezighouden met magie, hekserij en dergelijke niet te benaderen, vragen stellen, etc…”

Waarom? Hij zegt dat het “in strijd is met een kerkelijk gebod over andere dingen boven onze relatie met God te stellen.”

“En dat zou het gevaar van Halloween kunnen zijn. Dat God op de een of andere manier verloren gaat in dit alles, de religieuze connotatie verloren gaat en dat mensen uiteindelijk het kwaad aanroepen en verheerlijken.”

Boze geesten hebben niet meer gezag op Halloween:

Vr. Lampert zegt ook dat “de duivel en boze geesten geen extra autoriteit hebben op Halloween”. Hij zegt dat het is wat mensen doen dat de duivel uitnodigt. “Misschien door de manier waarop ze die dag vieren, nodigen ze eigenlijk meer kwaad uit in hun leven.” Terwijl het kwaad vaak wordt verheerlijkt op Halloween, stelde Vr. Lampert voor dat ouders deze tijd gebruiken als een ‘leermoment’. “We zitten niet echt rond de tafel te praten over waarom bepaalde praktijken niet bevorderlijk zijn voor ons katholieke geloof en onze katholieke identiteit. Ik denk dat het geweldig zou zijn om Halloween te gebruiken als een leermoment.”

Bron: Catholic Online


Als je deze post leuk vond, kun je het delen, want delen is evangeliseren!

Als het materiaal niet werkt of spelfouten heeft, meld dit dan graag!


Gerelateerde artikelen:

De doop van Jezus in de Jordaan - Geheimen van Licht - Rozenkrans

Rozenkrans – Geheimen van het Licht

In 2002 introduceerde Heilige Johannes Paulus II 5 extra Geheimen aan de Rozenkrans: de Geheimen van Licht. De Geheimen van het Licht worden op donderdag geboden. 1. De doop van Jezus in de Jordaan. “Terwijl al het volk zich liet dopen, en Jezus na zijn doop in gebed was, geschiedde het da…
Verder lezen…
Jezus verrijst uit de doden - Glorievolle Geheimen - Rozenkrans

Rozenkrans – Glorievolle Geheimen

De Glorievolle Geheimen van de Rozenkrans worden op woensdag en zondag geboden. 1. Jezus verrijst uit de doden. “Op de eerste dag van de week, heel vroeg, toen de zon juist op was, gingen Maria Magdalena, Maria de moeder van Jakobus, en Salome naar het graf. Ze zeiden tot elkaar: ‘Wie …
Verder lezen…
Jezus bidt in doodsangst tot zijn hemelse Vader - Droevige Geheimen - Rozenkrans

Rozenkrans – Droevige Geheimen

De Droevige Geheimen van de Rozenkrans worden op dinsdag en vrijdag geboden. 1. Jezus bidt in doodsangst tot zijn hemelse Vader “Hij liep van hen weg, ging ongeveer een steenworp verder, wierp zich op de knieën en bad: ‘Vader, als Gij wilt, laat dan deze beker Mij voorbijgaan. Maa…
Verder lezen…