fbpx

FEESTDAG 29 SEPTEMBER

Heilige Aartsengel Michaël is het model van de christelijke krijger vanwege de standvastigheid die hij toonde door legioenen verdoemde geesten in de hel te werpen.

Hij is de strijder van God die niet zal tolereren dat de goddelijke Majesteit wordt uitgedaagd of beledigd in zijn aanwezigheid, en die bereid is om op elk moment het zwaard te hanteren om de vijanden van de Allerhoogste te verpletteren.

Michaël leert ons dat het niet genoeg is dat een katholiek zich goed gedraagt; het is ook zijn plicht om het kwaad te bestrijden. En niet alleen een abstract kwaad, maar het kwaad zoals het bestaat in goddelozen en zondaars. Want Michaël heeft het kwaad niet als principe in de hel geworpen, niet louter als opvatting van het intellect, ook zijn principes en concepten zijn niet vatbaar om door eeuwig vuur te worden verbrand.

De vorst van de hemelse legerscharen wierp Lucifer en zijn volgelingen in de hel, omdat hij het kwaad dat in hen bestond en waar ze van hielden, verfoeid.

We leven in een tijd van diepreligieus liberalisme. Weinig christenen hebben het idee dat ze tot een militante kerk behoren, zo militant op aarde als aartsengel Michaël en de trouwe engelen militant waren in de hemel.

We moeten ook weten hoe we de brutaliteit van goddeloosheid kunnen overwinnen. Ook wij moeten de tegenstander hardnekkig tegengaan door hem aan te vallen en hem machteloos te maken.

In deze strijd zou Michaël niet alleen ons model moeten zijn, maar ook onze hulp. De strijd tussen Michaël en Lucifer is niet gestaakt, maar gaat door en door, eeuwenlang.

Heilige Aartsengel Michaël helpt alle christenen in de strijd die zij voeren tegen de macht van de duisternis.

Gebed tot Sint Michaël

Op 13 oktober 1884, 33 jaar voor het zonnewonder in Fatima, heeft paus Leo XIII na de ochtendmis in zijn Vaticaanse privékapel een visioen gehad. Hij heeft het aan zijn biechtvader toevertrouwd, die dat vervolgens als geestelijke nalatenschap doorgaf aan kardinaal Pietro Boëtto, die het visioen na de Tweede Wereldoorlog openbaar maakte.

Nadat paus Leo XIII de heilige Mis had gevierd zag hij plotseling een gebeurtenis, die alleen hij leek te zien. Hij werd lijkbleek.

Hij zag de aarde als een granaatappel openspringen. Uit de eindeloos diepe spleet stegen demonen op, die de hele aarde overspoelden, en overal dwaling, oproer, oorlog en revolutie veroorzaakten. Een wazige nevel van ongekende omvang spreidde zich uit over de hele aarde en er vielen zoveel doden dat de aarde met bloed doordrenkt was.

Op dat ogenblik zag Leo XIII hoe een leger van demonen de Kerk bestormde, gesymboliseerd door de Sint-Pietersbasiliek. De Kerk schudde dermate op haar grondvesten, dat zij ogenschijnlijk op het punt stond in te storten. En op dat ogenblik riep de Heilige Vader uit: ”Maar is de Kerk dan niet meer te redden?”. Toen zag hij de aartsengel Michaël uit de hemel afdalen, hoe deze begon te strijden tegen de demonen en ze versloeg. De demonen trokken zich in de bodemloze spleet van de aarde terug, die zich vervolgens sloot. Het bloed werd door de aarde opgenomen, de dichte nevel verdween, maakte plaats voor een stralende dag. Toen klonk een stem: ”Dit alles zal onder het pontificaat van een volgende paus aanvangen – en Rusland zal er de oorzaak van zijn.”

Aansluitend stond hij op, ging rechtstreeks naar zijn werkkamer en schreef daar het gebed tot heilige aartsengel Michaël. Hij bepaalde dat de gelovigen dit voortaan na iedere mis moesten bidden.

In 1960 maakte paus Johannes XXIII een einde aan deze verplichting en na het Tweede Vaticaans Concilie raakte het gebed ‘gemakshalve’ in de vergetelheid. Johannes Paulus II probeerde het weer onder de aandacht van de katholieken te brengen.

Het gebed luidt:

Heilige Aartsengel Michaël, verdedig ons in de strijd; wees onze bescherming tegen de boosheid en de listen van de duivel. Wij smeken ootmoedig dat God hem Zijn macht doe gevoelen. En gij, vorst van de hemelse legerscharen, drijf Satan en de andere boze geesten, die tot verderf van de zielen over de wereld rondgaan, door de goddelijke kracht in de hel terug. Amen.

Volgens joods-christelijke overleveringen zijn er zeven aartsengelen. Drie van hen worden in de katholieke Kerk vereerd:

Door:

Silvia del Río

Ook interessant

De Goddelijke Barmhartigheid en Heilige Faustina Kowalska

Heilige Faustina Kowalska werd geboren in 1905 in Polen. Ze was het derde kind van een arm Pools gezin met tien kinderen. Op vijftienjarige leeftijd, na slechts drie jaar school, begon ze te werken om het gezin te onderhouden. Op twintigjarige leeftijd volgde ze haar...

Heiligen en studenten: Je hemelse hulp bij examens

Als student kan de druk van examens en studie soms overweldigend zijn. Gelukkig zijn er in de katholieke traditie verschillende heiligen die bekend staan om hun bijzondere steun aan studenten.

Don Bosco: Een heilige die inspireert!

Zijn passie om te dienen was niet alleen te zien in zijn werk, maar ook in zijn persoonlijkheid. Hij was beminnelijk, oprecht, warm en vriendelijk, en had een vrolijke en uitbundige persoonlijkheid die aantrekkelijk was voor jongeren.

10 effectieve manieren om jongeren te steunen

Don Bosco heeft ons veel ideeën achtergelaten over hoe we jongeren kunnen helpen in de moderne wereld. Ik wil graag deze tien tips met jullie delen, aangezien het ook mijn passie is om jongen mensen te helpen en op te voeden

Onze Lieve Vrouw van Guadalupe – Heilige Juan Diego

Nicam Mophua "Nicam Mopohua" is de naam van het verslag in de Nahuatl-taal over de Mariaverschijningen van de Heilige Maagd Maria in Mexico, onder aanroeping van Guadalupe, die plaatsvonden in de 16e eeuw op de heuvel Tepeyac, ten noorden van het huidige Mexico-Stad....

Heilige Bernadette Soubirous

FEESTDAG 16 APRIL Heilige Bernadette Soubirous was de oudste van een gezin van 9 kinderen, van wie er alleen vier de volwassen leeftijd zouden bereiken. Ze was dochter van een molenaar genaamd Francis Soubirous. Ook was ze een echtgenote genaamd Louise Casterot. Samen...

Delen is evangeliseren!