fbpx

Om tot een goede biecht te komen, is het noodzakelijk de vijf stappen te volgen die we in de Catechismus hebben geleerd en die nog steeds actueel zijn.

Dit zal ons ertoe brengen God te loven door een hernieuwd leven.

Paus Franciscus luister Biecht Rio 2016

Als je lange tijd niet naar een priester bent gegaan om te biechten, kan het biechten nu meer moeite kosten. Daarom geef ik je enkele ideeรซn om dit sacrament goed voor te bereiden. De schuldbekentenis komt uit een ware kennis van jezelf voor God, de vrucht van een gewetensonderzoek en het berouw van je eigen zonden. Het is veel meer dan een menselijke uitlaatklep. Zoals de heilige Jozefmaria Escrivรก zei: “De sacramentele Biecht is geen dialoog tussen mensen, maar een gesprek met God.

De Catechismus van de Kerk zegt dat boetelingen in de Biecht alle doodzonden moeten opsommen waarvan zij zich na een zorgvuldig gewetensonderzoek bewust zijn.

Zelfs wanneer deze zeer verborgen zijn en slechts ingaan tegen de laatste twee van de Tien Geboden, (Exodus 20,17; Matteรผs 5,28). Want soms brengen deze zonden de ziel een zwaardere wonde toe en zijn ze gevaarlijker dan zonden die openlijk bedreven werden (Catechismus, 1456).

Volg eerst deze 5 stappen om een goede biecht te kunnen doen:

  1. Gewetensonderzoek (onderzoeken wat ik fout heb gedaan)
  2. Berouw van je zonden (echt spijt hebben van wat ik fout heb gedaan)
  3. Vast voornemen om het niet nog een keer te doen
  4. Geheime en gehoorbelijdenis van zonden aan de priester (biecht is altijd geheim!)
  5. Voldoening of vervulling van de opgelegde boete (doen wat de priester zegt dat ik moet doen als boete)

Hier is er een eenvoudige grafische leidraad behulpzaam bij het ontvangen van het sacrament van Gods barmhartigheid: Download de leidraad voor de biecht (PDF):


.

Als je deze post leuk vond, kun je het delen, want delen is evangeliseren!

[Sassy_Social_Share]

Als het materiaal niet werkt of spelfouten heeft, meld dit dan graag!


Hoe en wie mogen de communie ontvangen?

Hoe en wie mogen de Heilige Communie ontvangen?

Ten eerste moeten we ons herinneren dat Christus in zijn geheel werkelijk aanwezig is in de Eucharistie: lichaam, bloed, ziel en goddelijkheid, onder de gedaanten van brood en wijn. Daarom moeten we de Heilige Communie, het Lichaam en Bloed van Christus, met de grootste eerbied behandelen. Want het …
Verder lezen…

Delen is evangeliseren!