fbpx

FEESDAG 14 AUGUSTUS

De tweede zoon van vrome ouders, heilige Maximiliaan Kolbe werd geboren op 8 januari 1894 in Zdunska Wola in Polen, dat op dat moment onder Russische bezetting stond. Bij de Doop ontving hij de naam Raymond.

Toen hij nog jong was gebeurde er iets dat een grote indruk op hem maakte. Terwijl zijn moeder hem corrigeerde, berispte zij hem en zei hem: “Zoon, ik weet niet wat er van je gaat worden!”. Deze opmerking maakte zo’n indruk op hem dat Raymond zich in gebed tot Onze Lieve Vrouw wendde en haar diezelfde vraag stelde.

Heilige Maximiliaan Kolbe en Maria

De Maagd Maria verscheen aan hem en bood hem twee kronen aan: één kroon van witte rozen en een ander van rode rozen. Hierbij legde zij uit dat de witte kroon symbool stond voor een leven van volmaakte kuisheid en de rode kroon symbool stond voor het sterven als martelaar. Ze vroeg hem of hij bereid was om één ​​van de kronen te accepteren en de jongen antwoordde blij dat hij beide zou accepteren.

Voor de rest van zijn leven behield Raymond een sterke en tedere toewijding aan de Heilige Maagd, die keer op keer zijn onfeilbare bemiddelaar en constante beschermer zou zijn. Zijn vertrouwen in Onze Lieve Vrouw was volledig!

Raymond Kolbe schreef zich in 1907 in aan het Franciscaanse kleinseminarie in Lwów, waar hij de religieuze naam Maximiliaan ontving. Hij legde zijn laatste geloften af ​​in 1914 in Rome, toen hij de aanvullende naam Maria aannam ter ere van zijn toewijding aan de Heilige Maagd, die hij aanriep onder de titel ‘de Onbevlekte Ontvangenis’.

Gewijd in 1918, keerde hij het volgende jaar terug naar Polen met doctoraten in theologie en filosofie, maar ook ernstig ziek met tuberculose. Zijn lezingen en gesprekken tijdens zijn anderhalf jaar in het sanatorium van Zakopane, waar hij heen werd gestuurd voor zijn eigen herstel, werden de katalysator van een aantal bekeringen.

Broeder Maximiliaan Maria was een fervent verdediger van de Heilige Moeder, de Kerk en van de Heilige Vader. Terwijl hij nog een seminarist in Rome was, organiseerde hij de Militie van de Immaculata – een spiritueel leger dat expliciet werd opgericht om het communisme en de vrijmetselarij te bestrijden, die in Rusland en Europa ingang vond. Ze werkten aan de bekering van zondaars en de vijanden van de Katholieke Kerk door middel van de voorspraak van de Maagd Maria.

Hij begon stoutmoedig met publiceren als middel van apostolaat en leidde al snel één van de grootste uitgeverijen ter wereld die in verschillende talen een dagblad, een maandblad, een kalender en boeken over verschillende onderwerpen produceerde. Ook de radio werd gebruikt als middel om te evangeliseren en om zich uit te spreken tegen de groeiende wreedheden van het groeiende naziregime.

In 1927 stichtte hij Kolbe in Niepokalanów, Polen, de ‘Stad van de Onbevlekte Ontvangenis’. Het begin van de jaren 30 bracht hij als missionaris door in Japan, waar hij een tweede ‘Stad van de Onbevlekte Ontvangenis’ stichtte.

Van 1936 tot aan zijn dood diende hij opnieuw als overste in Niepokalanów, Polen. In 1939 bestond de religieuze gemeenschap daar uit 762 broeders die, aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog, een aanzienlijke morele kracht in Polen vormde.

Maximiliaan Kolbe werd op 17 februari 1941 door de Duitse Gestapo gearresteerd. Drie maanden later werd hij overgebracht naar het concentratiekamp Auschwitz.

Nadat eind juli 3 gevangen uit het kamp waren gevlucht, werden er 10 mannen geselecteerd die als straf en als waarschuwing voor iedereen die probeerde te ontsnappen, werden uitgehongerd. Maximiliaan bood zich aan om de plaats in te nemen van één van de mannen die vader was.

In afwachting van de dood hielp hij de zielen van de veroordeelde mannen voor te bereiden en moedigde hij hen aan door hen er voortdurend aan te herinneren dat ze spoedig in de hemel zouden zijn.

Na twee weken van honger en uitdroging was Maximiliaan Maria Kolbe de enige die nog in leven was en op 14 augustus gaven de bewakers hem een ​​dodelijke injectie met carbolzuur.

Zijn uitgemergelde lichaam werd gecremeerd op 15 augustus, het feest van Maria Tenhemelopneming.

BRON: Heilige Maximiliaan Maria Kolbe


.

Als je deze post leuk vond, kun je het delen, want delen is evangeliseren!

[Sassy_Social_Share]

Als het materiaal niet werkt of spelfouten heeft, meld dit dan graag!


Reflectie over de priesters

Reflectie over de priesters

Ik wil iets met je delen dat de laatste tijd in mijn gedachten rondspookt: wat zou er in de wereld gebeuren als alle priesters zouden verdwijnen? Het is een diepgaande vraag die ons uitnodigt om na te denken over de onschatbare rol die deze mannen van geloof spelen in onze samenleving en in ons leve…
Verder lezen…
De priester is een geschenk van God aan de wereld

De priester is een geschenk van God aan de wereld

In het katholieke geloof speelt de priester een bijzondere rol. Hij is een dienaar van God en een leider binnen de gemeenschap van gelovigen. De bijbel, specifiek de bijbel in gewone taal, biedt ons inzicht in de betekenis en het belang van de priester in het christelijk geloof en de rooms-katholiek…
Verder lezen…

Delen is evangeliseren!