fbpx

FEESTDAG 16 APRIL

Heilige Bernadette Soubirous was de oudste van een gezin van 9 kinderen, van wie er alleen vier de volwassen leeftijd zouden bereiken. Ze was dochter van een molenaar genaamd Francis Soubirous. Ook was ze een echtgenote genaamd Louise Casterot. Samen woonden ze in Lourdes, een klein stadje in de Franse Pyreneeën.

Na een arbeidsongeval van haar vader raakte de watermolen in ongerede. Omdat er niet meer gemalen kon worden, was er geen werk meer. Hierom moest het gezin de watermolen verlaten. Ze woonden in extreme armoede en moesten verhuisden naar een voormalige gevangenis. De vochtige plek hielp Bernadette niet, die last had van ernstige astma en een zwakke gezondheid. Ze werd beschouwd als traag om te leren, ze kon niet lezen, was een goed mens, geduldig en heel eerlijk.

Verschijningen van Maria

Verschijning Lourdes Bernadette Souvirous

Op 11 februari 1858, wandelend met haar zus en twee vrienden, huppelden ze over de stenen om de rivier de Gave over te steken. Dit deden ze om houtenstokken te verzamelen in de grot van Massabielle voor de keuken en open haard.

Aarzelend om in het koude water te waden, ging de astmatische Bernadette op een rots zitten toen een plotselinge windvlaag haar opkeek. In de grot zag ze “een lichtgevende dame, in het wit gekleed met een blauwe sjerp om haar middel, gouden rozen aan haar voeten en een rozenkrans over haar arm”.

Het verslag van het visioen veroorzaakte opschudding en mensen begonnen Bernadette te vergezellen naar de grot. In deze grot hebben in totaal achttien verschijningen plaats gevonden in een periode van twee maanden. Op 25 maart (hoogfeest van de Annunciatie) openbaarde de dame zich als “De Onbevlekte Ontvangenis”. Opmerkelijk is dat dit vier jaar na de definitie van het dogma van de Onbevlekte Ontvangenis gebeurde. Omdat dit dogma pas kortgeleden was gedefinieerd en nog niet in alle gemeenschappen bekend was en omdat Bernadette niet kon lezen, had de bisschop van Lourdes geen andere keuze dan haar te geloven toen ze hem vertelde dat de vrouw die aan haar verscheen, haarzelf de Onbevlekte Ontvangenis genoemd had. De mogelijkheid dat een arm en analfabeet meisje uit een klein bergdorpje van dat dogma afwist, was toen nihil.

De boodschap van de Maagd Maria was er van gebed en persoonlijke bekering. Ook vroeg ze om daar een ​​kerk te bouwen.

Bij een van de verschijningen begon Bernadette plotseling in de grot te graven. Hieruit kwam een fontein tevoorschijn die tegenwoordig overvloedig stroomt. Het water van deze fontein talloze genezingen gebracht, hoewel slechts 67 officieel erkend zijn door de Kerk en de geneeskunde.

Na de verschijningen werd Bernadette voortdurend lastiggevallen door bezoekers en kerkelijke vragen. Hoewel het leven van haar vader verbeterde met werkaanbiedingen.

In 1866 trad ze toe tot het klooster van Onze-Lieve-Vrouw van Nevers. Hier deed ze, ondanks haar zwakke gezondheid, dienst als ziekenboeg en koster. Bernadette ontwikkelde een pijnlijke, dodelijke tuberculose van het bot en leed geduldig tot haar dood op 35-jarige leeftijd op 16 april 1879. Ze stierf terwijl ze de waarheid van haar visioenen bevestigde. Lourdes is tegenwoordig een van de meest bezochte en geliefde katholieke heiligdommen ter wereld. Het lichaam van Bernadette ligt op wonderbaarlijke wijze ongeschonden in Nevers.

BRON: America needs Fatima


.

Als je deze post leuk vond, kun je het delen, want delen is evangeliseren!

[Sassy_Social_Share]

Als het materiaal niet werkt of spelfouten heeft, meld dit dan graag!


Delen is evangeliseren!