fbpx

Om tot een goede biecht te komen, is het noodzakelijk de vijf stappen te volgen die we in de Catechismus hebben geleerd en die nog steeds actueel zijn.

Dit zal ons ertoe brengen God te loven door een hernieuwd leven.

Paus Franciscus luister Biecht Rio 2016

Als je lange tijd niet naar een priester bent gegaan om te biechten, kan het biechten nu meer moeite kosten. Daarom geef ik je enkele ideeën om dit sacrament goed voor te bereiden. De schuldbekentenis komt uit een ware kennis van jezelf voor God, de vrucht van een gewetensonderzoek en het berouw van je eigen zonden. Het is veel meer dan een menselijke uitlaatklep. Zoals de heilige Jozefmaria Escrivá zei: “De sacramentele Biecht is geen dialoog tussen mensen, maar een gesprek met God.

De Catechismus van de Kerk zegt dat boetelingen in de Biecht alle doodzonden moeten opsommen waarvan zij zich na een zorgvuldig gewetensonderzoek bewust zijn.

Zelfs wanneer deze zeer verborgen zijn en slechts ingaan tegen de laatste twee van de Tien Geboden, (Exodus 20,17; Matteüs 5,28). Want soms brengen deze zonden de ziel een zwaardere wonde toe en zijn ze gevaarlijker dan zonden die openlijk bedreven werden (Catechismus, 1456).

Volg eerst deze 5 stappen om een goede biecht te kunnen doen:

  1. Gewetensonderzoek (onderzoeken wat ik fout heb gedaan)
  2. Berouw van je zonden (echt spijt hebben van wat ik fout heb gedaan)
  3. Vast voornemen om het niet nog een keer te doen
  4. Geheime en gehoorbelijdenis van zonden aan de priester (biecht is altijd geheim!)
  5. Voldoening of vervulling van de opgelegde boete (doen wat de priester zegt dat ik moet doen als boete)

Hier is er een eenvoudige grafische leidraad behulpzaam bij het ontvangen van het sacrament van Gods barmhartigheid: Download de leidraad voor de biecht (PDF):


.

Als je deze post leuk vond, kun je het delen, want delen is evangeliseren!

[Sassy_Social_Share]

Als het materiaal niet werkt of spelfouten heeft, meld dit dan graag!


Reflectie over de priesters

Reflectie over de priesters

Ik wil iets met je delen dat de laatste tijd in mijn gedachten rondspookt: wat zou er in de wereld gebeuren als alle priesters zouden verdwijnen? Het is een diepgaande vraag die ons uitnodigt om na te denken over de onschatbare rol die deze mannen van geloof spelen in onze samenleving en in ons leve…
Verder lezen…
De priester is een geschenk van God aan de wereld

De priester is een geschenk van God aan de wereld

In het katholieke geloof speelt de priester een bijzondere rol. Hij is een dienaar van God en een leider binnen de gemeenschap van gelovigen. De bijbel, specifiek de bijbel in gewone taal, biedt ons inzicht in de betekenis en het belang van de priester in het christelijk geloof en de rooms-katholiek…
Verder lezen…

Delen is evangeliseren!