
Wat gebeurt er écht als een nieuwe paus gekozen wordt?
Er is weer een conclaaf op komst — en dat betekent dat het internet losgaat met theorieën. Sommige zijn best interessant, andere lijken zo uit een Dan Brown-film te komen. Maar hoe gaat het nu écht in z’n werk als een nieuwe paus gekozen wordt? Wat doen de kardinalen daarbinnen precies, en waarom mag niemand meekijken?
1. Wat is het conclaaf precies?
Het conclaaf is als een spirituele teamvergadering onder hoogspanning. Kardinalen van over de hele wereld komen samen om de nieuwe paus te kiezen. Het woord komt van het Latijn cum clave — letterlijk: “met sleutel”. Ze worden dus letterlijk opgesloten, zonder toegang tot de buitenwereld. Geen telefoon, geen internet, geen pers. En ja, dat is bewust: het is één van de meest beveiligde én plechtige processen in de Kerk.
2. Geen camera’s, geen appjes, geen geruchten
Zodra het conclaaf begint, geldt: stilte, gebed en totale afzondering. Geen e-mails, geen telefoontjes naar huis, geen headlines checken. De ruimtes worden zelfs gescand op verborgen microfoons. Het lijkt een beetje op een realityshow — maar dan zonder kijkers en met véél meer eerbied.
3. Extra omnes! Iedereen eruit, behalve de kardinalen
De deuren van de Sixtijnse Kapel worden verzegeld met de woorden: Extra omnes! (“Iedereen eruit!”). Alleen de stemgerechtigde kardinalen blijven achter, samen met een paar essentiële medewerkers. Dan begint het echt.
4. Waar slapen ze eigenlijk?
De stemmingen vinden plaats in de Sixtijnse Kapel, maar slapen doen de kardinalen in Casa Santa Marta — een eenvoudige residentie op het Vaticaan-terrein. Geen luxe, wel rust en ruimte voor gebed.
5. Wat eten ze daarbinnen?
Er is een speciaal keukenteam dat onder strenge geheimhouding de maaltijden bereidt. Die worden discreet bezorgd in Casa Santa Marta. En nee: tijdens het eten worden er geen strategieën besproken. Alles blijft strikt vertrouwelijk.
6. Gebed voor elke stemronde
Voor elke stemming bidden de kardinalen het gebed Adsumus Domine Sancte Spiritus — een oproep aan de Heilige Geest om hen te leiden. Het is geen politiek spelletje, maar een geestelijke opdracht: ze kiezen geen manager, maar de opvolger van Petrus.
7. Hoe vaak wordt er gestemd?
Na de eerste dag volgen er tot vier stemrondes per dag: twee ’s ochtends, twee ’s middags. Geen tweederdemeerderheid? Dan worden de briefjes verbrand en gaat het proces door. Vroeger kon dat maanden duren. Nu is het vaak binnen een paar dagen beslist.
8. Witte rook of zwarte rook?
Na elke stemronde zie je rook uit de schoorsteen van de Sixtijnse Kapel. Zwarte rook = geen paus. Witte rook = Habemus Papam!
Vroeger ging dat weleens mis — dan was de rook grijs, en stond het hele plein zich af te vragen: “Is er nou wel of geen paus?”
9. Wat gebeurt er als iemand verkozen is?
Zodra een kardinaal genoeg stemmen heeft, wordt hem gevraagd of hij de verkiezing aanvaardt. Zegt hij “ja” (en dat gebeurt bijna altijd), dan is hij meteen paus. Zelfs nog vóór hij zijn witte kleding aantrekt.
10. Hij kiest zijn nieuwe naam
Elke nieuwe paus kiest een naam die iets zegt over zijn inspiratie of missie. Franciscus deed dat uit bewondering voor Franciscus van Assisi. Johannes Paulus II eerde met zijn naam twee vorige pausen. De naam is vaak een subtiele hint naar wat je kunt verwachten van zijn pontificaat.
11. Van gekozen tot op het balkon: hoe lang duurt dat?
Tussen “ja” zeggen en “Buonasera” op het balkon zit meestal 45 minuten tot 2 uur. In die tijd kleedt hij zich om (er liggen meerdere maten klaar), groet de kardinalen, bidt in stilte… en dan verschijnt hij op het balkon van de Sint-Pieter met het wereldberoemde Habemus Papam!.
12. Waarom rood voor kardinalen, wit voor de paus?
Rood staat voor de bereidheid van kardinalen om hun bloed te geven voor het geloof. Wit symboliseert de zuiverheid en toewijding van de paus. Dat witte gewaad? Paus Pius V begon ermee, omdat hij zijn dominicaanse kloosterkleding gewoon aanhield.
Vergeet niet…
Het conclaaf is geen geheim genootschap, maar een mix van eeuwenoude rituelen, spirituele ernst en diepe verantwoordelijkheid. En nu weet jij precies wat er schuilt achter die mysterieuze rook en dat “Habemus Papam!”.
Klaar om het door te vertellen?

Door:
Juan Diego Escartín