fbpx

Goede Meester, wat moet ik doen om het eeuwig leven te verwerven?”  Jezus antwoordde: “Waarom noemt ge Mij goed? Niemand is goed dan God alleen.  Ge kent de geboden: Gij zult niet doden, gij zult geen echtbreuk plegen, gij zult niet stelen, gij zult niet vals getuigen, gij zult niemand te kort doen, eer uw vader en uw moeder.”  Hij gaf Hem ten antwoord: “Dat alles heb ik onderhouden van mijn jeugd af.” 

Toen keek Jezus hem liefdevol aan en sprak: “Een ding ontbreekt u: ga verkopen wat ge bezit en geef het aan de armen, daarmee zult ge een schat bezitten in de hemel. En kom dan terug om Mij te volgen.”  Dit woord ontstelde hem en ontdaan ging hij heen, omdat hij vele goederen bezat.” (Marcus 10, 17-30)


Ik heb een schat verloren om wat tinnen munten te bewaren.

De roeping van de rijke jongeman - Katholieke Vesting
De rijke jongeman (Heinrich Hofmann)

Ik had een schat binnen handbereik, maar ik liet de gelegenheid voorbijgaan. Het was echt een koopje, een zeer winstgevend bod en zonder enig risico. Maar ik was bang. Niet voor de deal, die niet beter kon zijn, maar voor mijn kwetsbare wil. Sommigen zullen denken dat het mijn rijkdom was die me tegenhield. Dat klopt ook. Maar wat erachter zat, is mijn onzekerheid.

De bezittingen die ik had verzameld waren talrijk. God had mij talloze talenten gegeven en doordat ik heel perfectionistisch ben, had ik mijn talenten zo goed mogelijk ingezet. Toch kon mijn rijkdom mij de rust waarnaar ik op zoek was niet geven. Daarom durfde ik Jezus om meer te vragen.

Ik had het gevoel dat ik iets meer nodig had. Ik dacht dat ik genoeg geld en talenten had om iets te kopen, maar Jezus had andere plannen. Hij wilde mijn rijkdom en prestaties niet, Hij wilde mij. Zijn liefde vroeg niets van mij, alleen dat ik me door Hem liet beminnen.

Ik moest de zekerheid van mijn bezittingen, van mijn prestaties en van mijn successen opgeven. Ik leef alle voorschriften van de wet na. Hij wilde van mij houden, door wie ik ben en niet door mijn rijkdom. Dat was echt een risico. Ik raakte in paniek. Ik kon niet begrijpen dat iemand gewoon van mij kon houden zonder er iets voor terug te vragen. Het lijkt mij onmogelijk en zeker  in mijn geval, als rijke man.

Diep van binnen vertrouwde ik God niet.

Ik wist niet of ik zo kon leven, mezelf zomaar kon laten beminnen. Ik wist niet of ik elke dag van mijn leven dezelfde illusie zou voelen als toen. Ik dacht dat ik, zoals met al mijn bezittingen,  het zat zou worden en weer iets anders zou willen. Ik wist niet wat ik kon verwachten en ik wilde geen compromissen sluiten en dan falen. Ik vertrouwde mezelf niet echt. Maar diep van binnen vertrouwde ik God niet. Hoe Hij mij had gemaakt, het grote hart dat Hij mij had gegeven, mijn absolute behoefte om geliefd, gewaardeerd en gerespecteerd te worden. Dit alles leek me een belemmering. De afhankelijkheid maakte me erg kwetsbaar.

Ik gaf de voorkeur aan veiligheid boven geluk.

Ik wilde zeker weten hoe alles zou verlopen, wat er van mij werd verwacht, hoever mijn toewijding moest gaan. Ik eiste zekerheid en dat versloeg de uitnodiging van Jezus. Ik eiste wat liefde niet kan geven. Hij verdronk een zeer sterke plant, maar wiens zaadje het meest kwetsbaar is. Een plant die alles verdraagt, alles behalve verdenking. Een plant die voor schaduw, beschutting en veel fruit zorgt. Maar niet meteen, alleen als de tijd rijp is. Ik wilde de oogst van tevoren al oogsten en ik liet het daarna bederven.

Ik ging verdrietig weg omdat ik bescherming zocht in mijn angst om mijn toekomst te beheersen.

Jezus keek me echter met enorme genegenheid en begrip aan voordat Hij me het geheim van zijn zaken vertelde, de sleutel tot Zijn winstgevendheid, de prijs van Zijn schat. Ik hoopte dat die blik de oplossing was voor mijn onzekerheid , de veilige doorgang van mijn redding, de magische formule van gemoedrust. Maar het was het tegenovergestelde. Jezus wilde mij vertrouwen in mezelf geven. Ik dacht dat Hij me niet kende, dat Hij niet voor mij zorgde, dat onvoorwaardelijke liefde niet echt kon zijn, dat ik Hem voor de gek kon houden.

Ik ging verdrietig weg omdat ik bescherming zocht in mijn angst, in de zekerheid van mijn prestaties, in de controle over mijn toekomst. Ik heb een schat verloren om wat tinnen munten te bewaren. Ik heb een zaak laten gaan dat mij de rijkste man ter wereld had kunnen maken.


Roepingsverhalen van de personages uit het Evangelie om te helpen bidden en mediteren over de Passie van onze Heer Jezus Christus. Arguments.


Als je deze post leuk vond, kun je het delen, want delen is evangeliseren!

[Sassy_Social_Share]

Als het materiaal niet werkt of spelfouten heeft, meld dit dan graag!


Delen is evangeliseren!