fbpx

Christus leeft!

We hebben bijna vijftig dagen de tijd om verder te verdiepen in de vreugde van deze gebeurtenis.

Ik moet wel toegeven dat de afgelopen coronacrisis en nu de oorlog in Oekraïne mij veel hebben geholpen om het Evangelie te lezen en erover te mediteren. Over wat Jezus doet en zegt, de reactie van Zijn discipelen en hoe Jezus vol barmhartigheid met hen omgaat… Maar ook over hoe Jezus de Apostelen na Zijn verrijzenis begeleidt om te ontdekken dat Hij echt leeft, hoe Hij hun hoop en vreugde herstelt en ze op missie stuurt.

Wat betekent het voor ons dat Jezus verrezen is?

We hebben onszelf deze vraag misschien nooit eerder bewust gesteld. Natuurlijk kennen wij allemaal het antwoord van de catechismus (wat erg belangrijk is natuurlijk). Maar we kunnen proberen de vraag te beantwoorden vanuit onze persoonlijke ervaring met een persoonlijke ontmoeting met Jezus.

A sky full of stars van Coldplay en de Verrijzenis van Jezus

Om deze vraag voor mezelf te beantwoorden, heeft het nummer ‘A sky full of stars’ van Coldplay en melodie geproduceerd door Avicii, mij enorm geholpen! En we hopen dat we jou hiermee kunnen helpen om jouw eigen antwoord te vinden.

Ik kende dit nummer al lang (het kwam in 2014 uit), maar iemand zei ooit tegen mij dat dit nummer erg belangrijk was voor hem, omdat hij elke keer als hij het hoorde aan Jezus dacht. “Wat!?” Dacht ik en ging meteen het nummer draaien en naar de lyrics luisteren.

We weten niet wat Coldplay en Avicii in gedachten hadden toen ze dit nummer produceerden. Het feit is dat er een onverwachte rode draad is in al hun albums met verwijzingen naar het geloof en spiritualiteit. Chris Martin groeide op in een christelijk gezin. “Ik denk dat God liefde is”, zei hij een tijdje geleden in een interview met The Times. “En God is de magie in elke molecuul, zelfs in mensen die je niet mag.” Avicii groeide op in Stockholm en was lid van de christelijke parochie ‘Hedvig Eleonora Church’.

In ieder geval, toen ik het nummer weer ging luisteren, merkte ik dat Coldplay en Avicii dit nummer inderdaad voor de verrezen Jezus hebben kunnen geschreven.

Ten eerste, omdat de melodie jou vreugde, leven en het verlangen om van geluk te springen overbrengt. Ten tweede omdat de tekst van toepassing zou kunnen zijn op Jezus (vanuit onze christelijke blik van het geloof) en het kan ons vertellen waarom de opstanding van Jezus zo belangrijk is voor ons leven.

Hier deel ik de video van “A sky full of stars” en enkele zinnen om over na te denken:

cause you’re a sky full of stars” (Omdat je een hemel vol sterren bent)

De hemel vol sterren is iets prachtig om naar te kijken. En Jezus met heel Zijn leven is die hemel vol sterren die we kunnen bewonderen omdat Hij opgestaan is.

Als Hij niet was opgestaan, waren Zijn hele leven, gebaren, woorden en liefde in de vergetelheid geraakt. Hij zou slechts een gewoon goed mens zijn geweest, die probeerde de wereld te veranderen.

Maar dankzij Zijn verrijzenis kunnen we zien dat al Zijn leven en lijden niet voor niets is geweest. Het trof niet alleen de mensen van Zijn tijd, die contact met Hem hadden, maar ook vandaag de dag kunnen we Hem in ons leven zien optreden, omdat Hij leeft!

Jezus is een sterrenhemel die, wanneer we naar Hem kijken, ons niet onveranderd laat, maar eerder ons hart verandert. Daarom nodigt Hij ons uit om naar Hem te kijken, zodat we Hem kunnen herkennen: “Kijk naar mijn handen en mijn voeten, ik ben het” (Lucas 24:39).

Cause in a sky, full of stars, I think I saw you” (Want in een hemel vol sterren denk ik dat ik je zag)

Omdat Jezus leeft, zijn we niet alleen. Hij leeft ook in Zijn Woord, in de Eucharistie en in ons leven. We kunnen Hem in elke situatie levend zien en we kunnen Hem zelfs zien in een hemel vol sterren.

Zoals paus Franciscus ons vertelt in de apostolische exhortatie ‘Christus Vivit’: “Er zal dus nooit meer eenzaamheid en verlatenheid zijn. (…) Hij vult alles met zijn onzichtbare aanwezigheid, en waar je ook gaat, hij zal op je wachten.” (CV 125).

Het belangrijkste is om Hem te herkennen zoals de discipelen van Emmaüs deden, terwijl Hij het Schrift aan hen uitlegde en het brood voor hen brak (Lucas 24, 30-32).

Cause you light up the path” (Omdat jij de weg verlicht)

Omdat Jezus leeft, kan ik mijn pijn, mijn angst, mijn mislukking en mijn fouten doorstaan, zelfs tot de dag van mijn dood. Ik heb niets te vrezen omdat Hij dat alles overwon.

De dood heeft niet het laatste woord in ons leven. Onze mislukkingen definiëren ons niet, pijn en lijden is niet het einde. In elke pijnlijke situatie is er een kans op leven, er is een open deur die Jezus voor ons open doet.

Dit herkennen we in hoe Hij Maria Magdalena laat zien dat haar verdriet niet voor altijd is (Johannes 20, 11-18). Hij laat Thomas zien dat zijn twijfel niet de hele waarheid is (Johannes 20, 24-39), en laat Petrus zien dat zijn zonde niet zijn identiteit is (Johannes 21, 15-17).

I’m gonna give you my heart” (“Ik ga je mijn hart geven”)

Alles wat Hij is en alles wat Hij in ons leven kan veranderen kan hij zien en daarom is het de enige logische beslissing om op te staan en Hem te volgen. Als we Hem dan aanwezig voelen in ons leven, trekt Hij ons hart naar Hem toe. En wanneer we Hem ontmoeten, overspoelt de vreugde van de ontmoeting ons hart en zet het ons ertoe aan om Hem overal te verkondigen.

“Gaat dus en maakt alle volkeren tot mijn leerlingen” (Matteüs 28:19).

En wat betekent het voor jou dat Jezus verrezen is? Laat de vreugde van Zijn verrijzenis door jouw leven schijnen!

Ik hoop dat het nummer en het artikel je helpen deze vraag te beantwoorden.

Dit is de tekst van het liedje “A sky full of stars”:

‘Cause you’re a sky, ’cause you’re a sky full of stars

I’m gonna give you my heart

‘Cause you’re a sky, ’cause you’re a sky full of stars

‘Cause you light up the path

I don’t care, go on and tear me apart

I don’t care if you do, ooh

‘Cause in a sky, ’cause in a sky full of stars

I think I saw you

‘Cause you’re a sky, ’cause you’re a sky full of stars

I want to die in your arms, oh

‘Cause you get lighter the more it gets dark

I’m gonna give you my heart, oh

I don’t care, go on and tear me apart

I don’t care if you do, oh

‘Cause in a sky, ’cause in sky full of stars

I think I see you

I think I see you

‘Cause you’re a sky, you’re a sky full of stars

Such a heavenly view You’re such a heavenly view.

BRON: Catholic-Link


.

Als je deze post leuk vond, kun je het delen, want delen is evangeliseren!

[Sassy_Social_Share]

Als het materiaal niet werkt of spelfouten heeft, meld dit dan graag!


Delen is evangeliseren!